Unilever maakt vet-, zout- en suikerscore in producten inzichtelijker

Unilever maakt vet-, zout- en suikerscore in producten inzichtelijker

Unilever gaat onder druk van investeerders het suiker-, vet- en zoutgehalte van zijn producten beter inzichtelijk maken. Het levensmiddelenconcern belooft om publiekelijk verslag te zullen doen van de prestaties van de eigen producten, afgezet tegen een zestal door overheden goedgekeurde maatstaven zoals de Europese Nutri-Score.


Voedingsconcern Unilever, dat onder druk staat van investeerders om meer verantwoordelijkheid te nemen voor het verbeteren van de gezondheid van consumenten, zal de scores jaarlijks gaan publiceren, zo melden ANP en Blomberg. Daarmee wordt in oktober van dit jaar begonnen.

Druk van beleggers om meer inzicht gezondheid

Deze stap volgt op het initiatief van een grote groep beleggers die een resolutie indienden waarbij Unilever opgeroepen werd doelen te stellen om het aandeel gezonde producten dat het verkoopt te vergroten. Volgens Unilever is die resolutie nu ingetrokken.
"Een voedingsmiddelenfabrikant zo groot als Unilever heeft de macht om de gezondheid van miljoenen mensen over de hele wereld te verbeteren," zei ShareAction, de aandeelhoudersgroep die Unilever onder druk zette over de veranderingen. "De beloofde transparantie stelt een nieuwe norm voor de sector. We hopen en verwachten dat anderen zullen volgen."

De beloofde transparantie stelt een nieuwe norm voor de sector. We hopen en verwachten dat anderen zullen volgen”

Voedingsdoelstellingen zout, suiker en calorieën

Unilever publiceerde eind 2020 voedingsdoelstellingen, waaronder doelstellingen voor de verkoop van plantaardige voedingsmiddelen, de vermindering van zout, suiker en calorieën, en een grotere verkoop van gezondere voedingsmiddelen. Het bedrijf is van plan om zijn specifieke doelstellingen die eind 2022 aflopen, bij te werken en te versterken, aldus een verklaring van Unilever.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline' 

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter verkoopt Willicroft na moeilijk jaar

Oprichter Brad Vanstone meldt dat hij na een moeilijk 2024 zijn bedrijf Willicroft - producent van plantaardige alternatieven voor kaas en boter - heeft verkocht.

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument

4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk...

Maakt zuivel een comeback? De categorie plantaardige alternatieven voor zuivel groeit nog wel, maar niet overal. Trendbureau The Healthy Marketing Team dook in dit onderwerp en presenteerde op de Food Ingredients Europe de oorzaken en oplossingen voor deze categorie. VMT destilleerde 4 lessen waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp ultrabewerkte voeding? Deze collectie helpt je op weg

Wat moet je als productontwikkelaar weten over het onderwerp...

Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.

Beeld: Unsplash

Proveg: Om deze 3 redenen zijn vlees- en zuivelvervangers in...

HEB JE DIT GEMIST IN DECEMBER? - Vlees- en zuivelvervangers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, zowel wereldwijd als in Nederland. Nederlandse vlees- en zuivelvervangers lopen voorop als het gaat om voedingswaarde in vergelijking met andere landen. Volgens Proveg komt dit door drie redenen.

Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar bepalend zijn

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.