WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

WUR onderzoekt impact houderijsysteem op vleeskwaliteit

Binnen het Europese project mEATquality gaat Wageningen University & Research onderzoek doen naar verschillende aspecten van de productie van varkens- en pluimveevlees die mogelijk impact hebben op de kwaliteit van het vlees.

Naast vleeskwaliteit is er in het Europese project mEATquality, dat onderdeel is van de Farm to Fork strategie, ook aandacht voor het dierenwelzijn. Een belangrijke onderzoeksvraag is of het houderijsysteem invloed heeft op de smaak van het vlees.

Smaken verschillen

Wageningen University & Research is coördinator van dit Europese onderzoek. “We willen te weten komen of smaak van pluimvee- en varkensvlees in extensieve houderijsystemen verschilt van vlees van intensieve houderijsystemen, bijvoorbeeld doordat dieren meer bewegingsruimte hebben of ander voer krijgen", zegt project coördinator Hans Spoolder, senior onderzoeker dierenwelzijn bij Wageningen Livestock Research.

Project mEATquality

mEATquality wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie binnen het Horizon 2020 Onderzoek en innovatieprogramma. Het project ging in oktober 2021 van start en focust op onderzoek naar kwaliteit, veiligheid en authenticiteit van vlees als onderdeel van de “Farm to Fork” strategie van de EU.

Er is een multidisciplinair team van 18 partnerorganisaties uit 7 landen uit de Europese Unie bij betrokken. Het consortium bestaat uit 7 academische partners, 5 wetenschappelijke onderzoekscentra, 3 industriële bedrijven en 2 organisaties die de biologische en conventionele vleessector vertegenwoordigen.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Matthias Blanckaert: "Belangrijker dan vlees of vegan is de beleving van het product."
  2. Belangrijkste les uit recente recalls: bestrijding Salmonella is teamwork
  3. Voedselzekerheid in gevaar? Deze langere termijn gevolgen kan de oorlog in Oekraïne veroorzaken
  4. Europarlementariër Ruissen: 'We moeten Farm To Fork strategie heroverwegen door oorlog Oekraïne'
  5. Unilever focust op plantaardige en functionele voeding: 'Exacte groei is koffiedik kijken'
  6. IoT maakt kwaliteitsverloop sperziebonen uit Senegal realtime inzichtelijk
  7. Koreaanse kimchi veroorzaakt een internationale uitbraak
  8. Supermarkten verspillen minder voedsel, brood en banket blijft grootste categorie
  9. Reactie Unilever op actie Foodwatch: recall bouillonblokjes met MOAH in Frankrijk
  10. Voedselveiligheidscultuur meetbaar maken is niet makkelijk
  1. Fabrikanten luiden noodklok over voortbestaan als gevolg van oorlog Oekraïne
  2. Sector gaan voor 15.000 ton minder wegwerpverpakkingen
  3. Zieke en overleden baby's: waarschuwing om bepaalde merken zuigelingenvoeding niet te gebruiken
  4. Column Simone Herzberger: Adviezen van de overheid
  5. De voedselindustrie verspilt straks geen kruimel meer door dure grondstoffen (podcast)
  6. Leonidas bevestigt engagement voor meer duurzame cacao
  7. Voedselverspilling voorkomen? Houdbaarheidsicoon op verpakking helpt consument
  8. Eigenaar Johma verwijdert geld Russische oligarchen uit investeringen
  9. Onderzoek Partner of Choice VMT: dit zijn de favoriete leveranciers van de voedingsindustrie
  10. Onderzoek: kansen voor een sterk verdienmodel met 'lokale' Noordzeevis uit Scheveningen