Statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start

Statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start. Vanaf 1 april kunnen consumenten statiegeldblikjes bij meer dan 27.000 innamepunten inleveren. Dit moet ervoor zorgen dat er minder blikjes bij het zwerfafval terechtkomen.

Consumenten betalen vanaf 1 april €0,15 statiegeld voor blikjes waar het statiegeldlogo op staat. Als consumenten de blikjes inleveren bij supermarkten of tankstations krijgen zij het statiegeld terug. Bij andere innamepunten, waaronder sportverenigingen en bioscopen, wordt het statiegeld aan het goede doel gedoneerd. Het is belangrijk dat consumenten de blikjes zoveel mogelijk ongedeukt inleveren, anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.

‘Kringloop van verpakkingen kan gesloten worden’

De invoering van het statiegeldsysteem is een grote operatie geweest, aldus Statiegeld Nederland. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid innamepunten, de 400 betrokken producenten en ruim 2,5 miljard blikjes. Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakking: “Het is een zeer intensief proces geweest. Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes.” Lankhorst vult aan dat met statiegeld op blikjes de kringloop van verpakkingen gesloten kan worden. Zwerfafval moet minder worden.

Huidige voorraad

Producenten kopen lege, voorbedrukte blikjes in grote volumes in. Hierdoor is er grote voorraad, soms van enkele maanden. Produceten maken de huidige voorraden eerst op, zodat er geen blik en drank wordt verspild. Dat betekent dat er naar verloop van tijd steeds meer blikjes met het statiegeld logo bij de verkooppunten bijkomen.

Landelijke campagne statiegeld

Om de consumenten te informeren dat het statiegeldsysteem ingaat, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. Zo hoopt de organisatie mensen aan te sporen om de blikjes in te leveren. De campagne is online en op tv te zien, en op de radio te horen.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een hersluitbaar blikje

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens naar minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, waren een aantal innovaties te zien.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie  

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie

Frietproducent Lamb Weston verpakt haar aardappelproducten voortaan in een alternatieve verpakking gemaakt van gebruikte frituurolie. De verpakking is bedoeld voor de Europese retail en zorgt volgens de producent voor 30% minder CO2-uitstoot dan de oude verpakking.  

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.