Gesponsord

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

1. Sluit aan bij jouw doelgroep

Een goede e-learning sluit aan bij de beoogde doelgroep. Verplaats je in de doelgroep: door welk taalgebruik voelt de doelgroep zich aangesproken en welke inhoud is relevant? Zo spreek je een operator uit een voedingsmiddelenbedrijf bijvoorbeeld meer aan door gebruik te maken van korte zinnen en door moeilijke woorden zoveel mogelijk te vermijden. Maak de inhoud bijvoorbeeld praktijkgericht, zodat een operator snel weet welke informatie belangrijk is.

2. Denk goed na wat je wil bereiken en hoe je dit kunt bereiken 

Wat wil je bereiken met de e-learning? Door van tevoren goed na te denken over het doel, kun je ook onderzoeken hoe je het gewenste eindresultaat het beste kunt bereiken. Précon stelt bijvoorbeeld altijd een didactisch ontwerp op dat beschrijft hoe inhoud, oefeningen en beelden worden aangeboden en hoe de cursist door de training navigeert. 

Met behulp van goede leerdoelen weet je waar je naartoe werkt en waar een cursist op getoetst wordt. Zorg voor een duidelijke structuur en goede opbouw voor de cursist door de leerdoelen in een logische volgorde te behandelen. 

3. Zorg voor een interactieve e-learning 

Met een hoge mate van interactiviteit houd je de aandacht van cursisten vast en zijn ze actief bezig met het verwerken van de informatie. Doordat de hersenen meer gestimuleerd worden bij een interactieve opdracht, blijft de informatie beter en langer hangen. Zorg er dus voor dat activiteiten in de e-learning geregeld worden afgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan video’s, sleepopdrachten, multiplechoicevragen en koppelopdrachten. 

Let er wel op dat je activiteiten maakt die een cursist helpen om de leerstof beter te begrijpen. Vraag niet naar zaken die een cursist aan het einde van de training niet hoeft te beheersen. Ga uit van de leerdoelen die je van tevoren hebt opgesteld. 

4. Borg de transfer 

De transfer is het geleerde (de theorie) kunnen toepassen in nieuwe situaties in de praktijk. Cursisten maken zelf de vertaalslag van de theorie uit een training naar de toepassing in hun werksituatie. Tijdens deze vertaalslag gaat veel kennis verloren.  

Borg de transfer door in je training zoveel mogelijk in te spelen op situaties uit de eigen werkpraktijk. Maak je een training over de metaaldetector? Gebruik dan voorbeelden en beeldmateriaal van de metaaldetector in de productie ter ondersteuning van de informatie.

5. Maak de e-learning gebruiksvriendelijk 

6. Denk na over de lengte van je e-learning 

Hoeveel informatie wil je overbrengen en hoe lang denk je dat cursisten nodig hebben om alle inhoud goed te kunnen doorlopen? Maak de e-learning niet te lang. De aandacht kan dan minder goed worden vastgehouden. Een e-learning is maximaal te doorlopen in 45 tot 60 minuten. Zorg er ook voor dat de cursist de e-learning tussentijds kan stoppen om later op dezelfde plek weer verder te gaan. 

Verdeel de inhoud van de e-learning in meerdere korte onderdelen van 10 tot 15 minuten, afhankelijk van je leerdoel(en). Cursisten raken gemotiveerd wanneer zij tussentijds verschillende onderdelen af kunnen ronden. Het afronden van een onderdeel activeert namelijk het beloningssysteem bij cursisten, waardoor er dopamine vrijkomt en hen een gevoel van voldoening geeft. 

Structureer de onderwerpen in de e-learning en het leerproces goed door bijvoorbeeld niet te veel verschillende onderwerpen in één keer te behandelen. Gaat de e-learningmodule over veiligheid? Richt je dan alleen op dit onderwerp. Wil je ook informatie toevoegen over een ander onderwerp? Maak hier een aparte, korte e-learning van; zo houd je de focus van cursisten vast.

Dit artikel is gesponsord door Précon.

Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MSGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.