Gesponsord

3 manieren om jouw bedrijfsstrategie te verduurzamen

3 manieren om jouw  bedrijfsstrategie te verduurzamen

De aandacht van de consument gaat steeds meer uit naar duurzamere voedingskeuzes. Daarom is het van vitaal belang om een duurzame strategie in al je bedrijfsactiviteiten door te voeren. Maar waar begin je en wat heeft de hoogste prioriteit?

Een volledig duurzaam voedselproductie- en distributieproces is gemakkelijker te behalen wanneer deze uitdaging is opgesplitst in een strategie met verschillende stappen. Hieronder ontdek je hoe je stapsgewijs een aantal belangrijke veranderingen kunt aanbrengen in jouw foodbedrijf, onder andere op het gebied van productie, sourcing en de supply chain.

Strategie 1: inkoop en supply chain

Voedselproducenten die afhankelijk zijn van externe leveranciers, kunnen op verschillende manieren duurzaam inkopen. Moderne supply chains zijn opgezet met het oog op snelheid en kostenefficiëntie, maar dat leidt vaak tot grote hoeveelheden goederen die vanuit het buitenland worden ingevoerd omdat de arbeids- en productiekosten daar lager zijn.

Echter, inkoop bij lokale leveranciers kan het aantal voedselkilometers drastisch verminderen, vooral als je bij leveranciers koopt die in ethische, duurzame landbouw- en veeteeltpraktijken hebben geïnvesteerd. Maar het is niet altijd zo eenvoudig. Alleen door samen te werken met telers die investeren in vooruitstrevende technieken zoals verticale landbouw, kunnen lokale klimaatbeperkingen worden overwonnen.

Inkoop bij lokale leveranciers kan het aantal voedselkilometers drastisch verminderen.
Inkoop bij lokale leveranciers kan het aantal voedselkilometers drastisch verminderen.

Tip! Geef prioriteit aan duurzaamheid in je inkoopproces en werk waar mogelijk samen met nearshore-leveranciers die hun klimaatvoetafdruk actief verkleinen door hun keuze voor energiebronnen en productiemethoden.

Strategie 2: productie

Het optimaliseren van het productieproces is goed voor het milieu en voor het bedrijfsresultaat van voedingsmiddelenbedrijven. Snellere processen, strategisch gebruik van water en ingrediënten en minder verspilling beschermen je merk tegen vermijdbare verliezen en verkleinen je ecologische voetafdruk en directe CO2-uitstoot. Maar om de productie slimmer te maken, is operationele zichtbaarheid van cruciaal belang.

Efficiënte productieprocessen zijn afhankelijk van nauwkeurige, up-to-date gegevens ”

Efficiënte productieprocessen zijn afhankelijk van nauwkeurige, up-to-date gegevens om prognoses, planning en productiemogelijkheden te ondersteunen. Met een compleet, realtime overzicht van de voorraad kan je bedrijf bijvoorbeeld overstappen op een FEFO-model of FIFO-model voor het gebruik van beperkt houdbare ingrediënten. Deze methoden dragen ook bij aan de kwaliteit en versheid van je eindproducten doordat je beter zicht hebt op de houdbaarheidsdatum.

Maar meer operationele zichtbaarheid en transparantie kunnen de productie ook op andere manieren verbeteren: het beheer van batchcontrole, beperking van het risico op en de gevolgen van productverontreiniging en het bijhouden van meer informatie dan standaard op voedseletiketten kan worden afgedrukt. Al deze zaken helpen bedrijven om voedselverspilling tot een minimum te beperken.

Strategie 3: distributie en consumptie

Hoewel consumentengedrag een belangrijke oorzaak van voedselverspilling is, worden steeds meer mensen zich bewust van hun bijdrage hieraan. Milieuoverwegingen spelen dan ook een steeds belangrijkere rol bij de keuze voor bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Klanten willen dat duurzaamheid meer inhoudt dan een groen vinkje op de verpakking. Ze willen weten wat de daadwerkelijke voetafdruk is, hoe je deze wilt verlagen en hoe je zorgt voor ethische en milieuvriendelijke praktijken in je hele waardeketen.

