Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'

Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'

Belangen van de voedingsindustrie speelden 'een hoofdrol' tijdens de gesprekken die het ministerie van VWS had met de bedrijven over productverbetering. Dat stellen onderzoekers van het Onderzoekslab in een artikel dat maandag is gepubliceerd bij Follow The Money.

Het Onderzoekslab is een samenwerking van The Investigative Desk en De Coöperatie. De onderzoekers bestudeerden alle notulen van de vergaderingen tussen VWS en bedrijfsleven om tot een vervolg te komen op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Verder spraken de onderzoekers vertegenwoordigers en bezochten ze verschillende voedselfabrieken.

VWS 'gevoelig'

Hieruit blijkt volgens de onderzoekers dat VWS zich 'wederom gevoelig toonde' voor de industrie. "Het nieuwe beleid van het ministerie moest in de eerste plaats ‘haalbaar’ zijn. En haalbaar is het alleen als consumenten gezondere producten ook daadwerkelijk kopen. Dat betekent dat de receptuur, en dus de smaak, met maar hele kleine stapjes gewijzigd kan worden, omdat de consument het anders niet meer lekker vindt. Ook zijn de doelstellingen en de tijdspanne met brancheorganisaties van supermarkten en levensmiddelenfabrikanten afgestemd", zo luidt de kritiek van het Onderzoekslab.

Wettelijke regels

Het nieuwe plan is een vervolg op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat in 2014 werd gesloten. Deze aanpak leidde tot te weinig resultaat. Onder meer de Consumentenbond pleitte vorig jaar voor een ambitieuzer plan met strenge wettelijke regels voor productverbetering.

Geen juridische stok achter deur

Het ministerie heeft vooralsnog geen juridische middelen om de vermindering van zout, vet en suiker af te dwingen. Volgens Martijn Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer aan de VU Amsterdam, zijn die wel nodig: "Je kunt niet van bedrijven verwachten dat ze vrijwillig hun producten dusdanig gaan
veranderen dat ze er minder van verkopen. Daar komt dit plan in feite wel op neer."

Juridische verkenning

Er loopt wel een juridische verkenning naar de mogelijkheid voor wetgeving. "In het coalitieakkoord is afgesproken dat we bindende afspraken maken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen," zegt Staatssecretaris Maarten van Ooijen tegen het Onderzoekslab. Veel kans op wettelijke maatregelen heeft deze verkenning niet, legt voedingsjurist Suzan Slijpen uit. Dit heeft te maken met wetgeving op Europees niveau. "Door Europese regelgeving kan Nederland geen producten die elders in Europa zijn goedgekeurd bij de grens tegenhouden."

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de ervaringen met de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen. Dit is onderdeel van een evaluatie die momenteel plaatsvindt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit bericht meer over hoe je kunt deelnemen aan de enquête.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Ingrediëntentrends spotten op Intrafood:24

Tijdens de ingrediëntenvakbeurs Intrafood:24 op 25 en 26 september ontmoetten vooral ingrediëntenleveranciers en voedingsbedrijven in Kortrijk Xpo. De leveranciers presenteerden ingrediënten waarmee ze productontwikkelaars tegemoet komen als het gaat om de kosten van ingrediënten, gezonde voeding en duurzaamheid. Om de Nutri-Score kunnen de bedrijven niet heen.

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.