Gesponsord

Zo verbeter je de hygiëne in je productieproces met de Flexxomat

Zo verbeter je de hygiëne in je productieproces met de Flexxomat
“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Arjan Hoekman is Chef pakhuis en verpakken: “Rouveen Kaasspecialiteiten is een coöperatie die bestaat uit 250 leden-veehouders die melk leveren voor de kazen die wij leveren over de hele wereld. We zijn vooral bekend vanwege onze kruidenkazen. In totaal produceren we in onze fabriek ruim vierhonderd verschillende soorten kaas die we grotendeels op recept maken voor bijvoorbeeld retailers, die het dan weer onder private label op de schappen leggen.”

Desinfectie is essentieel

“Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij Rouveen Kaasspecialiteiten”, zegt Hoekman. “Desinfectie speelt daar absoluut een belangrijke rol bij. Een goede, kwalitatieve kaas bereik je pas door een goede hygiëne toe te passen. Dat begint al in de voorfabriek. Daarna moet je zorgen dat de melk niet (na)besmet wordt in het vervolgtraject, kaasmakerij, pekel en pakhuis met bacteriën zoals Lysteria, dat bijvoorbeeld via de uitwerpselen van vogels binnen kan komen onder iemands schoen."

Wat desinfectie betreft nemen we verschillende maatregelen zoals baden, bedrijfskleding en haarnetjes. Sinds kort gebruiken we ook de Flexxomat van Flexxolutions.” Flexxolutions is producent van duurzame producten in technisch textiel. Denk hierbij aan afdeksystemen voor silo’s, innovatieve opslagsystemen voor biogas, vloeistoffen of vaste stoffen en oplossingen voor desinfectie. Deze oplossingen en producten worden in vele sectoren toegepast, zoals de biogas-, (glas)tuinbouw- en landbouwsector, en daarnaast dus in de voedingsmiddelenindustrie."

Voor ieder deel van het bedrijf was de juiste mat beschikbaar en het complete interne transport van de fabriek kan er gebruik van maken”

Voordat Hoekman overstapte naar de Flexxomat, gebruikte het bedrijf platen met een opstaand randje die gevuld werden met desinfectievloeistof, een soort bad dus. “Dat was vrij bewerkelijk. Daarbij gleden de platen nog wel eens weg als iemand erop ging staan, wat een negatieve invloed had op de veiligheid.”

Hoekman zocht vervolgens de oplossing bij het bedrijf Flexxolutions, dat de Flexxomat levert. “Deze is supergemakkelijk in het gebruik en blijft door de anti-sliplaag mooi liggen. Daar kwam nog bij dat we dikkere en plattere matten konden aanschaffen voor personen en machines die eroverheen moeten. Zo was er voor ieder deel van het bedrijf de juiste mat beschikbaar en kan het complete interne transport van de fabriek er gebruik van maken. De matten zijn bovendien gemakkelijk te reinigen en weer te vullen”, zegt Hoekman. “Dat kan handmatig, maar je kunt er ook voor kiezen ze automatisch via een pomp te vullen, dan heb je er geen omkijken meer naar.”

Maatwerk

De matten liggen onder andere bij de ingangen van de verschillende ruimtes in de voorfabriek, waar de melk wordt geprepareerd om er kaas van te maken. Verder liggen ze bij de ingang van de kaasmakerij. “We hebben echter ook ruimtes waar de vloer helemaal bestaat uit Flexxomatten. Deze hebben we op maat laten maken, maar je kunt op zich prima uit de voeten met de standaardmaten die Flexxolutions levert.”

Al het interne transport van Rouveen Kaasspecialiteiten maakt gebruik van de Flexxomat.
Al het interne transport van Rouveen Kaasspecialiteiten maakt gebruik van de Flexxomat.


Al het interne transport van Rouveen Kaasspecialiteiten maakt gebruik van de Flexxomat. “Voor de zwaardere machines zoals heftrucks en steekkarretjes, gebruiken we de wat plattere matten die rondom extra zijn gestabiliseerd met RVS-platen. Zo blijft de mat mooi plat liggen en beweegt deze niet mee met de machine die erover heen rijdt. Ook apparatuur met zwenkwielen zoals een trolley, wordt uitstekend gereinigd, evenals het schoeisel van personeel.”

We kunnen weer vooruit

Hoekman is een tevreden klant van de Flexxomat. “Ik ben er blij mee. De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen. Echte nadelen zie ik niet, behalve dat je er regelmatig onder moet reinigen, maar dat geldt voor alle desinfectiemethodes die op de grond liggen. Ik denk dat we er zeker vijf jaar lang mee vooruit kunnen en onze producten op een veilige manier aan onze klanten kunnen leveren.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metFlexxolutions.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. NAPV-afspraken over zoutreductie in vleesvervangers
  2. Voor abonneesEen plantaardig eiwitproduct zonder soja of methylcellulose? Vivera probeert het met Protein Bites
  3. 'Importtarief Trump voor EU kan export Nederlandse voedingsbedrijven halveren'
  4. Voor abonnees5 ontwikkelingen in private label verpakkingen: van papier tot hervulbaar
  5. Voor abonneesOp de klaagbank: 4 tips voor gebruik van duurzaamheidsclaims
  6. Voor abonneesStartup Vivici maakt wei-eiwit via precisiefermentatie: 'We willen gezondheidsbewuste en duurzame consument aanspreken'
  7. Albert Heijn toont Nutri-Score bij alle producten, ook A-merken
  8. Dit komt er qua Europese wetgeving de komende jaren op de industrie af
  9. Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: metaaldeeltjes in toffee mix Kruidvat
  10. Eiwit uit insecten, kan de bakkerij daar iets mee?
  1. 12-03 | VMT webinar Food Safety by Design
  2. Voor abonneesBotulisme mogelijk door fabricagefout treklipje: recall tonijn in blik
  3. 26/03/2025 | VMT Webinar: Ultrabewerkte voeding in de spotlight
  4. Voor abonneesHoe ontwikkelde Flora Food Group de papieren boterkuip? 'Klikgeluid bij sluiten essentieel'
  5. Voor abonneesVreugdenhil: 'Elektrificatie hapert door ongelijk speelveld op het net'
  6. Voor abonneesFijne vakantie? Norovirusuitbraak treft ruim 100 passagiers cruiseschip
  7. Europese Commissie doet voorstel voor versoepeling CSRD en CSDDD: met name versoepeling mkb
  8. Voor abonneesVernieuwd Handboek Additieven: 11 tips van de NVWA
  9. Belgische recalls en waarschuwingen februari: verkeerde houdbaarheidsdatum moka-taart
  10. Productinnovaties februari: Crisp introduceert maaltijden met regeneratief geteelde 'No Shit' groenten