Om echt betrouwbare relaties met milieubewuste consumenten op te bouwen, moeten voedselproducenten streven naar complete transparantie in het hele productieproces. Maar ook traceerbaarheid van boer tot bord is een volgende grote mijlpaal in de duurzame voedselbeweging, als ook een slimmere routeplanning die de uitstoot tijdens het vervoer aanzienlijk kan verminderen.

Optimaliseer je duurzaamheidsstrategie

Om je te helpen een haalbare duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen, hebben we voor elk bedrijfsgebied een paar goede-, betere en beste strategieën gecreëerd. Deze vind je terug in het volledige eBook. Eigenlijk heeft je bedrijf slechts één strategie nodig om alle duurzame mogelijkheden te ontsluiten en dat is zorgen dat er een enkele bron van waarheid is ingesteld, waarmee je milieubewuste beslissingen kunt nemen.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Duurzame productie

Deze vier Belgische foodbedrijven zijn gekroond tot 'Factory of the...

Tijdens de elfde editie van awardceremonie 'Factory of the Future' selecteerde de jury 11 bedrijven voor de titel waarvan 4 voedingsbedrijven. De titel is bestemd voor de meest toekomstbestendige Belgische fabrieken.

Duurzame productie

Duurzame foodfabriek bouwen in de woestijn? 'De koeling is zo...

Alle 193 VN-landen hebben zich gecommitteerd aan 17 Sustainable Development Goals (SDG's). Voor onder andere een beter klimaat, schoner water en duurzame energie moeten bedrijven substantieel bijdragen aan de doelen in 2030. Maar hoe integreer je de SDG's in projecten? Een holistische benadering kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld bij de bouw van een sojaverwerkingsfabriek in de woestijn.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzame productie

Voor abonnees Van biodiversiteit tot waterkwaliteit: totaaloverzicht toont alle ins...

Biologisch, regeneratieve landbouw, natuurinclusieve landbouw of On the Way to PlanetProof: je leest het op verpakkingen. Vaak gaat de boodschap over hoe goed zo'n landbouwsysteem is voor de natuur of klimaat. Maar hoe het ene systeem verschilt van een ander is voor veel mensen lastig inschatten. In dit artikel staat een uitgebreid overzicht wat elk systeem inhoudt en hoe het is vastgelegd in wetgeving of een certificeringssysteem.

Tony's Chocolonely wordt door Nederlandse consumenten gezien als meest duurzame merk
Duurzame productie

Tony's Chocolonely haalt De Vegetarische Slager weer in als...

Tony's Chocolonely is door consumenten gekozen tot duurzaamste merk van Nederland. Daarmee stoot de chocoladeproducent De Vegetarische Slager van de eerste plek, die vorig jaar bovenaan de lijst stond. Er staan dit jaar meerdere voedingsmiddelenmerken in de top 10 van de Sustainable Brand Index.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Voedingsexpert over etiketvoorstel retail: 'Een Engelstalig etiket...

COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

Beeld: Shutterstock
Duurzaamheidsclaims

ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector

COLUMN - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan dat zij in 2025 haar focus legt op duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector. In dit artikel meer over wat de levensmiddelenindustrie kan verwachten en tips voor producenten.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup wil 'populairste eiwit' vervangen: 'Smaak en geur maken of breken het product'
  2. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  3. Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes
  4. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  5. Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes
  6. Voor abonneesOn Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  7. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  8. Voor abonnees3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022
  9. Delft als fermentatiehotspot? DSM investeert in biotechcampus
  10. 'Waarom moeten budgetproducten lelijk zijn?' Zo gooide Picnic de visie op private label op de schop
  1. Jumbo en Lidl verkopen 'foute' tomaten van uitbuitplantages
  2. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  3. Vogelgriep, inflatie en wetgeving drijven prijs eieren naar historische hoogte
  4. Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken
  5. Producenten reageren op krimpflatie: 'De conclusie 'dat doen ze stiekem' is volstrekt onterecht'
  6. Zo voorkom je misleiding bij duurzaamheidsclaims: gouden tips van experts
  7. Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële mest
  8. Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'
  9. Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid
  10. Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet dit stimuleren