Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'

Onderzoekslab: 'Belangen industrie spelen hoofdrol bij gesprekken met VWS over productverbetering'

Belangen van de voedingsindustrie speelden 'een hoofdrol' tijdens de gesprekken die het ministerie van VWS had met de bedrijven over productverbetering. Dat stellen onderzoekers van het Onderzoekslab in een artikel dat maandag is gepubliceerd bij Follow The Money.

Het Onderzoekslab is een samenwerking van The Investigative Desk en De Coöperatie. De onderzoekers bestudeerden alle notulen van de vergaderingen tussen VWS en bedrijfsleven om tot een vervolg te komen op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Verder spraken de onderzoekers vertegenwoordigers en bezochten ze verschillende voedselfabrieken.

VWS 'gevoelig'

Hieruit blijkt volgens de onderzoekers dat VWS zich 'wederom gevoelig toonde' voor de industrie. "Het nieuwe beleid van het ministerie moest in de eerste plaats ‘haalbaar’ zijn. En haalbaar is het alleen als consumenten gezondere producten ook daadwerkelijk kopen. Dat betekent dat de receptuur, en dus de smaak, met maar hele kleine stapjes gewijzigd kan worden, omdat de consument het anders niet meer lekker vindt. Ook zijn de doelstellingen en de tijdspanne met brancheorganisaties van supermarkten en levensmiddelenfabrikanten afgestemd", zo luidt de kritiek van het Onderzoekslab.

Wettelijke regels

Het nieuwe plan is een vervolg op het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat in 2014 werd gesloten. Deze aanpak leidde tot te weinig resultaat. Onder meer de Consumentenbond pleitte vorig jaar voor een ambitieuzer plan met strenge wettelijke regels voor productverbetering.

Geen juridische stok achter deur

Het ministerie heeft vooralsnog geen juridische middelen om de vermindering van zout, vet en suiker af te dwingen. Volgens Martijn Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer aan de VU Amsterdam, zijn die wel nodig: "Je kunt niet van bedrijven verwachten dat ze vrijwillig hun producten dusdanig gaan
veranderen dat ze er minder van verkopen. Daar komt dit plan in feite wel op neer."

Juridische verkenning

Er loopt wel een juridische verkenning naar de mogelijkheid voor wetgeving. "In het coalitieakkoord is afgesproken dat we bindende afspraken maken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen," zegt Staatssecretaris Maarten van Ooijen tegen het Onderzoekslab. Veel kans op wettelijke maatregelen heeft deze verkenning niet, legt voedingsjurist Suzan Slijpen uit. Dit heeft te maken met wetgeving op Europees niveau. "Door Europese regelgeving kan Nederland geen producten die elders in Europa zijn goedgekeurd bij de grens tegenhouden."

Etikettering

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen...

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

Foto: shutterstock
Zoetstoffen

Pleidooi voor Europees verbod op aspartaam (E951)

Aspartaam (E951) moet in de EU worden verboden. Tenminste, dat vinden Foodwatch en nog enkele organisaties. Met een petitie roepen ze consumenten op de Europese Commissie en de EU lidstaten te mobiliseren. VMT vroeg de FNLI om een reactie.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Op de klaagbank

Voor abonnees Op de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en...

OP DE KLAAGBANK - De Reclame Code Commissie (RCC) doet jaarlijks zo'n 400 uitspraken. Zo'n 10% daarvan gaan over voedingsmiddelen. In de serie 'Op de klaagbank' bespreekt Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, recente cases. Mét tips om misleiding te voorkomen. In dit eerste artikel: de claims 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold
Voedselwetgeving

Food Law Event 2024 gemist? Bekijk hier de sessies terug

Afgelopen 4 juni vond het Food Law Event plaats in Utrecht. Kon je er niet bij zijn, heb je bepaalde sessies gemist of wil je de sessies gewoon nog eens zien? In dit artikel de terug te kijken sessies op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Misleiding voorkomen? RCC geeft tips rondom...

De Reclame Code Commissie is bekend vanwege de beoordeling van klachten over voedingsmiddelen. Zij oordelen over deze klachten door middel van zelfregulering. Hierdoor moet misleiding voorkomen worden. Maar hoe ziet zo'n proces er nu precies uit? En hoe kun je als producent het beste omgaan met deze zelfregulering? Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code, vertelt meer hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Foto: Shutterstock
Ongepasteuriseerde melk

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Belgische fabriek Ferrero moet sluiten, alle Kinder-chocolade moet uit Belgische schappen. Update: recall wordt ook in Nederland uitgebreid
  2. Onderzoek Questionmark: 'Prijsverschil tussen dierlijke en plantaardige producten neemt af'
  3. Verstopte filter in fabriek is oorzaak salmonella-uitbraak chocolade eieren
  4. LEVO: 'Voldoende olie alternatieven beschikbaar voor voedselindustrie, hamsteren is onnodig'
  5. NVWA handhaaft tijdelijk niet op foutieve etiketten door tekorten zonnebloemolie (update)
  6. Jan-Willem Grievink: 'Bakkerij en meelfabrikant moeten loskomen van kilo-denken'
  7. 'Erectiestimulerende honing' door NVWA uit de verkoop gehaald
  8. Recall: ook in Nederland chocolade eieren Ferrero uit de schappen vanwege Salmonella
  9. FDA vindt vijf stammen Cronobacter sakazakii in babyvoeding fabriek Abbott
  10. Fevia vraagt steun en flexibiliteit om de voedingsketen draaiende te houden.
  1. Column: Duurzaamheidswetgeving hinderlijk obstakel voor voedselzekerheid?
  2. Albert Heijn rolt AH verpakkingsvrij uit naar 50 winkels
  3. Salmonella-uitbraak surprise eieren: recall in België, NVWA start onderzoek in Nederland
  4. Overgangsregeling voorbij: merken met claims moeten vanaf nu aan de Claimsverordening voldoen
  5. Nieuwe plantaardige eiwitten, wat is de potentie?
  6. Voedselzekerheid (nog) niet in gevaar, stijgende voedselprijzen zorgen voor grootste knelpunten
  7. Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen
  8. Oxfam Novib: Lidl en Aldi boeken vooruitgang mensenrechten
  9. Ketenpartners doen dringende oproep naar alle actoren en de overheid
  10. Voormalig kwaliteitsman Jumbo: 'Meer transparantie betekent meer incidenten, maar ook een veiliger product' (podcast)