Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen ontbreken nog'

Biologische labels winnen aan populariteit: 'Internationale normen ontbreken nog'
Foto: shutterstock

Biologische voedselkeuzelogo's zijn steeds vaker terug te vinden op verpakkingen. Naast huidige biologische standaarden zijn er nieuwe biologische schema's in opkomst. Advies- en onderzoeksbureau Ecovia Intelligence ziet een stijgende trend in biologische voedselkeuzelogo's.

In Europa is het EU Organic-logo het meest voorkomende biologische voedselkeuzelogo. Het EU Organic-logo vormt sinds 2010 de wettelijke standaard voor biologische voedingsmiddelen op de Europese markt. Volgens Ecovia Intelligence zijn er steeds meer verschillende biologische logo's te vinden op voedselverpakkingen. Binnen Europa heeft Duitsland volgens het onderzoeksbureau de grootste biologische markt. Daar zijn naast het EU Organic-logo het Naturland logo en Bioland logo de meest voorkomende logo's. 

Oerwoud van logo's 

Volgens Ecovia Intelligence komt het steeds vaker voor dat producenten uit ontwikkelingslanden biologische normen willen aannemen voor exportmarkten, maar wellicht niet voldoen aan de juiste standaarden. Een biologische theeproducent in India zou bijvoorbeeld de EU-norm moeten aannemen voor export naar de Europese markt, de USDA Organic-norm voor de Amerikaanse markt, de JAS-norm voor de Japanse markt en de Indiase biologische norm voor de binnenlandse markt. Het onderzoeksbureau stelt dat internationale biologische normen ontbreken en waarschuwt voor een wildgroei van labels.  

Ecovia Intelligence vreest dat er door de opkomst van biologische labels “een wildgroei van labels” ontstaat, wat verwarring kan oproepen bij de consument. Door gebrek aan uniformiteit kunnen er sterke verschillen zijn in de gestelde eisen voor de biologische keurmerken. 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Voedselbeleid

'Voedselproductie en biodiversiteit niet altijd tegenover elkaar':...

Vandaag op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. Hij zegt dat het probleem van stapeling van steeds weer nieuwe regelgeving is misschien wel het grootst in de landbouw en visserij. Dit kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan.

Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten
Duurzaamheid

'Consumenten kopen meer biologische versproducten dan houdbare...

Consumenten gaven in 2022 zo'n 36% meer uit aan biologische producten. Afgelopen jaar belande er 33 keer een biologisch product in ons boodschappenmandje. Ook steeg de besteding per biologische aankoop van €4,50 naar €5,30. Supermarkten als Plus en Albert Heijn willen het biologische aanbod uitbreiden. "Biologisch moet onderdeel worden van de routine."

Algemeen

'Meldt bio issues proactief': Nicolette Klijn, directeur Skal...

Enkele dagen nadat Skal Biocontrole het 5000ste biologische bedrijf registreert, kijkt Nicolette Klijn terug op haar eerste halfjaar als directeur. Opgaan in de NVWA wijst zij af. Veel te groot. De eierverwerkende industrie moet de gehele keten beter organiseren terwijl producenten met grote volumes bioproducten zich moeten aansluiten bij biologische sectororganisaties. "Meldt nieuwe ingrediënten en issues proactief!" <i>Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober.</i>

Algemeen

'Hoe biologisch is biologisch?'

Mozzarella met koemelk in plaats van buffelmelk, plantaardig vet in chocolade. Twee voorbeelden van voeding die niet authentiek is. Authenticiteit speelt ook een rol bij wilde of gekweekte zalm en of een ei biologisch is of niet. Het aantonen van authenticiteit is lastig vanwege de beschikbaarheid van authentieke monsters, een geschikte marker en wetgevingsissues.

Voor abonnees
Voor abonnees
Biologisch

Voor abonnees Webinar terugkijken: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.

Voor abonnees
Voor abonnees
Insecten

Voor abonnees Stappenplan: microbiologische veiligheid van insecten tijdens kweek...

Insecten worden steeds vaker gebruikt als eiwitbron voor zowel humane voeding als veevoeder. Maar hoe zorg je ervoor dat deze insecten microbiologisch veilig zijn tijdens kweek en verwerking? Lees het in dit stappenplan.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Snoepproductie - Beeld: Cloetta
Fabriek van de Toekomst

Cloetta gaat toch geen duurzame snoepfabriek in Roosendaal bouwen

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta, fabrikant van snoepmerken zoals Red Band, Venco en Lonka, ziet af van de duurzame snoepfabriek in Roosendaal.

De Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de Federal Drug Administration (FDA). Voor abonnees
Voor abonnees
Bedrijfscultuur

Voor abonnees FDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin...

Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveiligheid. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jaren ervaring bij Walmart, Disney en FDA deelt hij in dit artikel 5 tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.

Beeld: Shutterstock
Duurzaamheidsclaims

ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector

COLUMN - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigt aan dat zij in 2025 haar focus legt op duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector. In dit artikel meer over wat de levensmiddelenindustrie kan verwachten en tips voor producenten.

Webinar

19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Trends voor 2025 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  2. QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'
  3. Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel meer met data en AI'
  4. Voor abonneesOverzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische grondstoffen
  5. AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees
  6. Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We willen de Tony's Chocolonely van snoep worden'
  7. Voor abonneesOverzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij
  8. Voor abonneesGluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?
  9. Best bekeken VMT-video's in 2024: van CSRD tot minerale oliën en claims
  10. Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid
  1. Voor abonneesNieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron
  2. Voor abonneesKosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip
  3. Voor abonneesEscherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel
  4. Voor abonneesHet oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd
  5. Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde keuzes pushen
  6. Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug
  7. Voor abonneesOok bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten
  8. Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'
  9. Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker
  10. Voor abonneesRecente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via landbouwproducten onwaarschijnlijk