Toine Timmermans vertelt in de podcast over de vooruitgang op dit onderwerp.
We spreken over:
- Het voordeel van een geharmoniseerde Europese definitie voor voedselverspilling
- De verantwoordelijkheid die supermarkten nemen voor klasse 2 en 3 groente en fruit
- De rol die voedingsmiddelenbedrijven pakken om voedselverspilling op grote schaal aan te pakken
- Het negatieve effect van de subsidie op vergisten van hoogwaardig voedsel
- Nulmetingen van verschillende sectoren zoals brood, zoetwaren en aardappelverwerkers
- De status van houdbaarheidssensoren en of voedingsmiddelenbedrijven die wel willen
- De delicate balans tussen voedselverspilling tegengaan en minder verpakkingen gebruiken
Adviezen
Tot slot geeft Timmermans 3 adviezen aan foodbedrijven die aan de slag willen met het tegengaan van voedselverspilling:
1 Het management moet het onderwerp belangrijk vinden en daar concrete doelstellingen op formuleren. Timmermans: “Er komt een nieuwe generatie CEO die niet lang hierover hoeven na te denken.”
2 Zorg dat er binnen je bedrijf een team die ruimte krijgen om ideeën op te halen binnen het bedrijf om voedselverspilling tegen te gaan.
3 Zorg dat doelstellingen verankerd zijn in de KPI’s van alle medewerkers van sales tot productie en logistiek.