Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen

Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen
Het consortium Perfect Sorting wil met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen.

Negen merkeigenaren in de voedingsindustrie gaan samen met het National Test centre Circular Plastics, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent de sortering van verpakkingsafval en het hergebruik in (voedsel)verpakkingen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) verbeteren door een beslissingsmodel te ontwikkelen die is te gebruiken bij bestaande sorteersystemen.

De partijen die aan het consortium met de naam Perfect Sorting meedoen willen met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen. De bedoeling is om in 2 jaar een model te ontwikkelen dat beschikbaar wordt gesteld voor breed gebruik in plastic sorteerinstallaties in Europa. 

Circulariteit verpakkingen verbeteren

In 2019 wordt in Europa meer dan 79 miljoen ton verpakkingsafval gegenereerd, waarvan slechts 65% wordt gerecycled. Van alle materialen vertegenwoordigt plastic verpakkingsafval meer dan 15 miljoen ton, en het recyclingpercentage daarvan is 41%. Er bestaat volgens het National Test centre Circular Plastics (NTCP) een sterke behoefte om de circulariteit van verpakkingen te verbeteren via betere afvalsortering.

AI biedt perspectief voor verbetering plastic sortering

De huidige sorteertechnieken zijn beperkt omdat ze gebaseerd zijn op slechts enkele parameters. Technologieën op basis van kunstmatige intelligentie bieden perspectief voor verbetering. De projectpartners ontwikkelen geen sorteermachine maar een beslissingsoplossing die binnen een bestaande installatie is toe te passen. De deelnemende partijen brengen expertise in op het gebied van ontwerp, het sorteren en recyclen van verpakkingsafval en programmering op basis van kunstmatige intelligentie.

Beslissingsmodel ontwikkelen

Het NTCP gaat een breed scala aan verpakkingsproducten testen die door de voedingsmiddelen bedrijven worden geleverd met behulp van een eigen flexibele en modulaire sorteerlijn met industriële apparatuur. Deze beoordelingen zullen worden gebruikt met toepassing van een verpakkingssorteermodel van de Universiteit Gent. Het testcentrum gaat samen met de universiteiten van Gent en Nijmegen een beslissingsmodel ontwikkelen waarmee verpakkingen verder kunnen worden gedetecteerd, geïdentificeerd en geclassificeerd binnen de huidige sorteerstromen.

Uniek aan dit project is de samenstelling van het consortium. Negen merkeigenaren, een onafhankelijk test- en onderzoekscentrum en twee universiteiten maken deel uit van dit project. Het gaat om de volgende organisaties en bedrijven: Nationaal Testcentrum Circular Plastics (NL), Danone, Colgate-Palmolive, Ferrero, LVMH Recherche, Mars, Incorporated, Michelin, Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble, Universiteit Gent (B) en Radboud Universiteit (NL).  

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op...

De Europese CSRD-wetgeving verplicht voedingsproducenten om de impact van externe factoren zoals klimaatverandering op hun bedrijfsvoering te analyseren. Hoewel veel grote bedrijven steeds meer inzicht krijgen in hun impact op het milieu en sociale omstandigheden, ontbreekt vaak een gedetailleerd beeld van hoe deze externe factoren hun eigen financiële weerbaarheid beïnvloeden.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten...

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in productontwikkeling tot de populariteit van biologisch en regeneratieve landbouw, Mariëlle deelt waardevolle inzichten waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de valkuilen? Dit zijn vragen die steeds meer kwaliteitsmanagers en voedselveiligheidsexperts stellen. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.