Gesponsord

Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria monocytogenes 

Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria monocytogenes 

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

In de Europese regelgeving, zoals vastgelegd in EU-verordening 2073/2005, worden duidelijke eisen gesteld aan de beheersing van risico’s rondom Listeria monocytogenes. Challengetesten vormen hierbij een onmisbaar hulpmiddel om inzicht te krijgen in de groei en overleving van deze bacterie gedurende de houdbaarheidstermijn.

Technisch richtsnoer

Het technisch richtsnoer van het EU-referentielaboratorium voor Listeria monocytogenes biedt producenten concrete handvatten voor het uitvoeren van deze testen. Deze geharmoniseerde aanpak helpt bedrijven niet alleen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar biedt ook waardevolle ondersteuning bij het verbeteren van de voedselveiligheid. Overigens wordt de EU-verordening 2073/2005 in juli 2026 gewijzigd waardoor houdbaarheidsonderzoek en challengetesten nog belangrijker worden.

Zonder een goede testopzet kunnen producenten onmogelijk met zekerheid aantonen dat hun producten veilig zijn”

Mats Geerts, wetenschapper en werkzaam bij Lavetan, verklaart: “Het uitvoeren van een challengetest is een cruciaal onderdeel van risicobeheersing. Zonder een goede testopzet kunnen producenten onmogelijk met zekerheid aantonen dat hun producten veilig zijn.”

Voorbereiding: een sleutel tot succes

Een goede voorbereiding is essentieel om een challengetest succesvol uit te voeren. Als producent speel je een centrale rol bij het verzamelen en delen van cruciale informatie met het laboratorium. Dit omvat onder andere productdetails, zoals de samenstelling, verpakking en opslagomstandigheden, maar ook historische microbiologische data en houdbaarheidsinformatie.

Daarnaast is het belangrijk om de variabiliteit in uw productieproces te beoordelen en deze informatie door te geven aan het laboratorium. Denk hierbij aan zowel intra-batch variabiliteit, waarbij monsters uit dezelfde productiebatch worden geanalyseerd, als inter-batch variabiliteit, waarbij verschillende productiebatches worden getest. Focus op factoren die de groei van L. monocytogenes kunnen beïnvloeden, zoals pH, wateractiviteit (Aw), zoutgehalte en conserveermiddelen.

Focus op factoren die de groei van L. monocytogenes kunnen beïnvloeden, zoals pH, wateractiviteit (Aw), zoutgehalte en conserveermiddelen”

Deze beoordeling helpt het laboratorium bij het opstellen van een testprotocol dat rekening houdt met mogelijke schommelingen in uw productieproces. Mats Geerts benadrukt: “Door vooraf tijd te investeren in informatieverzameling en communicatie wordt de test niet alleen nauwkeuriger, maar ook waardevoller voor het waarborgen van voedselveiligheid.” 

De werkwijze van het laboratorium

Een gecertificeerd laboratorium, zoals Lavetan (member GBA Group) volgt voor het uitvoeren van een challengetest een strikt protocol dat gebaseerd is op de laatste standaarden, waaronder het richtsnoer van het EU-referentielaboratorium en de EN-ISO 20976-1 norm. Belangrijk detail: let erop dat de challengetest onder accreditatie wordt uitgevoerd.

Het proces begint met het inoculeren van het product met relevante stammen van Listeria monocytogenes. Vervolgens worden de monsters onder gecontroleerde omstandigheden bewaard, waarbij de volledige keten, van productie tot opslag, wordt nagebootst. Gedurende de testperiode worden op vaste tijdstippen analyses uitgevoerd om het gedrag en de groei van de bacterie te beoordelen. 

Dit proces leidt tot een gedetailleerd rapport met conclusies die u ondersteunen in het nemen van strategische beslissingen rondom voedselveiligheid. Of het nu gaat om het bepalen van de houdbaarheid of het aanpassen van productieprocessen, de inzichten uit een challengetest zijn van onschatbare waarde. 

Samenwerking voor zekerheid

Het succes van een challengetest staat of valt met een goede samenwerking tussen producent en laboratorium. Door open en helder te communiceren over de verwachtingen en benodigde informatie, ontstaat een solide basis voor een betrouwbare testopzet. Het laboratorium draagt zorg voor de uitvoering, terwijl u als producent de testresultaten kunt gebruiken om uw voedselveiligheidsmanagementsysteem verder te verfijnen. 

Mats Geerts concludeert: “Voedselveiligheid is geen kwestie van toeval, maar van zorgvuldige voorbereiding en samenwerking. Alleen door die combinatie kunnen we voldoen aan de hoogste normen.” 

Dit artikel is gesponsord door Lavetan (member GBA Group).

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Twee jaar listeria bij zelfde voedselproducent: 11 zieken en een dode...

Een jarenlange besmetting met Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse voedselproducent Yu Shang Inc. heeft ernstige gevolgen: elf zieken, waaronder een zwangere vrouw, en de dood van een pasgeboren baby. De besmetting wordt gelinkt aan kant-en-klare vleesproducten met lange houdbaarheid. Hiervan is meer dan 30.000 kilo teruggeroepen. De uitbraak benadrukt de noodzaak van strikte voedselveiligheidsmaatregelen, vooral bij kwetsbare producten.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Dode bij listeria-uitbraak in Denemarken: viskoekjes als bron

In Denemarken is één persoon overleden en zijn zes anderen ernstig ziek geworden door een listeria-uitbraak. De bron van de infectie is herleid naar viskoekjes van de fabrikant Jeka Fish. De producten zijn inmiddels teruggeroepen.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: glas in dumplings en...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: glas in dumplings, STEC in filet americain, te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Voor abonnees
Voor abonnees
Etikettering

Voor abonnees 2 foutjes op 1 etiket en dus: een recall

Op 6 februari 2025 riep de Zweedse retailorganisatie ICA het product Beef Stew Bites terug omdat het product varkensvlees bevat. Het product is met een rundvleeslabel onjuist geëtiketteerd. Ook de houdbaarheidsdatum van 12-11-2024 klopt niet.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.