Gesponsord

3 manieren om jouw bedrijfsstrategie te verduurzamen

3 manieren om jouw  bedrijfsstrategie te verduurzamen

De aandacht van de consument gaat steeds meer uit naar duurzamere voedingskeuzes. Daarom is het van vitaal belang om een duurzame strategie in al je bedrijfsactiviteiten door te voeren. Maar waar begin je en wat heeft de hoogste prioriteit?

Een volledig duurzaam voedselproductie- en distributieproces is gemakkelijker te behalen wanneer deze uitdaging is opgesplitst in een strategie met verschillende stappen. Hieronder ontdek je hoe je stapsgewijs een aantal belangrijke veranderingen kunt aanbrengen in jouw foodbedrijf, onder andere op het gebied van productie, sourcing en de supply chain.

Strategie 1: inkoop en supply chain

Voedselproducenten die afhankelijk zijn van externe leveranciers, kunnen op verschillende manieren duurzaam inkopen. Moderne supply chains zijn opgezet met het oog op snelheid en kostenefficiëntie, maar dat leidt vaak tot grote hoeveelheden goederen die vanuit het buitenland worden ingevoerd omdat de arbeids- en productiekosten daar lager zijn.

Echter, inkoop bij lokale leveranciers kan het aantal voedselkilometers drastisch verminderen, vooral als je bij leveranciers koopt die in ethische, duurzame landbouw- en veeteeltpraktijken hebben geïnvesteerd. Maar het is niet altijd zo eenvoudig. Alleen door samen te werken met telers die investeren in vooruitstrevende technieken zoals verticale landbouw, kunnen lokale klimaatbeperkingen worden overwonnen.

Inkoop bij lokale leveranciers kan het aantal voedselkilometers drastisch verminderen.
Inkoop bij lokale leveranciers kan het aantal voedselkilometers drastisch verminderen.

Tip! Geef prioriteit aan duurzaamheid in je inkoopproces en werk waar mogelijk samen met nearshore-leveranciers die hun klimaatvoetafdruk actief verkleinen door hun keuze voor energiebronnen en productiemethoden.

Strategie 2: productie

Het optimaliseren van het productieproces is goed voor het milieu en voor het bedrijfsresultaat van voedingsmiddelenbedrijven. Snellere processen, strategisch gebruik van water en ingrediënten en minder verspilling beschermen je merk tegen vermijdbare verliezen en verkleinen je ecologische voetafdruk en directe CO2-uitstoot. Maar om de productie slimmer te maken, is operationele zichtbaarheid van cruciaal belang.

Efficiënte productieprocessen zijn afhankelijk van nauwkeurige, up-to-date gegevens ”

Efficiënte productieprocessen zijn afhankelijk van nauwkeurige, up-to-date gegevens om prognoses, planning en productiemogelijkheden te ondersteunen. Met een compleet, realtime overzicht van de voorraad kan je bedrijf bijvoorbeeld overstappen op een FEFO-model of FIFO-model voor het gebruik van beperkt houdbare ingrediënten. Deze methoden dragen ook bij aan de kwaliteit en versheid van je eindproducten doordat je beter zicht hebt op de houdbaarheidsdatum.

Maar meer operationele zichtbaarheid en transparantie kunnen de productie ook op andere manieren verbeteren: het beheer van batchcontrole, beperking van het risico op en de gevolgen van productverontreiniging en het bijhouden van meer informatie dan standaard op voedseletiketten kan worden afgedrukt. Al deze zaken helpen bedrijven om voedselverspilling tot een minimum te beperken.

Strategie 3: distributie en consumptie

Hoewel consumentengedrag een belangrijke oorzaak van voedselverspilling is, worden steeds meer mensen zich bewust van hun bijdrage hieraan. Milieuoverwegingen spelen dan ook een steeds belangrijkere rol bij de keuze voor bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Klanten willen dat duurzaamheid meer inhoudt dan een groen vinkje op de verpakking. Ze willen weten wat de daadwerkelijke voetafdruk is, hoe je deze wilt verlagen en hoe je zorgt voor ethische en milieuvriendelijke praktijken in je hele waardeketen.

Om echt betrouwbare relaties met milieubewuste consumenten op te bouwen, moeten voedselproducenten streven naar complete transparantie in het hele productieproces. Maar ook traceerbaarheid van boer tot bord is een volgende grote mijlpaal in de duurzame voedselbeweging, als ook een slimmere routeplanning die de uitstoot tijdens het vervoer aanzienlijk kan verminderen.

Optimaliseer je duurzaamheidsstrategie

Om je te helpen een haalbare duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen, hebben we voor elk bedrijfsgebied een paar goede-, betere en beste strategieën gecreëerd. Deze vind je terug in het volledige eBook. Eigenlijk heeft je bedrijf slechts één strategie nodig om alle duurzame mogelijkheden te ontsluiten en dat is zorgen dat er een enkele bron van waarheid is ingesteld, waarmee je milieubewuste beslissingen kunt nemen.

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup wil 'populairste eiwit' vervangen: 'Smaak en geur maken of breken het product'
  2. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  3. Producent die meerdere rauwe grondstoffen verwerkt, heeft cruciale rol in verlagen ziektelast van Listeria monocytogenes
  4. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  5. Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes
  6. Voor abonneesOn Topic: Productontwikkeling met plantaardige eiwitten
  7. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  8. Voor abonnees3 lessen die we kunnen trekken uit besmette chocolade in 2022
  9. Delft als fermentatiehotspot? DSM investeert in biotechcampus
  10. 'Waarom moeten budgetproducten lelijk zijn?' Zo gooide Picnic de visie op private label op de schop
  1. Jumbo en Lidl verkopen 'foute' tomaten van uitbuitplantages
  2. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  3. Vogelgriep, inflatie en wetgeving drijven prijs eieren naar historische hoogte
  4. Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken
  5. Producenten reageren op krimpflatie: 'De conclusie 'dat doen ze stiekem' is volstrekt onterecht'
  6. Zo voorkom je misleiding bij duurzaamheidsclaims: gouden tips van experts
  7. Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële mest
  8. Betere plantaardige kaasalternatieven? 'Eetervaring is meer dan smaak'
  9. Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid
  10. Circulaire productie in food? Met deze 6 maatregelen wil het kabinet dit stimuleren