Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.

Bert zal bijdragen aan zowel actueel nieuws over voedselveiligheidsuitbraken als diepgaande analyses die verder gaan dan de oppervlakte. Zijn kracht ligt in het maken van de verbinding tussen complexe data en praktische inzichten die bedrijven in de foodsector direct kunnen toepassen. Bert wil rapporteren over wat er gebeurt, maar ook analyseren wat er geleerd kan worden daaruit en hoe we voedselveiligheid in de levensmiddelenproductie kunnen verbeteren.

Chocolade en Salmonella

Bert: “Ons eetgedrag verandert, ketens worden langer, en de risico’s worden diverser. Hoe ga je daar als sector slim mee om? Dat zijn precies de vragen die ik in mijn artikelen wil onderzoeken." Bert zal naast actuele uitbraken ook aandacht besteden aan internationale voedselveiligheidstrends en onderzoek. Denk aan het analyseren van lessen uit Listeria-uitbraken in Scandinavië of de aanpak van Salmonella in Denemarken. Wat werkt daar, en hoe kunnen onze bedrijven daar hun voordeel mee doen?

Wat kunnen de lezers verwachten?

Met Bert aan boord belooft de Thema Update Voedselveiligheid nog meer diepgang en relevantie. Lezers mogen zich verheugen op:

  • Praktische inzichten in actuele voedselveiligheidskwesties.
  • Analyses die data en wetenschap vertalen naar concrete adviezen voor de praktijk.
  • Artikelen die verder kijken dan het nieuws van de dag.

Bert zal vanaf januari twee bijdragen per nieuwsbrief verzorgen, waarmee hij de thematische update naar een nog hoger niveau tilt. Bert begint in januari voor VMT.

Wil je de nieuwsbrief gratis ontvangen? Schrijf je dan hier in. Met een abonnement op VMT kun je de artikelen lezen. Nog geen abo? Regel het hier.

Wil je meer weten over Bert’s artikelen of heb je zelf suggesties voor onderwerpen die hij zou kunnen behandelen? Laat het ons weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl.

Lees meer over

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Young R&D

Young R&D: 'Hoe ontwikkel je producten in het spanningsveld van...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesHet oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd
  2. Belgische voedingsproducenten kunnen samen met supermarkten gezonde keuzes pushen
  3. Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug
  4. Voor abonneesOok bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten
  5. Chocolade in 2025: 'Deze vier trends mag je niet missen'
  6. Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker
  7. Voor abonneesRecente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via landbouwproducten onwaarschijnlijk
  8. Voor abonneesFood Law Event gemist: is Europese wetgeving rem voor voedseltransitie en innovatie (video)
  9. Nederlandse recalls en waarschuwingen december: Verkeerd etiket nougatine en metaal in rookworsten
  10. Voor abonneesFood Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom zelfregulering (video)
  1. Bedrijfsovernames in voeding 2024: maker Delirium-bier neemt brouwerij achter Gouden Carolus over
  2. Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig
  3. Voor abonneesFood Law Event gemist: Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten - mogelijkheid of utopie? (video)
  4. Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)
  5. Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder
  6. Handig overzicht: Alle foodtrends voor 2025 op een rij
  7. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk risico op verstikking bij Jelly Straws
  8. Voor abonneesFood Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)
  9. GesponsordSnel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS
  10. DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek