Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid

Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid

Over precies een week - op 11 april - start het online event: Food Sustainability Update. In een halve dag geven duurzaamheidsexperts en praktijksprekers handvaten om het complexe onderwerp van duurzaamheid in kaart te brengen.

Met Food Sustainability Update wil VMT het onderwerp duurzaamheid bij de kop pakken. De voedingsmiddelenindustrie is er volop mee bezig. De een na de ander zegt over 5 jaar klimaatneutraal te zijn. Iedereen weet dat hij wat moet met CO2-reductie maar waar begin je?  En als je al bent begonnen, waar loop je tegenaan? Hoe organiseer je het binnen je bedrijf? En wat vertel je de consument? Dit zijn onderwerpen die aan bod komen tijdens het online event.

De volgende sprekers geven inzicht:

Over duurzaamheidskeurmerken

Koen Boone (Managing Director Europe at The Sustainability Consortium Wageningen Economic Research)

De Franse overheid komt in 2023 met een overkoepelend milieulabel waarop alle voedingsmiddelen worden gescoord. MKB mag op een simpelere manier rapporteren, maar moet wel meedoen. Nederland is bezig met een vergelijkbaar keurmerk. En ook Europa werkt aan een overkoepelend keurmerk. “Vroeger was duurzaamheid meer een vrijwillige keuze. Bedrijven bepaalden zelf over welke onderwerpen en met welke indicatoren ze rapporteerden. Nu bepalen retail, overheden en banken welke indicatoren van belang zijn,” zegt duurzaamheidsexpert Koen Boone. Wat moet een voedingsmiddelenbedrijf -groot en klein- weten over deze ontwikkelingen? 

Wat is mijn CO2-footprint?

Marc Herberigs (Sustainability Consultant, Stichting Stimular) en Els van Soest-Cornelissen (Quality and Food Safety Manager Vezet)

Marc Herberigs van stichting Stimular ziet dat alle bedrijven op een of andere manier met het onderwerp bezig zijn. De stichting helpt MKB-bedrijven met verduurzamen. “Wie er nu nog niet mee bezig is, heeft echt een probleem.” Om de CO2-footprint in kaart te brengen, ontwikkelde Stimular de Milieubarometer. De rekenmethode van deze online calculator sluit aan bij ISO14064 waarmee de resultaten (inter)nationaal worden geaccepteerd.  

Els van Soest van Vezet wilde de CO2-footprint van haar bedrijf berekenen. De kwaliteitsmanager ging op zoek naar informatie, maar verzandde in een woud aan duurzaamheidsrapporten. Stimular bood hulp. Hoe verliep het traject, wat kwam ze allemaal tegen en wat zijn de plannen voor de toekomst? Els vertelt het tijdens dit event.

Onderbouwen klimaatclaim

Klimaatneutraal in 2050 is het doel van Europa. Dat betekent nogal wat voor de foodketen. Stilzitten is geen optie. Schuttelaar & Partners ontwikkelde een 7-stappen aanpak om klimaatneutraal te worden. Managing partner Suzanne van der Pijll licht toe hoe bedrijven hiermee aan het werk kunnen.

Plus Retail en duurzaamheid

Supermarktketens zijn volop met duurzaamheid bezig. Ze zijn een belangrijke schakel in de foodketen. Ook PLUS heeft van duurzaamheid een speerpunt gemaakt. Duurzaamheidsmanager Marlijn Simons vertelt hoe de keten dit thema aanvliegt.

Nog snel aanmelden voor de Food Sustainability Update? Dat kan via deze link.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk Geerts Best. Dat doet hij niet alleen voor zichzelf maar ook voor andere eiwitboeren in Nederland. Zijn doel? "Meer waardering voor plantaardige eiwitten uit Nederland."

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Er is bij wet- en regelgeving voor levensmiddelen veel ruimte voor interpretatie. Bijna geen sector is zo gereguleerd als de levensmiddelensector. Naast vastgelegde wetgeving bestaan er ook 'andere' regels, zoals beleidsregels of infobladen van de NVWA. Op het Food Safety Event vertellen verschillende sprekers meer over de rol van pseudoregelgeving en de interpretatieverschillen tussen voedselproducenten en toezichthouders.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.