LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods in Bodegraven opent op 10 mei de deuren voor een exclusief event. De producent van boterspecialiteiten vertelt hoe het de impact van stijgende kosten en andere marktuitdagingen compenseert met technologie en automatisering. Dit geeft volledig inzicht, helpt de productiekosten te verlagen en verhoogt winstgevendheid.

De stijgende kosten van een bedrijf runnen in de voedings- en drankenmarkt is een veelbesproken realiteit – en een bron van zorg voor veel marktleiders. Door de gestegen prijzen voor grondstoffen en energie, inflatie en de strengere regelgeving gaan de financiële lasten voor producenten en distributeurs in deze sector omhoog. De situatie blijft bovendien onvoorspelbaar.

In tijden van economische onzekerheid kan de neiging bestaan om 'de luiken dicht te doen', de uitgaven tot een minimum te beperken en alle beslissingen pessimistisch of op zijn minst zeer voorzichtig te benaderen. Toch toont onderzoek aan dat dit niet de beste manier van handelen is. Investeringen in het technologische fundament van je organisatie kunnen je beter voorbereiden op de toekomst.

Bedrijven met een volwassen digitale strategie doorstaan 'operationele schokken' aanzienlijk beter dan concurrenten ”

Digitale volwassenheid

Het whitepaper Global Food and Beverage Industry Trends and Strategic Insights 2022, die IDC in opdracht van Aptean opstelde, beschrijft dat bedrijven met een volwassen digitale strategie 'operationele schokken' (zoals economische neergangen) aanzienlijk beter doorstaan dan concurrenten die digitaal nog niet volwassen zijn. De eerste groep kreeg door de ups en downs van de afgelopen jaren te maken met minimale dalingen van enkele cijfers in omzet en winstgevendheid. De laatste groep leed aanzienlijke dubbelcijferige verliezen in dezelfde statistieken.

Dat geeft voedsel- en drankenbedrijven een krachtige boodschap: dit is het moment om prioriteit te geven aan digitalisering en aan de implementatie van specialistische softwareoplossingen. En binnen de mogelijkheden van potentiële software-investeringen is een ERP-systeem (enterprise resource planning) misschien wel de meest essentiële. Deze multifunctionele platforms bieden immers krachtige hulpmiddelen voor meerdere teams en bevorderen de organisatorische wendbaarheid die je nodig hebt om onder moeilijke omstandigheden geïnformeerde keuzes te maken.

Vermogen om bedrijfsresultaten te verhogen

Uit het onderzoek bleek dat bedrijven die branchespecifieke ERP-software gebruiken, het beste groeien en hun risico's het meest beperken. Deze bedrijven waren vooral succesvol in de beperking van risico's, bespaarden geld en verhoogden hun inkomsten tijdens de onderzoeksperiode. De functionaliteiten van deze geavanceerde Food & Beverage oplossingen bieden inzicht in de unieke nuances van elk van de sectoren. Dat draagt bij aan hun vermogen om de bedrijfsresultaten te verhogen.

Meer informatie om succesvol te zijn in de foodsector?

Wil je uitgebreider kijken naar mogelijkheden die bijdragen aan deze drie belangrijke doelstellingen? En hoe het andere foodbedrijven momenteel helpt om succesvol te zijn in deze economische turbulentie? Download dan de volledige whitepaper van Aptean. Ontdek hoe branchespecifieke software helpt om je financiële middelen te beschermen, afval en kosten te verminderen en extra inkomsten te ontgrendelen.

Laat je inspireren door de digitale reis van LaBan Foods

Aptean klant en innovatieve boterproducent, LaBan Foods, opent op woensdagmiddag 10 mei 2023 de deuren in Bodegraven. Tijdens dit exclusieve event geeft LaBan Foods een informatieve presentatie en rondleiding door hun producielocatie. Ontdek hoe dit bedrijf dagelijks profiteert van de voordelen van foodspecifieke software. Je kunt je hier inschrijven.

De softwarebedrijven Schouw Informatisering, DIN Solutions, Frontix en Drink-IT zijn onlangs overgenomen door Aptean.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.