In samenwerking met onderzoeksbureau B2B International doet Aptean jaarlijks onderzoek onder de Nederlandse en Belgische voedings- en drankenindustrie. De resultaten bieden inzicht in de belangrijkste trends en bevindingen die impact kunnen hebben op de bedrijfsactiviteiten in 2025 en daarna. In november lanceert Aptean het 2025 Trendrapport voor de voedings- en drankensector waarin de onderwerpen werknemersproductiviteit, industriespecifieke technologie en AI onder andere centraal staan.
Uit Aptean’s recente onderzoek bleek dat de omzet van bedrijven die branchespecifieke software gebruiken gemiddeld groeiden met 6,9%, in vergelijking met 5,3% bij horizontale softwaregebruikers en 4,9% bij gebruikers met een maatwerksysteem.
In het 2025 Trendrapport voor de voedings- en dranksector zijn vijf cruciale trends geïdentificeerd, die uitgebreid worden behandeld in het webinar op 28 november.
De externe druk van de dalende consumentenvraag
De veranderende houding van de consument - als gevolg van inflatie en prijsstijgingen - is een grote zorg voor voedings- en drankenbedrijven in 2025 waarbij 35% van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat een verminderde vraag een aanzienlijke druk zal zijn. Dit plaatst klant gerelateerde zorgen boven cyberdreigingen, duurzaamheidsuitdagingen en de beschikbaarheid van arbeidskrachten.
Het verbeteren van de productiviteit van werknemers is een prioriteit
Terwijl bedrijven de druk voelen van de afnemende vraag van de consument en zich zorgen maken over het vermogen van hun technologie om te reageren, is het belangrijkste doel voor voedings- en drankenbedrijven in 2025 om de productiviteit van het personeel te verbeteren. Daarin zal technologie een cruciale rol spelen.
De significante toename van het gebruik van AI
AI is een van de populairste onderwerpen geworden in de discussies in de voedings- en drankenindustrie, dus het is geen verrassing dat de verkenning van AI de afgelopen twaalf maanden enorm is toegenomen. Dit komt deels vanwege het bewustzijn en de interesse, en deels vanwege de bredere toegankelijkheid van AI-tools. Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de bedrijven al AI gebruikt of van plan is het te implementeren.
Aptean’s Food & Beverage oplossingen
Aptean is gespecialiseerd in digitale oplossingen (ERP, OEE, EAM, MES, PLM, BI) voor de Food & Beverage sector, die jouw organisatie helpen bedrijfsprocessen te stroomlijnen en de flexibiliteit geven om aan de veranderende consumentenbehoeften en wet- en regelgeving te voldoen.
Dit artikel is gesponsord door Aptean.