Statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start

Statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start. Vanaf 1 april kunnen consumenten statiegeldblikjes bij meer dan 27.000 innamepunten inleveren. Dit moet ervoor zorgen dat er minder blikjes bij het zwerfafval terechtkomen.

Consumenten betalen vanaf 1 april €0,15 statiegeld voor blikjes waar het statiegeldlogo op staat. Als consumenten de blikjes inleveren bij supermarkten of tankstations krijgen zij het statiegeld terug. Bij andere innamepunten, waaronder sportverenigingen en bioscopen, wordt het statiegeld aan het goede doel gedoneerd. Het is belangrijk dat consumenten de blikjes zoveel mogelijk ongedeukt inleveren, anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.

‘Kringloop van verpakkingen kan gesloten worden’

De invoering van het statiegeldsysteem is een grote operatie geweest, aldus Statiegeld Nederland. Dat heeft te maken met de grote hoeveelheid innamepunten, de 400 betrokken producenten en ruim 2,5 miljard blikjes. Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakking: “Het is een zeer intensief proces geweest. Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes.” Lankhorst vult aan dat met statiegeld op blikjes de kringloop van verpakkingen gesloten kan worden. Zwerfafval moet minder worden.

Huidige voorraad

Producenten kopen lege, voorbedrukte blikjes in grote volumes in. Hierdoor is er grote voorraad, soms van enkele maanden. Produceten maken de huidige voorraden eerst op, zodat er geen blik en drank wordt verspild. Dat betekent dat er naar verloop van tijd steeds meer blikjes met het statiegeld logo bij de verkooppunten bijkomen.

Landelijke campagne statiegeld

Om de consumenten te informeren dat het statiegeldsysteem ingaat, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. Zo hoopt de organisatie mensen aan te sporen om de blikjes in te leveren. De campagne is online en op tv te zien, en op de radio te horen.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Foto: shutterstock

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.