Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.  

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.  

Markttoegang kweekvlees en fermentatie

Het streven naar duurzame voedselproductie is een trend van deze tijd. Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van fermentatie kunnen bij dit streven een belangrijke rol vervullen. De productie van vlees op basis van dierlijke cellen vergt uitdagende wetenschappelijke en industriële processen. Traditionele fermentatie is al zo oud als de wereld (denk aan yoghurt en kaas) maar tegenwoordig vinden ook nieuwe toepassingen van traditionele technieken plaats in de voedselproductie. Voordat deze producten in de handel worden gebracht moet vaststaan dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Dit uitgangspunt wordt volledig onderschreven door de betrokken producenten. Tegelijkertijd kunnen zij de wetgeving die dit moet bewerkstelligen als een hindernis voor markttoegang ervaren. 

Bottlenecks vanuit de industrie

Hoe zit het nu precies met de wetgeving wat betreft het autorisatieproces van dit soort producten? Als enige land in Europa beschikt Nederland over een zg. code of practice voor proeverijen van ”cultivated foods”, maar mogen we deze nu al proeven in Nederland? En geldt dat ook voor producten geproduceerd met fermentatie? Karin Verzijden vertelt hoe het er nu voorstaat op het gebied van wetgeving voor beide soort producten en welke ontwikkelingen er recent zijn geweest. Verder spreekt zij met Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable en met Dr Yvonne Dommels, Nutrition & Regulatory Affairs Director bij The Protein Brewery, over de uitdagingen: tegen welke bottlenecks lopen zij aan en hoe lossen ze dat op? Deelnemers aan deze sessie kunnen op voorhand hun vragen toesturen aan karin.verzijden@axonadvocaten.nl

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Karin Verzijden, partner bij Axon Advocaten. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.  

De tweede spreker is Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Siska ten Hoeve.   

De derde spreker is Yvonne Dommels, nutrition & regulatory affairs director bij The Protein Brewery. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Yvonne Dommels.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?  

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie?

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Jeroen Hendrickx (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in EU

Of je worst lust? Meatable laat voor het eerst kweekvlees proeven in...

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De verkoop van vlees uit het lab is nog nergens in de EU toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, maar Nederland kwam vorig jaar met regels die het organiseren van proeverijen mogelijk maakt.

Yvonne Dommels switchte recent van Unilever naar The Protein Brewery als Nutrition & Regulatory Affairs Director, zij legt uit wat de verschillen in wetgeving zijn voor startups versus multinationals

Verschillen in wetgeving tussen startups en multinationals: 'Iedereen...

Het vinden van de juiste wetgeving geldend voor een specifiek bedrijf en product, kan lastig zijn. Waar multinationals hier vaak mensen voor in dienst hebben, moeten startups het vaak doen met hulp van buitenaf. Waar liggen de overeenkomsten en verschillen voor startups versus multinationals? Wat kunnen zij van elkaar leren? VMT sprak met wetgevingsexpert Yvonne Dommels, die recent switchte van een multinational naar een startup.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Onderzoek: PFAS komen opvallend veel voor in vis en zeevruchten

Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies vaneen grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Er is bij wet- en regelgeving voor levensmiddelen veel ruimte voor interpretatie. Bijna geen sector is zo gereguleerd als de levensmiddelensector. Naast vastgelegde wetgeving bestaan er ook 'andere' regels, zoals beleidsregels of infobladen van de NVWA. Op het Food Safety Event vertellen verschillende sprekers meer over de rol van pseudoregelgeving en de interpretatieverschillen tussen voedselproducenten en toezichthouders.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.