Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.
Actuele onderwerpen
Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.
Markttoegang kweekvlees en fermentatie
Het streven naar duurzame voedselproductie is een trend van deze tijd. Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van fermentatie kunnen bij dit streven een belangrijke rol vervullen. De productie van vlees op basis van dierlijke cellen vergt uitdagende wetenschappelijke en industriële processen. Traditionele fermentatie is al zo oud als de wereld (denk aan yoghurt en kaas) maar tegenwoordig vinden ook nieuwe toepassingen van traditionele technieken plaats in de voedselproductie. Voordat deze producten in de handel worden gebracht moet vaststaan dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Dit uitgangspunt wordt volledig onderschreven door de betrokken producenten. Tegelijkertijd kunnen zij de wetgeving die dit moet bewerkstelligen als een hindernis voor markttoegang ervaren.
Bottlenecks vanuit de industrie
Hoe zit het nu precies met de wetgeving wat betreft het autorisatieproces van dit soort producten? Als enige land in Europa beschikt Nederland over een zg. code of practice voor proeverijen van ”cultivated foods”, maar mogen we deze nu al proeven in Nederland? En geldt dat ook voor producten geproduceerd met fermentatie? Karin Verzijden vertelt hoe het er nu voorstaat op het gebied van wetgeving voor beide soort producten en welke ontwikkelingen er recent zijn geweest. Verder spreekt zij met Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable en met Dr Yvonne Dommels, Nutrition & Regulatory Affairs Director bij The Protein Brewery, over de uitdagingen: tegen welke bottlenecks lopen zij aan en hoe lossen ze dat op? Deelnemers aan deze sessie kunnen op voorhand hun vragen toesturen aan karin.verzijden@axonadvocaten.nl
Sprekers
Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Karin Verzijden, partner bij Axon Advocaten. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.
De tweede spreker is Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Siska ten Hoeve.
De derde spreker is Yvonne Dommels, nutrition & regulatory affairs director bij The Protein Brewery. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Yvonne Dommels.
Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?