11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

UPDATE MEI 2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in dit artikel inzichten in opvattingen en afwegingen rondom monitoring, studies en challengetesten. De belangrijkste zaken zijn op een rij gezet in dit artikel.

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Je fabriek microbiologisch op orde: 6 aandachtspunten voor de...

Een kwaliteitsmanager is verantwoordelijk voor het garanderen en optimaliseren van de veiligheid en kwaliteit van een product, dienst of tak van een bedrijf. Hij begeleidt en stuurt andere medewerkers aan bij het monitoren van de kwaliteit, voert kwaliteitsanalyses uit en overziet de implementatie van kwaliteitsverbeteringen. In dit artikel zes belangrijke aandachtspunten op het gebied van microbiologie voor iedere kwaliteitsmanager.

Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?

Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de...

De laatste tijd krijgt Eurofins steeds vaker aanvragen voor analyses op basis van Whole Genome Sequencing. Deze techniek onderzoekt het DNA van bepaalde pathogenen om ze op stamniveau te kunnen onderscheiden en is uitermate geschikt om de bron van een besmetting op te sporen. Welke kansen biedt deze onderzoekstechniek in de voedingssector?

VMT 02 (2022)

VMT 02 (2022)

Waar vind je pathogenen? Hoe reinig je grondig en voer je bemonstering uit? Wat is het effect van het hy-giënisch ontwerp van een fabriek als het om het voorkomen van een besmetting gaat? In deze editie lees je er alles over.

Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

NEN is nauw betrokken bij de ontwikkeling van één internationale norm voor het tellen van gisten en schimmels in onder meer voedingsmiddelen.

Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

Een door een ILVO-VUB onderzoekster ontwikkelde nieuwe DNA-gebaseerde analysetechniek die bederforganismen in voeding detecteert die met klassieke analysetechnieken niet worden opgepikt. Vooralsnog is de techniek te complex en te duur voor voedingsbedrijven.

Listeria? Een vectoranalyse kan de uitkomst bieden

Listeria? Een vectoranalyse kan de uitkomst bieden

Een bedrijf gespecialiseerd in warme maaltijden wil het assortiment uitbreiden met kant-en-klare pastasalades. Er wordt een tiental verschillende gerechten ontwikkeld. De labanalyses op verschillende productieruns tonen aan dat in een aantal van deze gerechten Listeria monocytogenes is gevonden. Wat nu?

Uitgroei van Listeria monocytogenes in labsetting. (Foto: Shutterstock)

NEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen

Nederland is nauw betrokken bij het opstellen van een internationale normenreeks over 'challenge testen'. Het gaat dan over micro-organismen in de voedselketen, zoals Listeria. De publieke commentaarperiode voor het tweede deel van de normenreeks is recent van start gegaan.

'Echte schade besmetting met Listeria monocytogenes pas ná de recall duidelijk'

'Echte schade besmetting met Listeria monocytogenes pas ná de recall...

Recent onderzoek van Normec Foodcare toont aan dat een Listeriabesmetting een bedrijfsrisico vormt dat veel groter is dan het probleem van de besmetting alleen. Hoe goed de procedures ook zijn gevolgd.

WUR ontwikkelt microbiële eiwitten door fermentatie

WUR ontwikkelt microbiële eiwitten door fermentatie

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelen microbiële eiwitten door gisten, schimmels en bacteriën in te zetten. Ze willen de industrie hiermee laten zien dat dierlijke en plantaardige eiwitten prima te vervangen zijn door microbiële varianten.