Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen

Danone, Mars, Pepsico en Nestlé gaan met AI verpakkingsafval scheiden en recyclen
Het consortium Perfect Sorting wil met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen.

Negen merkeigenaren in de voedingsindustrie gaan samen met het National Test centre Circular Plastics, Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Gent de sortering van verpakkingsafval en het hergebruik in (voedsel)verpakkingen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) verbeteren door een beslissingsmodel te ontwikkelen die is te gebruiken bij bestaande sorteersystemen.

De partijen die aan het consortium met de naam Perfect Sorting meedoen willen met inzet van artificial intelligence (AI) komen tot een betere sortering van materialen voor hergebruik in verpakkingen voor voeding en voor niet-voedingstoepassingen. De bedoeling is om in 2 jaar een model te ontwikkelen dat beschikbaar wordt gesteld voor breed gebruik in plastic sorteerinstallaties in Europa. 

Circulariteit verpakkingen verbeteren

In 2019 wordt in Europa meer dan 79 miljoen ton verpakkingsafval gegenereerd, waarvan slechts 65% wordt gerecycled. Van alle materialen vertegenwoordigt plastic verpakkingsafval meer dan 15 miljoen ton, en het recyclingpercentage daarvan is 41%. Er bestaat volgens het National Test centre Circular Plastics (NTCP) een sterke behoefte om de circulariteit van verpakkingen te verbeteren via betere afvalsortering.

AI biedt perspectief voor verbetering plastic sortering

De huidige sorteertechnieken zijn beperkt omdat ze gebaseerd zijn op slechts enkele parameters. Technologieën op basis van kunstmatige intelligentie bieden perspectief voor verbetering. De projectpartners ontwikkelen geen sorteermachine maar een beslissingsoplossing die binnen een bestaande installatie is toe te passen. De deelnemende partijen brengen expertise in op het gebied van ontwerp, het sorteren en recyclen van verpakkingsafval en programmering op basis van kunstmatige intelligentie.

Beslissingsmodel ontwikkelen

Het NTCP gaat een breed scala aan verpakkingsproducten testen die door de voedingsmiddelen bedrijven worden geleverd met behulp van een eigen flexibele en modulaire sorteerlijn met industriële apparatuur. Deze beoordelingen zullen worden gebruikt met toepassing van een verpakkingssorteermodel van de Universiteit Gent. Het testcentrum gaat samen met de universiteiten van Gent en Nijmegen een beslissingsmodel ontwikkelen waarmee verpakkingen verder kunnen worden gedetecteerd, geïdentificeerd en geclassificeerd binnen de huidige sorteerstromen.

Uniek aan dit project is de samenstelling van het consortium. Negen merkeigenaren, een onafhankelijk test- en onderzoekscentrum en twee universiteiten maken deel uit van dit project. Het gaat om de volgende organisaties en bedrijven: Nationaal Testcentrum Circular Plastics (NL), Danone, Colgate-Palmolive, Ferrero, LVMH Recherche, Mars, Incorporated, Michelin, Nestlé, PepsiCo, Procter & Gamble, Universiteit Gent (B) en Radboud Universiteit (NL).  

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

De gebruikers kunnen door de 3D-omgeving lopen, trappen op- en aflopen, foto’s maken van een bepaalde situatie en live overleggen met collega’s.Voor abonnees
Voor abonnees
Industrie 4.0

Voor abonnees Tweak je nieuwe fabriek al voordat die gebouwd is: aan de VR-bril?

Praatten we enkele jaren geleden nog volop over Industry 4.0 en zijn ongekende nieuwe mogelijkheden voor de voedselindustrie, nu is het alweer de beurt aan zijn opvolger, 5.0. Gebruikmakend van virtual reality kunnen producenten hun nieuwe fabrieksopstelling bezoeken.

Gesponsord
Gesponsord
Automatisering

Gesponsord 2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Beeld: Shutterstock
NVWA

Zo gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving: 11 ervaringen op een rij

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Duurzame productie

Deze vier Belgische foodbedrijven zijn gekroond tot 'Factory of the...

Tijdens de elfde editie van awardceremonie 'Factory of the Future' selecteerde de jury 11 bedrijven voor de titel waarvan 4 voedingsbedrijven. De titel is bestemd voor de meest toekomstbestendige Belgische fabrieken.

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

Plantaardig

Foodvalley verwacht dat deze eiwittrends de komende vijf jaar...

Welke trens bepalen het veld van eiwitten? De TPC-community binnen Foodvalley boog zich over dit onderwerp en formuleerde 8 trends waar voedselproducenten of investeerders hun voordeel mee kunnen doen.

Podcast

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Video

Voor abonnees Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Een actueel thema bij de nieuwbouw van Vezet is verder ‘automatisering en robotisering’.
reststromen

Vezet gaat miljoenen kilo's groente besparen door snijafval te...

De nieuwbouw van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen krijgt een oppervlakte van maar liefst 35.000 m2. In 2026 moet het in bedrijf gaan. In het ontwerp van de nieuwbouw ligt de focus op duurzaamheid, hygiënisch ontwerp en verwaarding van reststromen voor menselijke en dierlijke consumptie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voedselzekerheid (nog) niet in gevaar, stijgende voedselprijzen zorgen voor grootste knelpunten
  2. Oxfam Novib: Lidl en Aldi boeken vooruitgang mensenrechten
  3. Voormalig kwaliteitsman Jumbo: 'Meer transparantie betekent meer incidenten, maar ook een veiliger product' (podcast)
  4. Uitbraken met onbekende oorzaak in Scandinavië
  5. Dit wijzigt er in wetgeving voor wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen
  6. De Vegetarische Slager volgens consumenten meest duurzame bedrijf
  7. Grootste supermarkten in het Verenigd Koninkrijk promoten goedkoop vlees
  8. Robotica seminar WUR: data slim en respectvol delen, anders wordt robotisering in agrifood niks
  9. Voedingscentrum: 'Er zijn nog heel wat stappen te zetten in het juist gebruiken van THT en TGT' (podcast)
  10. Hepatitis E-virus is resistent tegen gangbare handdesinfectiemiddelen
  1. Tiense Suiker produceert witte suiker steeds groener
  2. Belgische recalls en waarschuwingen maart: piperine, bèta-alanine en ethyleenoxide in voedingssuplementen
  3. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: ethyleenoxide in proteïne shakes
  4. Vleestaks afgeslacht? Veel discussie onder coalitie over 'belastingterreur'
  5. Zo houdt de NVWA toezicht op voedselfraude
  6. Gullimex zet verdere groei in met nieuwe directeur
  7. Laurijsen veilt tijdens Empack lineaire weger voor Oekraïne
  8. Kritiek op EU maatregelen voor voedselzekerheid: 'Klimaat- en biodiversiteitcrises wachten niet tot Rusland de wapens neerlegt'
  9. VN-Voedselchef: 'Oorlog verandert Oekraïne van graanschuur in broodtrommel'
  10. Gedroogde pruimen met een te hoog loodgehalte uit de verkoop gehaald