Foto: shutterstock
Duurzaamheidsclaims

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen...

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord
Kaas

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.
reststromen

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snijafval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston
Recycling

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods
Cacao

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.
Vlees

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

  1. Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde
  2. Voor abonneesVMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid
  3. Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet CO2-uitstoot verminderen
  4. Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie
  5. Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet
  6. Safe met Roos: CSRD-wetgeving doorbraak of administratieve last?
  7. Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af
  8. Consument koopt meer duurzame voeding
  9. Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan
  10. FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning
  11. Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo
  12. Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode
  13. Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op als het gaat om duurzaamheid en gezondheid
  14. Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?
  15. Voor abonneesHybride gehaktmix van Lidl een blijvertje? Experts vinden het spannend
  1. Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?
  2. Hybride gehakt met erwteneiwit van Lidl in schap: 'Zelfde smaak, maar lagere prijs en milieu-impact'
  3. Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA
  4. GesponsordEnergie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent
  5. Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in Hamburg
  6. Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)
  7. Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat
  8. Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn
  9. Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een ongeploegde bodem
  10. Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door wetgeving
  11. De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg een goudmijn?
  12. Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van ontbossing tot een onvoorspelbaar klimaat
  13. Mars en FrieslandCampina willen samen broeikasgassen verminderen
  14. Voor abonneesKlimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig: van spinazietekort tot weerbarstige wetgeving
  15. Handig overzicht: 3x duurzaamheid en 3x gezondheid bij Albert Heijn