Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

1. Sluit aan bij jouw doelgroep

Een goede e-learning sluit aan bij de beoogde doelgroep. Verplaats je in de doelgroep: door welk taalgebruik voelt de doelgroep zich aangesproken en welke inhoud is relevant? Zo spreek je een operator uit een voedingsmiddelenbedrijf bijvoorbeeld meer aan door gebruik te maken van korte zinnen en door moeilijke woorden zoveel mogelijk te vermijden. Maak de inhoud bijvoorbeeld praktijkgericht, zodat een operator snel weet welke informatie belangrijk is.

2. Denk goed na wat je wil bereiken en hoe je dit kunt bereiken 

Wat wil je bereiken met de e-learning? Door van tevoren goed na te denken over het doel, kun je ook onderzoeken hoe je het gewenste eindresultaat het beste kunt bereiken. Précon stelt bijvoorbeeld altijd een didactisch ontwerp op dat beschrijft hoe inhoud, oefeningen en beelden worden aangeboden en hoe de cursist door de training navigeert. 

Met behulp van goede leerdoelen weet je waar je naartoe werkt en waar een cursist op getoetst wordt. Zorg voor een duidelijke structuur en goede opbouw voor de cursist door de leerdoelen in een logische volgorde te behandelen. 

3. Zorg voor een interactieve e-learning 

Met een hoge mate van interactiviteit houd je de aandacht van cursisten vast en zijn ze actief bezig met het verwerken van de informatie. Doordat de hersenen meer gestimuleerd worden bij een interactieve opdracht, blijft de informatie beter en langer hangen. Zorg er dus voor dat activiteiten in de e-learning geregeld worden afgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan video’s, sleepopdrachten, multiplechoicevragen en koppelopdrachten. 

Let er wel op dat je activiteiten maakt die een cursist helpen om de leerstof beter te begrijpen. Vraag niet naar zaken die een cursist aan het einde van de training niet hoeft te beheersen. Ga uit van de leerdoelen die je van tevoren hebt opgesteld. 

4. Borg de transfer 

De transfer is het geleerde (de theorie) kunnen toepassen in nieuwe situaties in de praktijk. Cursisten maken zelf de vertaalslag van de theorie uit een training naar de toepassing in hun werksituatie. Tijdens deze vertaalslag gaat veel kennis verloren.  

Borg de transfer door in je training zoveel mogelijk in te spelen op situaties uit de eigen werkpraktijk. Maak je een training over de metaaldetector? Gebruik dan voorbeelden en beeldmateriaal van de metaaldetector in de productie ter ondersteuning van de informatie.

5. Maak de e-learning gebruiksvriendelijk 

6. Denk na over de lengte van je e-learning 

Hoeveel informatie wil je overbrengen en hoe lang denk je dat cursisten nodig hebben om alle inhoud goed te kunnen doorlopen? Maak de e-learning niet te lang. De aandacht kan dan minder goed worden vastgehouden. Een e-learning is maximaal te doorlopen in 45 tot 60 minuten. Zorg er ook voor dat de cursist de e-learning tussentijds kan stoppen om later op dezelfde plek weer verder te gaan. 

Verdeel de inhoud van de e-learning in meerdere korte onderdelen van 10 tot 15 minuten, afhankelijk van je leerdoel(en). Cursisten raken gemotiveerd wanneer zij tussentijds verschillende onderdelen af kunnen ronden. Het afronden van een onderdeel activeert namelijk het beloningssysteem bij cursisten, waardoor er dopamine vrijkomt en hen een gevoel van voldoening geeft. 

Structureer de onderwerpen in de e-learning en het leerproces goed door bijvoorbeeld niet te veel verschillende onderwerpen in één keer te behandelen. Gaat de e-learningmodule over veiligheid? Richt je dan alleen op dit onderwerp. Wil je ook informatie toevoegen over een ander onderwerp? Maak hier een aparte, korte e-learning van; zo houd je de focus van cursisten vast.

Dit artikel is gesponsord door Précon.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een...

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in toenemende mate de vraag van bedrijven om vaste kernteams van engineers op locatie te plaatsen. Zo'n klein team on site lost verschillende problemen voor klanten op.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.