Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Recall

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon, onvermelde allergenen honing-mosterd dressing en dubbel etiket op verpakking gekarameliseerde heilbot.

Recall

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

Beeld: Shutterstock
Infoblad 85

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Recall

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd, onvermeld allergeen kruidnoten en bami goreng met kipsaté.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: salmonella in kipfilet, ontoereikende warmtebehandeling paté en 3-MCPD in noedels.

Recalls en incidenten

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Amandelen in gevulde...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: amandelen in gevulde olijven, sesampasta met salmonella en frambozenslofjes met pistachenoten (notenallergie).

Foto: Shutterstock
Microbiologie

Nestlé scherpt kwaliteitscontroles bronwater aan na waarschuwing...

Nestlé heeft de kwaliteitscontroles voor mineraalwater aangescherpt na waarschuwingen van de Franse toezichthouder voor voedselveiligheid (ANSES). De autoriteit heeft herhaaldelijk sporen van fecale verontreinigingen aangetroffen bij de bronnen waar Nestlé mineraalwater wint voor merken zoals Perrier en Vittel.

Verpakkingen

Statiegeld op melkflessen heeft geen impact op voedselveiligheid

In Duitsland geldt vanaf 1 januari 2024 statiegeld op plastic flessen waar melk- of melkproducten in hebben gezeten. Het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) heeft de voedselveiligheidsrisico's beoordeeld en voorziet geen impact op de voedselveiligheid mits de statiegeldautomaten goed worden schoongemaakt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Litouwse visproducten oorzaak aanhoudende Listeria-uitbraak

Volgens European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zijn kant-en-klare visproducten uit Litouwen de oorzaak van aanhoudende Listeria-uitbraken in Europa. Gerookte zalm blijkt de voornaamste bron van besmetting te zijn. EFSA spreekt over een 'historische uitbraak' die leidde tot zeventien zieken en twee sterfgevallen.

  1. Hoe de voedselketen verandert door klimaat, eiwittransitie en circulariteit leer je op Food Safety Event
  2. Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen
  3. Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen
  4. Opkomend voedselveiligheidsrisico: 'Bacillus cereus gaat in de toekomst nog veel opspelen'
  5. De markt op met eiwitten uit precisiefermentatie? 'Zorg voor lagere prijzen of kijk naar high end producten'
  6. Voor abonnees11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten
  7. NIZO start onderzoek naar voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico's plantaardige producten
  8. Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij het bouwen van Food Safety Culture
  9. Voor abonneesJe fabriek microbiologisch op orde: 6 aandachtspunten voor de kwaliteitsmanager
  10. FAO/WHO expertmeeting: Listeria monocytogenes in kant-en-klaar voedsel wereldwijd
  11. Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?
  12. Conserveren voor gevorderden: procesbeheersing is essentieel
  13. VMT Summerclass QA 3: Zo beheers je Listeria monocytogenes in de praktijk
  14. SERS-techniek om pesticiden te detecteren werkt lang niet altijd
  15. Eten vleeswaren verhoogt kans op darmkanker: welke alternatieven voor nitriet zijn er?
  1. NEN publiceert internationale norm over Whole Genome Sequencing (WGS)
  2. Kruisbesmetting voorkomen in de fabriek - vijf belangrijke aandachtspunten
  3. Allergeniciteit novel foods voorspellen met nieuwe methodes
  4. Evaluatie Actieplan: voedselveiligheid eierketen heeft topprioriteit na fipronilaffaire
  5. Nieuw voedsel zorgt voor nieuwe risico's op pathogenen
  6. Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels
  7. Simone Hertzberger over 200ste Thema Update Voedselveiligheid: mijn fascinatie voor wat er fout kan gaan met voedsel
  8. Welke ingrediënten beinvloeden het microbioom? Unilever en Holobiome zoeken het uit
  9. 5,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek microbioom en voedselveiligheid
  10. Listeria? Een vectoranalyse kan de uitkomst bieden
  11. Britse Chilled Food Association (CFA) kraakt aanscherping EU-regelgeving Listeria af
  12. NEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen
  13. Voor abonneesOn Topic: Wees beducht op uitbraken van Staphylococcus aureus
  14. Voor abonneesNVWA publiceert nieuw Infoblad 85: dit zijn de belangrijkste wijzigingen
  15. Infoblad 85 interpretatiedocument microbiologische criteria