NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'

NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
De NVWA stelt vast dat het geven van allergeneninformatie vaak ontbreekt in de horeca, bij bakkers en in de retail

Ambachtsbedrijven zoals bakkers en slagers, horecagelegenheden en supermarkten informeren hun klanten vaak niet goed over welke allergenen er in gerechten of producten zitten. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt uit inspecties in 2022 bij bijna 13.000 bedrijven dat pakweg 60 procent niet voldoet aan de voorwaarden voor allergeneninformatie.

Bedrijven zijn verplicht hun klanten te informeren over allergenen in onverpakte levensmiddelen. In de sector ambacht (bakkers, slagers en ijssalons) blijkt iets meer dan de helft van de 2256 in 2022 bezochte bedrijven de consument niet altijd op de juiste manier te informeren. Dat komt overeen met de inspectieresultaten in 2021, zo meldt ANP.

'Beperkte kennis over allergenen'

Bij 9407 horecabedrijven (restaurants, hotels en cafetaria's) ging het iets beter dan een jaar eerder, daar voldeed 41 procent tegen 35 procent in 2021. Ondanks die verbetering zegt de toezichthouder dat bij het doorvragen van wat er in het eten zit 'de kennis van allergenen doorgaans beperkt blijkt'. Dat is verontrustend, want 'het kan voor mensen met een allergie of intolerantie gevaarlijk zijn als zij niet goed worden geïnformeerd over wat er in eten is verwerkt', aldus de NVWA.

Retail gaat achteruit

Is in de horeca verbetering zichtbaar, bij de retailsector (supermarkten en toko's) ziet de NVWA juist een forse achteruitgang op gebied van allergeneninformatie. In 2021 voldeed 59 procent nog aan de regels, een jaar later is dat percentage gedaald tot 38 procent. Bij zorginstellingen (ziekenhuizen en verpleeghuizen) voldoet ongeveer twee derde van de geïnspecteerde instellingen.

'Nauwelijks verbetering in allergeneninformatie'

De NVWA concludeert dat er nauwelijks verbetering zichtbaar is over hoe bedrijven hun klanten informeren over allergenen en zegt 'in gesprek' te gaan 'met de branches hoe zij dit beter onder de aandacht kunnen brengen'. Alle bedrijven waar gebreken zijn geconstateerd hebben een schriftelijke waarschuwing of een boete gekregen. De resultaten van de horeca-inspecties worden gepubliceerd op de website van de NVWA.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Allergenen

Voor abonnees Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Allergenen

Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een...

Als eerste land ter wereld heeft Nederland sinds 1 januari dit jaar een richtlijn met eisen voor de vermelding van allergenen kruisbesmetting op de verpakking. 'Kan sporen bevatten van…' is te vaag en dat zorgt voor problemen. "Terwijl dat helemaal niet nodig is", zegt prof. dr. Geert Houben van TNO en het UMC Utrecht.

Allergenen

Optimaal allergenen management? Deze artikelen helpen je verder

Hoe zit het precies met de wet- en regelgeving op het gebied van allergenen? Hoe gaan andere producenten om met allergenenmanagement? Welke tips hebben brancheverenigingen en QA'ers? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die zich bezighoudt met allergenenmanagement.

Beeld: Shutterstock
Allergenen

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de...

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw aandachtpunt op de agenda tijdens het 'Regulier Overleg Warenwet'. De vereniging stelt dat sommige coeliakiepatiënten risico lopen bij het gebruik van bepaalde afbreekbare voedselcontactmaterialen. Hoe zit dat eigenlijk met kruisbesmetting via voedselcontactmaterialen?

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. EFSA maakt zich zorgen om kankerverwekkende nitrosamines in voedsel
  2. 7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS
  3. 'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'
  4. Voor abonneesEinde aan misleidende duurzaamheidsclaims? Deze checklist moet duidelijkheid geven
  5. Voor abonneesStappenplan: zo bereik je de mainstream consument met vleesvervangers
  6. Voor abonneesVMT 2 (2023): Een voedselveiligheidscultuur bouw je samen
  7. ACM: krimpflatie supers is geen overtreding
  8. Holland Varken wordt het ketenkwaliteitssysteem voor Nederlandse varkenssector
  9. NVWA en VWS staan test met slimme houdbaarheidsindicator toe op vers pluimveevlees
  10. Statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start
  1. Tip van jouw advocaat: Een zwaluw maakt nog geen zomer. Een grutto maakt wel een milieuclaim.
  2. Geïmporteerde honing zuiver? Met bijna de helft is geknoeid
  3. Young QA: 'Hoe kan je de food safety culture binnen je organisatie het beste beoordelen en beïnvloeden?'
  4. Tony's Chocolonely haalt De Vegetarische Slager weer in als duurzaamste merk van Nederland
  5. Safe met Michelle: Ben je politieagent of coach?
  6. Geen EU-merkinschrijving als er 'fucking' in het merk staat
  7. Voor abonneesOprichter Picnic reageert op beschuldiging overtreden wet: 'Er wordt een spel gespeeld met etikettering in Europa'
  8. Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie
  9. Europese Commissie doet voorstel voor aanpakken misleidende milieuclaims
  10. Voor abonneesVerleiden of misleiden met voedingsclaims: waar regelgeving en marketing botsen