Webinar: de stand van zaken rond AI en automatisering in de voedingssector

Webinar: de stand van zaken rond AI en automatisering in de voedingssector

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

In samenwerking met onderzoeksbureau B2B International doet Aptean jaarlijks onderzoek onder de Nederlandse en Belgische voedings- en drankenindustrie. De resultaten bieden inzicht in de belangrijkste trends en bevindingen die impact kunnen hebben op de bedrijfsactiviteiten in 2025 en daarna. In november lanceert Aptean het 2025 Trendrapport voor de voedings- en drankensector waarin de onderwerpen werknemersproductiviteit, industriespecifieke technologie en AI onder andere centraal staan.

Uit Aptean’s recente onderzoek bleek dat de omzet van bedrijven die branchespecifieke software gebruiken gemiddeld groeiden met 6,9%, in vergelijking met 5,3% bij horizontale softwaregebruikers en 4,9% bij gebruikers met een maatwerksysteem.

In het 2025 Trendrapport voor de voedings- en dranksector zijn vijf cruciale trends geïdentificeerd, die uitgebreid worden behandeld in het webinar op 28 november.

De externe druk van de dalende consumentenvraag 

De veranderende houding van de consument - als gevolg van inflatie en prijsstijgingen - is een grote zorg voor voedings- en drankenbedrijven in 2025 waarbij 35% van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat een verminderde vraag een aanzienlijke druk zal zijn. Dit plaatst klant gerelateerde zorgen boven cyberdreigingen, duurzaamheidsuitdagingen en de beschikbaarheid van arbeidskrachten. 

Het verbeteren van de productiviteit van werknemers is een prioriteit 

Terwijl bedrijven de druk voelen van de afnemende vraag van de consument en zich zorgen maken over het vermogen van hun technologie om te reageren, is het belangrijkste doel voor voedings- en drankenbedrijven in 2025 om de productiviteit van het personeel te verbeteren. Daarin zal technologie een cruciale rol spelen.  

De significante toename van het gebruik van AI 

AI is een van de populairste onderwerpen geworden in de discussies in de voedings- en drankenindustrie, dus het is geen verrassing dat de verkenning van AI de afgelopen twaalf maanden enorm is toegenomen. Dit komt deels vanwege het bewustzijn en de interesse, en deels vanwege de bredere toegankelijkheid van AI-tools. Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de bedrijven al AI gebruikt of van plan is het te implementeren.

Aptean’s Food & Beverage oplossingen 

Aptean is gespecialiseerd in digitale oplossingen (ERP, OEE, EAM, MES, PLM, BI) voor de Food & Beverage sector, die jouw organisatie helpen bedrijfsprocessen te stroomlijnen en de flexibiliteit geven om aan de veranderende consumentenbehoeften en wet- en regelgeving te voldoen.  

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen...

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'

Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere...

Trendwatcher Mariëlle Bordewijk bespreekt met Dionne Irving van VMT een aantal trends die 2025 zullen vormgeven. Van de groeiende invloed van AI in...

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken?...

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een...

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de...

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in...