Gesponsord

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

MALDI-TOF MS is een geavanceerde massaspectrometrie techniek waarmee Lavetan micro-organismen binnen enkele minuten kan identificeren. Het proces begint met het isoleren van het bacteriële micro-organisme uit een monster. Het monster wordt vervolgens gemengd met een matrixoplossing die de eiwitten stabiliseert. Een laser beschiet het monster en ioniseert de eiwitten, die vervolgens door een vacuüm versnelde vluchtbuis worden geleid en gedetecteerd op basis van massa-lading ratio. Het resulterende massaspectrum, dat dient als een unieke ‘vingerafdruk’, wordt vergeleken met een uitgebreide database.

"Het resulterende massaspectrum, dat dient als een unieke ‘vingerafdruk’, wordt vergeleken met een uitgebreide database."
"Het resulterende massaspectrum, dat dient als een unieke ‘vingerafdruk’, wordt vergeleken met een uitgebreide database."

“Deze techniek is een effectieve manier om pathogenen en bederf veroorzakende micro-organismen snel te identificeren. Hierdoor kunnen kwaliteitsafdelingen sneller actie ondernemen om de veiligheid en kwaliteit van producten te waarborgen,” aldus Bas van Driel, Marketing en Salesdirector bij Lavetan. “De toepassing van MALDI-TOF stelt bedrijven in staat om snel en gericht beslissingen te nemen. Met deze methode kunnen kwaliteitsmanagers probleempartijen tijdig tegenhouden, wat direct bijdraagt aan procesveiligheid en efficiëntie." Deze geavanceerde methode wordt ingezet voor de bevestiging van verdachte kolonies bij onderzoek naar bijvoorbeeld Salmonella, Campylobacter, Clostridium perfringens, en sulfietreducerende clostridia. Daarnaast is het ook een snelle en nauwkeurige manier om specifiek bacteriën en gisten te identificeren, wat  bepaalde beslissingen ondersteunt binnen de voedingssector. 

Voordelen voor de kwaliteitsmanager

Kwaliteitsmanagers binnen de voedingsmiddelenindustrie, die vaak onder tijdsdruk staan, hebben met MALDI-TOF MS toegang tot directe resultaten. Waar traditionele methoden dagen duren, levert deze techniek dezelfde nauwkeurigheid binnen enkele minuten, wat een aanzienlijk voordeel is bij het opsporen en beheren van besmettingen. Het stelt kwaliteitsmanagers in staat om zonder vertraging te reageren op microbiële problemen in de productielijn. “Onze klanten waarderen de snelheid en betrouwbaarheid van de techniek,” voegt Van Driel toe. “We merken dat het hen meer flexibiliteit geeft om productveiligheid proactief te waarborgen.”  

De toepassing van MALDI-TOF MS is daarnaast waardevol in productieomgevingen waar starterculturen worden gebruikt, zoals in de zuivelindustrie. Door bacteriën snel te identificeren, kunnen bedrijven de kwaliteit van hun producten waarborgen zonder onnodige vertraging.  

Toepassingen binnen productiesectoren 

De MALDI-TOF MS-techniek is breed inzetbaar in de voedingsindustrie. Zuivelbedrijven, bijvoorbeeld, maken gebruik van de techniek om de kwaliteit van hun fermentatieprocessen te monitoren, terwijl bedrijven in de vleesverwerking baat hebben bij de snelle detectie van pathogenen zoals Salmonella. Ook wordt de techniek toegepast in sectoren waar kwaliteitsborging van groot belang is, zoals de productie van babyvoeding.

"Dankzij de snelheid en nauwkeurigheid van de techniek worden potentiële contaminaties snel gedetecteerd en kunnen bedrijven op tijd reageren om besmette batches te isoleren."
"Dankzij de snelheid en nauwkeurigheid van de techniek worden potentiële contaminaties snel gedetecteerd en kunnen bedrijven op tijd reageren om besmette batches te isoleren."

“Wat we zien is dat bedrijven in uiteenlopende sectoren de voordelen van MALDI-TOF MS omarmen,” vertelt Van Driel. “Van de zuivel tot de vleesverwerking – elke industrie heeft baat bij een snelle en accurate bevestiging van microbiële veiligheid. We werken continu aan het verbeteren van onze technieken om onze klanten optimaal te ondersteunen.” 

Ondersteuning van voedselveiligheidsnormen 

Lavetan’s inzet van MALDI-TOF MS ondersteunt bedrijven niet alleen in het voldoen aan wettelijke normen, maar biedt hen ook operationele voordelen. Dankzij de snelheid en nauwkeurigheid van de techniek worden potentiële contaminaties snel gedetecteerd en kunnen bedrijven op tijd reageren om besmette batches te isoleren. Dit draagt bij aan de betrouwbaarheid van de productieketen en helpt kwaliteitsmanagers om proactief voedselveiligheidsrisico’s te beheren. 

“In een tijd waarin voedselveiligheid onder een vergrootglas ligt, is het onze prioriteit om klanten de best mogelijke tools te bieden om aan deze eisen te voldoen,” aldus Van Driel. “MALDI-TOF MS biedt hen een niveau van zekerheid en reactievermogen dat met traditionele methoden simpelweg niet haalbaar is. Ook breiden we regelmatig het toepassingsgebied van de MALDI-TOF uit” 

Conclusie

Met MALDI-TOF MS biedt Lavetan een innovatieve oplossing die verder gaat dan traditionele bevestigingstests. Het zorgt voor een aanzienlijke tijdwinst en geeft voedingsbedrijven de mogelijkheid om efficiënt en verantwoord te reageren op microbiële risico’s. Lavetan blijft investeren in technologieën die voedselveiligheid bevorderen, zodat hun klanten zich kunnen richten op wat echt belangrijk is: veilige en kwalitatieve producten leveren. 

Dit artikel is gesponsord door Lavetan.

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek 

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het norovirus", aldus de NVWA.

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyseVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS voedselveiligheidsonwaardige schema's geworden? 

Zomerserie voedselveiligheid: Zijn BRCGS en IFS...

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deel 1: een column van IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog en expert op het gebied voedselveiligheid.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld...

VMT speurt het internet af naar de meest interessante en impactvolle video's over de veelzijdige voedselindustrie. Deze keer een interessante documentaire over de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen ter wereld van begin augustus 2024.

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Pathogenen in de fabriek? Deze 7 artikelen helpen je verder

Welke pathogenen kunnen voorkomen in de fabriek? Hoe voorkom je besmettingen? En hoe kun je hier als kwaliteitsmanager het beste mee omgaan? In dit overzicht een reeks VMT On Topic artikelen met tips voor het beheersen van de meest voorkomende pathogenen.

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de fabriek

DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.