Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?

Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?

De laatste tijd krijgt Eurofins steeds vaker aanvragen voor analyses op basis van Whole Genome Sequencing. Deze techniek onderzoekt het DNA van bepaalde pathogenen om ze op stamniveau te kunnen onderscheiden en is uitermate geschikt om de bron van een besmetting op te sporen. Welke kansen biedt deze onderzoekstechniek in de voedingssector?

Als opvolging van monitoring en onderzoek naar micro-organismen middels klassieke microbiologie, PCR-detecties en identificatie middels MALDI-TOF-typering, is het soms nodig nog verder te gaan in het uniek identificeren van aangetroffen, ongewenste micro-organismes. De mogelijkheden van Next Generation Sequencing-methoden (NGS) bieden hiervoor een oplossing en creëren een unieke fingerprint van elke gevonden besmetting.

Nina Constantine.

'Whole Genome Sequencing (WGS) is één van de methoden om een unieke karakterisatie te doen van pathogenen.' Aan het woord is Nina Constantine, Commercieel Directeur bij Eurofins. 'Door de continue ontwikkeling kunnen dergelijke technieken voor een steeds gunstigere prijs worden aangeboden en bieden ze een nieuwe wereld aan kansen en mogelijkheden voor de voedingssector.’

Tom Ras.

Whole Genome Sequencing biedt uitkomst

Tom Ras, Business Development Manager bij Eurofins vult haar aan: ‘WGS is een analysemethode waar ook de voedingsmiddelenindustrie steeds vaker gebruik van maakt. Als het bijvoorbeeld gaat om onderzoek naar pathogenen in voedsel, zijn er natuurlijk diverse niveaus waarop je onderzoek kunt en wilt doen. Als je alleen wilt weten of er überhaupt iets aan de hand is met een product of in de productielijn, zijn de klassieke microbiologische tests of eenvoudiger NGS-analyses gemakkelijker en goedkoper. Maar als een bedrijf bijvoorbeeld last heeft terugkerende besmettingen in een product, dan kan WGS uitkomst bieden.’

Analyse op stamniveau

Net als bij mensen is het DNA van elk micro-organisme verschillend. Constantine: 'Het mooie van WGS is dat, bijvoorbeeld in geval van een besmetting met Listeria, het DNA van deze bacterie tot op stamniveau kan worden geanalyseerd. Met deze expliciete informatie over de aangetroffen bacterie kun je vervolgens een diepgaande root case analysis uitvoeren.

‘Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan bij een bedrijf dat last had van een terugkerende besmetting met Listeria in de productieomgeving’, geeft Constantine aan. ‘Ze konden geen logica of structuur in de besmetting vinden, tot er een WGS-analyse werd toegepast. Daaruit bleek dat de betreffende  Listeria-stam al een jaar eerder was aangetroffen en - blijkbaar niet afdoende - was bestreden. Na verder onderzoek werd geconstateerd dat de besmettingshaard veroorzaakt werd ten tijde van onderhoudswerkzaamheden aan de productielijn en sporen van Listeria had afgegeven in de productielijn. Een dergelijke oplossing kan alleen gegenereerd worden dankzij WGS.’

Zelfs door een hele bevoorradingsketen heen kan de oorsprong en verspreidingsweg van elke vastgestelde bacteriestam nagegaan worden”

Traceerbaarheid en authenticiteit

‘Het zo specifiek identificeren en kwantificeren van pathogenen is bijvoorbeeld heel belangrijk als het gaat om het precies traceren van een besmetting', gaat Ras verder. ‘Op een productielocatie en zelfs door een hele bevoorradingsketen heen – van de leverancier van ruwe grondstoffen tot aan de eindproducent – kan de oorsprong en verspreidingsweg van elke vastgestelde bacteriestam nagegaan worden. WGS biedt niet alleen kansen op het gebied van traceerbaarheid. Ook de authenticiteit van producten kan ermee gegarandeerd worden. Met WGS kan namelijk, ook als je niet precies weet waar je naar op zoek bent, exact worden vastgesteld wat de bestanddelen van een product zijn.’

Digitale tools

Constantine besluit: ‘Er worden digitale tools gemaakt om dit soort diepgaande NGS-analyses te ondersteunen. Daarmee kunnen mensen onder meer het spoor van besmettingen visueel achterhalen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op een tijdlijn te zien of dezelfde bacteriestam al eerder is voorgekomen en waar in de productie- of bevoorradingslijn. Ook kunnen ook eerder uitgevoerde onderzoeksrapporten worden opgehaald, wat voorkomt dat de QA-manager zelf in het archief moet gaan zoeken naar bestaande gegevens. Dit geeft QA-manager dus een essentieel wapen zijn tegen toekomstige besmettingen.’

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen december: mogelijk...

Dit zijn de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor december: mogelijk stukjes metaal in schuddebuikjes, risico op barstende slagroomspuiten Campina en mogelijk ongedierte in bloem.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.