Hoe ontwerp je een goede e-learning? 

Hoe ontwerp je een goede e-learning? 

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

1. Sluit aan bij jouw doelgroep

Een goede e-learning sluit aan bij de beoogde doelgroep. Verplaats je in de doelgroep: door welk taalgebruik voelt de doelgroep zich aangesproken en welke inhoud is relevant? Zo spreek je een operator uit een voedingsmiddelenbedrijf bijvoorbeeld meer aan door gebruik te maken van korte zinnen en door moeilijke woorden zoveel mogelijk te vermijden. Maak de inhoud bijvoorbeeld praktijkgericht, zodat een operator snel weet welke informatie belangrijk is.

2. Denk goed na wat je wil bereiken en hoe je dit kunt bereiken 

Wat wil je bereiken met de e-learning? Door van tevoren goed na te denken over het doel, kun je ook onderzoeken hoe je het gewenste eindresultaat het beste kunt bereiken. Précon stelt bijvoorbeeld altijd een didactisch ontwerp op dat beschrijft hoe inhoud, oefeningen en beelden worden aangeboden en hoe de cursist door de training navigeert. 

Met behulp van goede leerdoelen weet je waar je naartoe werkt en waar een cursist op getoetst wordt. Zorg voor een duidelijke structuur en goede opbouw voor de cursist door de leerdoelen in een logische volgorde te behandelen. 

3. Zorg voor een interactieve e-learning 

Met een hoge mate van interactiviteit houd je de aandacht van cursisten vast en zijn ze actief bezig met het verwerken van de informatie. Doordat de hersenen meer gestimuleerd worden bij een interactieve opdracht, blijft de informatie beter en langer hangen. Zorg er dus voor dat activiteiten in de e-learning geregeld worden afgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan video’s, sleepopdrachten, multiplechoicevragen en koppelopdrachten. 

Let er wel op dat je activiteiten maakt die een cursist helpen om de leerstof beter te begrijpen. Vraag niet naar zaken die een cursist aan het einde van de training niet hoeft te beheersen. Ga uit van de leerdoelen die je van tevoren hebt opgesteld. 

4. Borg de transfer 

De transfer is het geleerde (de theorie) kunnen toepassen in nieuwe situaties in de praktijk. Cursisten maken zelf de vertaalslag van de theorie uit een training naar de toepassing in hun werksituatie. Tijdens deze vertaalslag gaat veel kennis verloren.  

Borg de transfer door in je training zoveel mogelijk in te spelen op situaties uit de eigen werkpraktijk. Maak je een training over de metaaldetector? Gebruik dan voorbeelden en beeldmateriaal van de metaaldetector in de productie ter ondersteuning van de informatie.

5. Maak de e-learning gebruiksvriendelijk 

6. Denk na over de lengte van je e-learning 

Hoeveel informatie wil je overbrengen en hoe lang denk je dat cursisten nodig hebben om alle inhoud goed te kunnen doorlopen? Maak de e-learning niet te lang. De aandacht kan dan minder goed worden vastgehouden. Een e-learning is maximaal te doorlopen in 45 tot 60 minuten. Zorg er ook voor dat de cursist de e-learning tussentijds kan stoppen om later op dezelfde plek weer verder te gaan. 

Verdeel de inhoud van de e-learning in meerdere korte onderdelen van 10 tot 15 minuten, afhankelijk van je leerdoel(en). Cursisten raken gemotiveerd wanneer zij tussentijds verschillende onderdelen af kunnen ronden. Het afronden van een onderdeel activeert namelijk het beloningssysteem bij cursisten, waardoor er dopamine vrijkomt en hen een gevoel van voldoening geeft. 

Structureer de onderwerpen in de e-learning en het leerproces goed door bijvoorbeeld niet te veel verschillende onderwerpen in één keer te behandelen. Gaat de e-learningmodule over veiligheid? Richt je dan alleen op dit onderwerp. Wil je ook informatie toevoegen over een ander onderwerp? Maak hier een aparte, korte e-learning van; zo houd je de focus van cursisten vast.

Dit artikel is gesponsord door Précon.

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een...

V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september...

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet...

'Automatisering is meer dan machines'

'Automatisering is meer dan machines'

In de huidige onstabiele markt worstelen bedrijven in de voedings- en drankenindustrie met veel uitdagingen: inflatie, stijgende kosten, verstoringen...

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert...

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Klimaatverandering maakt kwaliteit perslucht belangrijker dan ooit

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de...

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering...

Als bedrijven in de voedings- en drankenindustrie de grote duurzaamheidsuitdagingen zoals energie- en afvalreductie het hoofd willen bieden en ook...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...