'Automatisering is meer dan machines'

'Automatisering is meer dan machines'

In de huidige onstabiele markt worstelen bedrijven in de voedings- en drankenindustrie met veel uitdagingen: inflatie, stijgende kosten, verstoringen in de supply chain, materiaaltekorten en schaarste aan arbeidskrachten. Met deze obstakels die de winstgevendheid en de dagelijkse activiteiten onder druk zetten, kan het een utopie lijken om groei voor ogen te hebben. Toch zijn er bedrijven die niet alleen overleven, maar ook floreren. De gemeenschappelijke deler? Automatisering.

Uit Aptean’s recente onderzoek bleek dat in Europa voedings- en drankenbedrijven die hun processen automatiseren de afgelopen 12 maanden een hogere omzet en winst hebben behaald, en ze verwachten dat die statistieken het komende jaar verder zullen stijgen.

Experts aan het woord

Om dieper in te gaan op dit onderwerp - inclusief de drijfveren voor automatisering, de huidige praktijk en toekomstige mogelijkheden met opkomende technologieën – heeft Aptean enkele interne deskundigen geraadpleegd, waaronder Jack Payne (adviseur van oplossingen voor de voedingsindustrie) en Katherine Parr (consultant voor voedings- en drankenoplossingen).

Gekwalificeerde mensen zijn niet altijd in staat om strategische rollen te vervullen”

"Ik merk dat veel voedings- en drankenbedrijven inefficiënte processen hebben die ertoe leiden dat het personeel zich niet op de juiste prioriteiten kan concentreren. Gekwalificeerde mensen zijn niet altijd in staat om strategische rollen te vervullen. Een andere drijfveer voor automatisering zijn de hoge kosten van grondstoffen. Er is niet zoveel ruimte voor winstmarges als vroeger, omdat zowat alle kosten stijgen, inclusief die voor arbeid", vertelt Katherine Parr.

Hoe definiëren we automatisering?

In een gesprek met deze experts werd duidelijk dat automatisering veel meer is dan machines die repetitieve handmatige taken op een productielijn uitvoeren. Automatisering omvat ook digitale processen die gegevens zelf registreren, delen en/of analyseren, zonder menselijke tussenkomst, terwijl ze anders door een mens zouden moeten worden verwerkt.

“AI aangedreven chatbots kunnen ervoor zorgen dat je geen deskundige kennis van de applicatie hoeft te hebben om de informatie te vinden die je nodig hebt. AI kan het proces automatiseren”, geeft Payne een voorbeeld.

"Daarnaast kan AI grafieken en analyses in een natuurlijke taal weergeven, wat met de tijd alleen maar beter en slimmer wordt. Door in verkoopprognoses niet alleen rekening te houden met historische data, maar ook met andere factoren, kun je meer uit ERP halen, waardoor je inzicht krijgt in trends in plaats van alleen in cijfers”, vulde Parr aan tijdens het gesprek.

Aptean’s Food & Beverage oplossingen

Aptean is gespecialiseerd in digitale oplossingen (ERP, OEE, EAM, MES, PLM, BI) voor de Food & Beverage sector, die jouw organisatie helpen bedrijfsprocessen te stroomlijnen en de flexibiliteit geven om aan de veranderende consumentenbehoeften en wet- en regelgeving te voldoen.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je...

LaBan Foods in Bodegraven opent op 10 mei de deuren voor een exclusief event. De producent van boterspecialiteiten vertelt hoe het de impact van stijgende kosten en andere marktuitdagingen compenseert met technologie en automatisering. Dit geeft volledig inzicht, helpt de productiekosten te verlagen en verhoogt winstgevendheid.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen...

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet...

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #1

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen...

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert...

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Klimaatverandering maakt kwaliteit perslucht belangrijker dan ooit

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de...

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken foodbedrijven dat aan

Webinar: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Zo pakken...

Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze...

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten...

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer...

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is...