Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall?

Op 19 november 2024 organiseert VMT het Food Safety Event in Amersfoort. Tijdens dit event zal onder meer Bert Urlings, kwaliteitsdirecteur bij Vion Food Group, inzicht geven in hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls. Urlings deelt vanuit leveranciersperspectief praktische strategieën en technieken. Francis Driessen, QHSE manager bij Verkade, geeft inzicht vanuit het perspectief van een productiebedrijf. Ilse Roosenbrand, manager voedselveiligheid en gezonde voeding bij CBL, is aanwezig om haar zienswijze te delen vanuit het perspectief retail.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is een ontzettend belangrijk thema binnen de voedselindustrie. Voor consumenten is het belangrijk dat voedselproducenten de voedselveiligheid waarborgen. Hoe meer voedselincidenten er namelijk zijn, hoe minder vertrouwen consumenten hebben. Denk bijvoorbeeld aan het fipronil-incident in 2017 dat voor veel onrust zorgde. Hoe je hier als kwaliteits- medewerker en leider in de praktijk mee omgaat is dus van vitaal belang, en dat leer je op het Food Safety Event 2024 tijdens de breakoutsessie 'effectief leiderschap in crisismanagement'.

De sprekers van deze breakoutsessie zijn:

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Safety Event? Klik dan op de banner om het programma te bekijken en om je aan te melden.

Contaminanten

Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

Fysische verontreiniging

Zomerserie voedselveiligheid: producenten geven tips voor detecteren...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deze keer: producenten van metaaldetectoren geven tips voor het detecteren van metaaldeeltjes.

De eerste onbreekbare, “food-safe” en CIP-bestendige inline pH-sensor.
Voedselveiligheid

Elscolab: 'Deze sensor gaat de voedingsindustrie veranderen'

Het meten van pH in de voedingsindustrie wordt al vele jaren gedaan, maar door de lancering van een nieuwe sensor is er een heuse doorbraak gekomen in de benadering van deze meting. Het is namelijk de eerste onbreekbare, CIP-bestendige en bovendien 'food-safe' inline pH-elektrode op de markt. Een ware revolutie voor de voedingsmiddelenindustrie, zo zegt distributeur Elscolab.

Nieuwsbrief Voedselveiligheid

De 5 grootste uitdagingen voor de toekomst van voedselveiligheid

In het tijdschrift New Food Magazine van oktober 2022, zette Professor Elliott, hoogleraar in voedselveiligheid aan de Universiteit van Belfast, vijf grote uitdagingen voor voedselveiligheid op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen
  2. Voor abonneesWebinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert en foodbedrijven geven tips
  3. Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen
  4. NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed
  5. Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'
  6. Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'
  7. GesponsordWebinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'
  8. 30/01/2025 | Private Label Packaging Conference
  9. 30/01 - 31/01/2025 | Cursus Membraanconcentratie & Verdamping
  10. 28/01 - 29/01/2025 | Cursus Sproeidrogen
  1. Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding
  2. GesponsordMagnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de mineraalhuishouding
  3. Pluimveeverwerkers roeren zich in vleesdebat met dagbladadvertentie: 'verdienen meer waardering'
  4. Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en footprintberekeningen
  5. GesponsordKwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering
  6. Van Delft zet met innovatie in op jaarrond en wereldwijd kruidnoten: 'Elke smaak kan op of in een kruidnoot'
  7. Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele ingrediënten en konjak
  8. Hamburgers McDonald's veroorzaken E. coli-uitbraak in Amerika
  9. Voor abonneesRecall rauwe melk vanwege campylobacter-infecties
  10. Trends SIAL 2024: eiwitverrijkt lijkt het toverwoord (podcast)