Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen

Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen
Het consortium Perfect Sorting wil met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen.

Negen merkeigenaren in de voedingsindustrie gaan samen met het National Test centre Circular Plastics, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent de sortering van verpakkingsafval en het hergebruik in (voedsel)verpakkingen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) verbeteren door een beslissingsmodel te ontwikkelen die is te gebruiken bij bestaande sorteersystemen.

De partijen die aan het consortium met de naam Perfect Sorting meedoen willen met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen. De bedoeling is om in 2 jaar een model te ontwikkelen dat beschikbaar wordt gesteld voor breed gebruik in plastic sorteerinstallaties in Europa. 

Circulariteit verpakkingen verbeteren

In 2019 wordt in Europa meer dan 79 miljoen ton verpakkingsafval gegenereerd, waarvan slechts 65% wordt gerecycled. Van alle materialen vertegenwoordigt plastic verpakkingsafval meer dan 15 miljoen ton, en het recyclingpercentage daarvan is 41%. Er bestaat volgens het National Test centre Circular Plastics (NTCP) een sterke behoefte om de circulariteit van verpakkingen te verbeteren via betere afvalsortering.

AI biedt perspectief voor verbetering plastic sortering

De huidige sorteertechnieken zijn beperkt omdat ze gebaseerd zijn op slechts enkele parameters. Technologieën op basis van kunstmatige intelligentie bieden perspectief voor verbetering. De projectpartners ontwikkelen geen sorteermachine maar een beslissingsoplossing die binnen een bestaande installatie is toe te passen. De deelnemende partijen brengen expertise in op het gebied van ontwerp, het sorteren en recyclen van verpakkingsafval en programmering op basis van kunstmatige intelligentie.

Beslissingsmodel ontwikkelen

Het NTCP gaat een breed scala aan verpakkingsproducten testen die door de voedingsmiddelen bedrijven worden geleverd met behulp van een eigen flexibele en modulaire sorteerlijn met industriële apparatuur. Deze beoordelingen zullen worden gebruikt met toepassing van een verpakkingssorteermodel van de Universiteit Gent. Het testcentrum gaat samen met de universiteiten van Gent en Nijmegen een beslissingsmodel ontwikkelen waarmee verpakkingen verder kunnen worden gedetecteerd, geïdentificeerd en geclassificeerd binnen de huidige sorteerstromen.

Uniek aan dit project is de samenstelling van het consortium. Negen merkeigenaren, een onafhankelijk test- en onderzoekscentrum en twee universiteiten maken deel uit van dit project. Het gaat om de volgende organisaties en bedrijven: Nationaal Testcentrum Circular Plastics (NL), Danone, Colgate-Palmolive, Ferrero, LVMH Recherche, Mars, Incorporated, Michelin, Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble, Universiteit Gent (B) en Radboud Universiteit (NL).  

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.

Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snij-afval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Wat brengt 2025 voor R&D? 5 trends en praktische tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.