Consumenten betalen vanaf 1 april €0,15 statiegeld voor blikjes waar het statiegeldlogo op staat. Als consumenten de blikjes inleveren bij supermarkten of tankstations krijgen zij het statiegeld terug. Bij andere innamepunten, waaronder sportverenigingen en bioscopen, wordt het statiegeld aan het goede doel gedoneerd. Het is belangrijk dat consumenten de blikjes zoveel mogelijk ongedeukt inleveren, anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.
‘Kringloop van verpakkingen kan gesloten worden’
De invoering van het statiegeldsysteem is een grote operatie geweest, aldus Statiegeld Nederland. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid innamepunten, de 400 betrokken producenten en ruim 2,5 miljard blikjes. Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakking: “Het is een zeer intensief proces geweest. Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes.” Lankhorst vult aan dat met statiegeld op blikjes de kringloop van verpakkingen gesloten kan worden. Zwerfafval moet minder worden.
Huidige voorraad
Producenten kopen lege, voorbedrukte blikjes in grote volumes in. Hierdoor is er grote voorraad, soms van enkele maanden. Produceten maken de huidige voorraden eerst op, zodat er geen blik en drank wordt verspild. Dat betekent dat er naar verloop van tijd steeds meer blikjes met het statiegeld logo bij de verkooppunten bijkomen.
Landelijke campagne statiegeld
Om de consumenten te informeren dat het statiegeldsysteem ingaat, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. Zo hoopt de organisatie mensen aan te sporen om de blikjes in te leveren. De campagne is online en op tv te zien, en op de radio te horen.