Kant-en-klaarmaaltijden  zijn onverminderd populair, maar er is nog wel het nodige af te dingen op de gezondheid ervan.
Gezonde voeding

Gezondheid kant-en-klaarmaaltijden blijft punt van zorg, maar...

Kant-en-klaarmaaltijden en maaltijdsalades zijn de coronadip allang weer te boven en nu onverminderd populair in supermarkten. De Consumentenbond blijft echter bezorgd over de gezondheid ervan. Maar daar wordt aan gewerkt.

Zout

Consumentenbond over zoutgehalte maaltijdmixen: 'fabrikanten hebben...

Maaltijdmixen bevatten vaak nog te veel zout, dat constateert de Consumentenbond. "Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd", concludeert de organisatie na eigen onderzoek. De bond wil dat de overheid ingrijpt.

Herformulering

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup...

Hoe ontwikkel je een gezonder voedingsmiddel dat mensen vooral als verwensnack eten? De Britse startup Urban Legend vertelde hoe zij een gezondere donut ontwikkelden. "Verzadigd vet was het moeilijkst om te verlagen. Het heeft een intimiderend lange lijst met functies in een donut!"

Plantaardig

Van Gelder introduceert plantaardig assortiment: 'Een laag...

Van Gelder introduceert een nieuw plantaardig assortiment van vlees- en visvervangers en groenteproducten. De AGF-leverancier produceert burgers, gehaktballen, soepballetjes, lamsvlees en broodbeleg. Van Gelder experimenteerde anderhalf jaar, met als doel de optimale mix te vinden voor het plantaardige assortiment. "Uiteindelijk willen we helemaal van soja af."

Voor abonnees
Voor abonnees
Ingredient

Voor abonnees De Nederlander eet minder zout, suiker en meer vezel: 6 conclusies...

Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld minder suiker en zout binnen en meer vezels. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM over de periode 2019-2021. Dit zijn 6 conclusies uit het onderzoek.

Voor abonnees
Voor abonnees
NAPV

Voor abonnees Hoe start je met NAPV productverbetering? 6 tips uit de praktijk

Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.

  1. 'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'
  2. Handig overzicht: zo werken deze 4 producenten aan NAPV-productverbetering
  3. Van kaas naar wei naar plantaardig: 'Eiwittransitie startte lang voor huidige trend'
  4. Hier zijn de productontwikkelaars van Unilever mee bezig: van vetvrije mayonaise tot algeneiwit
  5. Consumentenbond: 'Veel vegaburgers bevatten te veel zout'
  6. Zo werkt NS Retail aan herformulering: 'Het is spannend om aan hardlopers te sleutelen'
  7. Belgische Testaankoop baalt van 'ultrabewerkte' veggieburgers
  8. Vraag naar zeezout zonder E-nummers stijgt
  9. Voor abonneesMeergranenbrood Lidl scoort hoge ogen door zoutreductie maar is minder van smaak
  10. Voedingscentrum: 'Veel verschil in zout- en suikergehaltes barbecuesauzen'
  11. Bakkerij zet in op nieuwe samenstelling bakkerszout: minder natrium, meer…?
  12. Cressen-keizer Rob Baan trekt van leer: 'Voedingsindustrie wordt steeds gewetenlozer'
  13. Aftrap NAPV: zo pakt branche de komende 8 jaar verlaging van zout, suiker en verzadigd vet aan
  14. Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'
  15. Gouden Tavola's voor innovaties opnieuw uitgereikt
  1. Unilever maakt vet-, zout- en suikerscore in producten inzichtelijker
  2. RIVM stelt nieuwe richtlijnen voor herformulering
  3. RIVM: Volwassenen krijgen minder, maar nog steeds te veel zout binnen
  4. Consumentenbond wil strengere regels voor pakjes en zakjes: zitten vol zout, meel en suiker
  5. GoodMills Innovation komt naar Nederland, richt zich ook op plantaardige vleesvervangers
  6. Rapport: bijna helft wereldbevolking is ondervoed of te zwaar
  7. Monitor herformulering RIVM: Dit is er veranderd in het zout-, vet- en suikergehalte van voedingsmiddelen
  8. 'Retailers vragen om vleesvervangers met Nutri-Score A'
  9. Consumentenbond: 'Kinderen moeten wettelijk beschermd worden tegen reclame voor ongezond eten'
  10. Nutri-Score voor Dr. Oetker-producten
  11. Consumentenbond: 'Tonijnsalades supermarkt gezonder en duurzamer, wel ruimte voor verbetering'
  12. Onderzoek: 'Producenten vleesvervangers kijken te weinig naar gezonde samenstelling'
  13. Vakdocent Van Santen: 'Champignonextract helpt bij zoutreductie in vleesindustrie'
  14. Kellogg's verlaagt suiker- en zoutgehalte in ontbijtgranen in Europa en VK
  15. Zeelandia: 'Gezond eten is nog belangrijker geworden tijdens coronacrisis'