Gesponsord

Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer waarde uit?

Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer waarde uit?

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Door verder te gaan dan voorbereiding en zich te concentreren op bruikbare follow-ups, kunnen bedrijven aanzienlijke voordelen behalen en toekomstige problemen voorkomen.

Certima heeft meer dan 18 jaar ervaring in het werken met voedingsbedrijven van elke omvang, van kleine lokale producenten tot grote bedrijven en retailers. Deze ervaring heeft het bedrijf een waardevol inzicht gegeven in de gemeenschappelijke uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd en de meest effectieve strategieën om deze te overwinnen.

Auditmoeheid aanpakken

Veel voedingsbedrijven worden regelmatig geconfronteerd met audits, zowel interne, externe als regelgevende. Deze constante cyclus kan leiden tot 'auditmoeheid', waarbij teams audits zien als repetitieve taken in plaats van zinvolle mogelijkheden voor verbetering. Bevindingen van audits kunnen onopgelost blijven als gevolg van onduidelijk eigendom of beperkte middelen, waardoor de algehele impact ervan afneemt.

Om de waarde van audits te maximaliseren, moeten bedrijven hun perspectief veranderen. Audits moeten instrumenten zijn om lacunes op te sporen en veranderingen te stimuleren. Het is belangrijk dat ze niet alleen oefeningen zijn om te voldoen aan nalevingschecklists.

De echte waarde van een audit ligt in de acties die daarna worden ondernomen - en het zijn deze acties die zorgen voor zinvolle vooruitgang”

Auditbevindingen zijn alleen waardevol als er actie wordt ondernomen. Bedrijven die gestructureerde follow-ups implementeren, kunnen zorgen voor blijvende verbeteringen en terugkerende problemen voorkomen. Daarbij zijn er een aantal belangrijke aspecten om te overwegen:

1. Prioriteit bij bevindingen met een hoog risico

De nadruk moet liggen op bevindingen die de grootste risico's met zich meebrengen voor de voedselveiligheid en de bedrijfsvoering. Een kritische bevinding kan bijvoorbeeld een ontoereikende temperatuurregeling zijn in een opslagruimte die een reëel risico voor de voedselveiligheid vormt. Dit moet voorrang hebben op een klein probleem zoals een ontbrekend record. Door de inspanningen te concentreren op het kritieke aspect, worden de middelen toegewezen waar ze er het meest toe doen.

2. Verantwoording

Elke auditbevinding moet een aangewezen eigenaar hebben die verantwoordelijk is voor de afwikkeling. In plaats van simpelweg op te merken dat "handwasprocedures moeten worden verbeterd", specificeer je dat "de productiesupervisor verantwoordelijk is voor het bijscholen van al het personeel over de juiste handwastechnieken tegen [datum]" Duidelijkheid over wie de leiding heeft, leidt waarschijnlijk eerder tot effectieve verbeteringen. Gebrek aan verantwoording leidt tot gezamenlijke onverantwoordelijkheid.

3. Analyse van de hoofdoorzaak

Het oplossen van non-conformiteiten vereist het identificeren van de onderliggende oorzaken ervan, in plaats van het aanpakken van symptomen. Als er bijvoorbeeld herhaaldelijk vreemde voorwerpen in producten worden aangetroffen, is het probleem mogelijk niet opgelost door simpelweg de inspecties op te voeren.

Het gebruik van een tool als de 5 Whys kan aan het licht brengen dat de hoofdoorzaak een defect apparaat is of een ontoereikende opleiding van het personeel op het gebied van detectie van vreemde voorwerpen. Tools zoals de 5 Whys of Fishbone Diagrams kunnen helpen bij het blootleggen van systemische problemen die moeten worden opgelost.

4. Corrigerende maatregelen

Onmiddellijke problemen worden aangepakt door middel van correcties, terwijl corrigerende maatregelen nodig zijn om herhaling te voorkomen. Als een audit bijvoorbeeld een inconsistente allergenenetikettering aan het licht brengt, is de onmiddellijke bevestiging van de etiketten op de betrokken producten slechts een correctie. Het introduceren van een nieuwe stap voor labelverificatie in het productieproces en het geven van opfristraining aan het personeel over de etiketteringsvereisten voor allergenen klinkt als een goede corrigerende maatregel en zal waarschijnlijk de hoofdoorzaak aanpakken en herhaling voorkomen.

