Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Bert Urlings versterkt VMT-redactie voor Thema Update Voedselveiligheid

Met trots laat VMT weten dat Bert Urlings vanaf januari 2025 deel zal uitmaken van de redactie van de Thema Update Voedselveiligheid. Met zijn jarenlange ervaring en diepgaande kennis van voedselveiligheid, dierenwelzijn, productintegriteit en certificering, brengt Bert een unieke expertise.

Bert zal bijdragen aan zowel actueel nieuws over voedselveiligheidsuitbraken als diepgaande analyses die verder gaan dan de oppervlakte. Zijn kracht ligt in het maken van de verbinding tussen complexe data en praktische inzichten die bedrijven in de foodsector direct kunnen toepassen. Bert wil rapporteren over wat er gebeurt, maar ook analyseren wat er geleerd kan worden daaruit en hoe we voedselveiligheid in de levensmiddelenproductie kunnen verbeteren.

Chocolade en Salmonella

Bert: “Ons eetgedrag verandert, ketens worden langer, en de risico’s worden diverser. Hoe ga je daar als sector slim mee om? Dat zijn precies de vragen die ik in mijn artikelen wil onderzoeken." Bert zal naast actuele uitbraken ook aandacht besteden aan internationale voedselveiligheidstrends en onderzoek. Denk aan het analyseren van lessen uit Listeria-uitbraken in Scandinavië of de aanpak van Salmonella in Denemarken. Wat werkt daar, en hoe kunnen onze bedrijven daar hun voordeel mee doen?

Wat kunnen de lezers verwachten?

Met Bert aan boord belooft de Thema Update Voedselveiligheid nog meer diepgang en relevantie. Lezers mogen zich verheugen op:

  • Praktische inzichten in actuele voedselveiligheidskwesties.
  • Analyses die data en wetenschap vertalen naar concrete adviezen voor de praktijk.
  • Artikelen die verder kijken dan het nieuws van de dag.

Bert zal vanaf januari twee bijdragen per nieuwsbrief verzorgen, waarmee hij de thematische update naar een nog hoger niveau tilt. Bert begint in januari voor VMT.

Wil je de nieuwsbrief gratis ontvangen? Schrijf je dan hier in. Met een abonnement op VMT kun je de artikelen lezen. Nog geen abo? Regel het hier.

Wil je meer weten over Bert’s artikelen of heb je zelf suggesties voor onderwerpen die hij zou kunnen behandelen? Laat het ons weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl.

Lees meer over

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als bron

Nieuw subtype Cryptosporidium veroorzaakt uitbraak met boerenkool als...

In december 2023 werd Zweden getroffen door een uitbraak van cryptosporidiose, een infectie veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. Onderzoek wees uit dat de uitbraak terug te leiden was naar gemengde boerenkoolsalades uit saladebars in supermarkten. De infectie werd veroorzaakt door een nieuw subtype van Cryptosporidium parvum, dat gepaard ging met een hogere frequentie van koorts en braken.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.