Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

Nieuwe norm in ontwikkeling voor telling gisten en schimmels

NEN is nauw betrokken bij de ontwikkeling van één internationale norm voor het tellen van gisten en schimmels in onder meer voedingsmiddelen.

Voor de telling van micro organismen gisten en schimmels in voedingsmiddelen en diervoeders bestaan verschillende internationale normen. Laboratoria moeten de benodigde informatie uit meerdere bronnen halen. Daarom is ervoor gekozen om deze normen te herzien en één internationale norm te ontwikkelen. Een eerste voorstel ligt nu klaar. NEN levert namens Nederlandse belanghebbenden input geven op dit voorstel. Tot en met 21 april 2022 kunnen belanghebbende partijen hun inbreng aanleveren bij NEN.

Gezondheidsrisico gisten en schimmels

Voedingsmiddelen en diervoeders besmet met micro-organismen zoals gisten of schimmels, kunnen een gezondheidsrisico vormen voor consument of dier. Deze micro-organismen kunnen er namelijk voor zorgen dat producten bederven waardoor ze niet meer geconsumeerd kunnen worden en ziekten kunnen veroorzaken. Om de veiligheid van deze producten te waarborgen is het belangrijk dat er een horizontale analysemethode is voor de telling van gisten en schimmels. Deze nieuwe norm stelt laboratoria in staat één document te gebruiken voor het analyseren van verschillende producten (inclusief melkproducten).

Samenvoegen verschillende normen

Momenteel bestaan er verschillende internationale normen waarin het analyseren van voedingsmiddelen en diervoeders op de aanwezigheid van gisten en schimmels wordt toegelicht, namelijk:

  • NEN-ISO 21527-1:2008 ‘Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 1: Colony-count technique in products with water activity greater than 0,95’
  • NEN-ISO 21527-2:2008 ‘Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 2: Colony-count technique in products with water activity less than or equal to 0,95’
  • NEN-ISO 6611:2004 ‘Milk and milk products – Enumeration of colony-forming units of yeast and/or moulds – Colony-count technique at 25 °C’

Eén norm in voedselketen

Het voorstel is om deze normen inhoudelijk te herzien en samen te voegen in ISO 21527 ‘Microbiology of the food chain – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds’. Deze norm zal van toepassing zijn op meerdere schakels in de voedselketen waaronder de primaire productiefase en monsters van de omgeving van voedselproductie (onder andere oppervlakken en lucht).

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: ambrosia zaden in verschillende producten met zonnebloemzaden, mogelijk Salmonella in gemalen kokos en mogelijk metaaldeeltjes in farmer salade.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: onvermeld allergeen kip kerrie maaltijd, onvermeld allergeen kruidnoten en bami goreng met kipsaté.

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

Belgische recalls en waarschuwingen september: salmonella in kipfilet

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: salmonella in kipfilet, ontoereikende warmtebehandeling paté en 3-MCPD in noedels.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren...

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Foto: Ilvo

DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.