5. Technologie om inspanningen te stroomlijnen

Technologie kan worden gebruikt om inspanningen te stroomlijnen. Digitale tools kunnen de voortgang volgen, corrigerende maatregelen volgen en inzicht geven in lopende verbeteringen. Spreadsheets en papieren checklists zijn slechts één manier om taken en deadlines bij te houden. Een goed softwaresysteem kan erg waardevol zijn om bevindingen te centraliseren, taken toe te wijzen, deadlines bij te houden en rapporten te genereren.

Automatisering kan er ook voor zorgen dat er geen problemen over het hoofd worden gezien. De software kan bijvoorbeeld geautomatiseerde herinneringen sturen voor aankomende deadlines of achterstallige taken markeren.

Meer dan een nalevingsvereist

Vladislava Zapryanova, oprichter en MD van Certima: "De echte waarde van een audit ligt in de acties die daarna worden ondernomen - en het zijn deze acties die zorgen voor zinvolle vooruitgang."
Vladislava Zapryanova, oprichter en MD van Certima: "De echte waarde van een audit ligt in de acties die daarna worden ondernomen - en het zijn deze acties die zorgen voor zinvolle vooruitgang."

Door prioriteit te geven aan acties na audit, bevindingen met een hoog risico aan te pakken en duurzame veranderingen door te voeren, kunnen bedrijven audits omvormen tot een krachtig instrument voor verbetering.

Om deze verbetering te stimuleren, gaan de audits van Certima dieper dan individuele bevindingen en leggen ze systemische problemen en onderliggende oorzaken bloot. Deze alomvattende aanpak stelt bedrijven in staat om de voedselveiligheid te verbeteren, risico's te beperken en uiteindelijk het vertrouwen van klanten en consumenten te versterken.

Dit artikel is gesponsord door Certima.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Aldin Hilbrands - Beeld: Koos Groenewold
Audit

Directeur FSSC over audits: 'Het proces is ouderwets, we kunnen veel...

Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.

Podcast

Jaaroverzicht podcasts 2024: Trends spotten tot Plus over plantaardig

VMT nam dit jaar 12 podcasts op. Tijdens de kerstvakantie kun je ze gratis beluisteren. In dit artikel zetten we ze allemaal op een rij.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord
Kaas

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Belangrijke functiewisselingen 2025: Roderik de Harder nieuwe directeur Bakels Senior
  2. HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van peulvruchtenwafels tot chocolademelk met kruidenthee
  3. Na de EU gaat kweekvleesproducent Mosa Meat ook voor marktgoedkeuring in Zwitserland
  4. NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen
  5. Voor abonneesFDA-er geeft tips voor een werkende Food Safety Culture: 'begin opnieuw'
  6. Voor abonneesGuidance ontbossingswetgeving (EUDR): 10 belangrijke punten op een rij
  7. 'Kwikgehalte ingeblikte tonijn kan omlaag door verpakkingsinnovatie'
  8. ACM start handhaving duurzaamheidsclaims in de levensmiddelensector
  9. Productinnovaties februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack
  10. Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in voedingsrecht
  1. Pleidooi voor Europees verbod op aspartaam (E951)
  2. Young QA: 'Hoe blijf je voortdurend op de hoogte van alle wetgeving binnen en buiten de EU?'
  3. Voor abonneesGoed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en komt eraan in 2025
  4. Productinnovaties januari: Gudrun introduceert duurzame en plantaardige Belgische chocolade
  5. Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in Hollandse roerbakmix
  6. Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1 Engelstalig etiket in EU
  7. Voor abonneesOverzicht: 5 trends in chocolade gespot op de ISM
  8. 19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen
  9. Voor abonneesDoeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht
  10. EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie