Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

NEN is nauw betrokken bij de ontwikkeling van één internationale norm voor het tellen van gisten en schimmels in onder meer voedingsmiddelen.

Voor de telling van micro organismen gisten en schimmels in voedingsmiddelen en diervoeders bestaan verschillende internationale normen. Laboratoria moeten de benodigde informatie uit meerdere bronnen halen. Daarom is ervoor gekozen om deze normen te herzien en één internationale norm te ontwikkelen. Een eerste voorstel ligt nu klaar. NEN levert namens Nederlandse belanghebbenden input geven op dit voorstel. Tot en met 21 april 2022 kunnen belanghebbende partijen hun inbreng aanleveren bij NEN.

Gezondheidsrisico gisten en schimmels

Voedingsmiddelen en diervoeders besmet met micro-organismen zoals gisten of schimmels, kunnen een gezondheidsrisico vormen voor consument of dier. Deze micro-organismen kunnen er namelijk voor zorgen dat producten bederven waardoor ze niet meer geconsumeerd kunnen worden en ziekten kunnen veroorzaken. Om de veiligheid van deze producten te waarborgen is het belangrijk dat er een horizontale analysemethode is voor de telling van gisten en schimmels. Deze nieuwe norm stelt laboratoria in staat één document te gebruiken voor het analyseren van verschillende producten (inclusief melkproducten).

Samenvoegen verschillende normen

Momenteel bestaan er verschillende internationale normen waarin het analyseren van voedingsmiddelen en diervoeders op de aanwezigheid van gisten en schimmels wordt toegelicht, namelijk:

  • NEN-ISO 21527-1:2008 ‘Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 1: Colony-count technique in products with water activity greater than 0,95’
  • NEN-ISO 21527-2:2008 ‘Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 2: Colony-count technique in products with water activity less than or equal to 0,95’
  • NEN-ISO 6611:2004 ‘Milk and milk products – Enumeration of colony-forming units of yeast and/or moulds – Colony-count technique at 25 °C’

Eén norm in voedselketen

Het voorstel is om deze normen inhoudelijk te herzien en samen te voegen in ISO 21527 ‘Microbiology of the food chain – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds’. Deze norm zal van toepassing zijn op meerdere schakels in de voedselketen waaronder de primaire productiefase en monsters van de omgeving van voedselproductie (onder andere oppervlakken en lucht).

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Matthias Blanckaert: "Belangrijker dan vlees of vegan is de beleving van het product."
  2. Belangrijkste les uit recente recalls: bestrijding Salmonella is teamwork
  3. Voedselzekerheid in gevaar? Deze langere termijn gevolgen kan de oorlog in Oekraïne veroorzaken
  4. Europarlementariër Ruissen: 'We moeten Farm To Fork strategie heroverwegen door oorlog Oekraïne'
  5. Unilever focust op plantaardige en functionele voeding: 'Exacte groei is koffiedik kijken'
  6. IoT maakt kwaliteitsverloop sperziebonen uit Senegal realtime inzichtelijk
  7. WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit
  8. Koreaanse kimchi veroorzaakt een internationale uitbraak
  9. Supermarkten verspillen minder voedsel, brood en banket blijft grootste categorie
  10. Reactie Unilever op actie Foodwatch: recall bouillonblokjes met MOAH in Frankrijk
  1. Voedselveiligheidscultuur meetbaar maken is niet makkelijk
  2. Fabrikanten luiden noodklok over voortbestaan als gevolg van oorlog Oekraïne
  3. Sector gaan voor 15.000 ton minder wegwerpverpakkingen
  4. Zieke en overleden baby's: waarschuwing om bepaalde merken zuigelingenvoeding niet te gebruiken
  5. Column Simone Herzberger: Adviezen van de overheid
  6. De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)
  7. Leonidas bevestigt engagement voor meer duurzame cacao
  8. Voedselverspilling voorkomen? Houdbaarheidsicoon op verpakking helpt consument
  9. Eigenaar Johma verwijdert geld Russische oligarchen uit investeringen
  10. Onderzoek Partner of Choice VMT: dit zijn de favoriete leveranciers van de voedingsindustrie