Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een kritische consumentenmarkt

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een kritische consumentenmarkt
Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Besmet voedsel kan leiden tot ernstige ziekten die hevige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In juridische en financiële termen ligt de verantwoordelijkheid bij het bedrijf, wat een enorme impact kan hebben op de reputatie, om nog maar te zwijgen van de (verloren) winstmarges bij een terugroepactie.

Met certificering en regelmatig onderhoud van audits kunnen organisaties risico's voorkomen en veiligheid verzekeren, zodat de productintegriteit van het bedrijf behouden blijft. Certima, met meer dan 18 jaar ervaring, is een wereldwijd erkende certificeringsinstantie die audits en certificeringen levert op gebied van voedselveiligheid en kwaliteitsnormen. Zowel gevestigd in Arnhem, Nederland, en geaccrediteerd door de Nederlandse Raad voor Accreditatie, leveren zij certificeringen van topkwaliteit, waaronder IFS Food, IFS Logistics, IFS Broker, IFS Wholesale/Cash & Carry en BRCGS Food. Het bedrijf voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Vladislava Zaprynova: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen."
Vladislava Zaprynova: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen."

Vladislava Zaprynova, Managing Director van Certima, legt uit: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen. De visie, beslissingen en onophoudelijke focus van leiders zijn wat hun teams in staat stelt om best practices toe te passen, geavanceerde technologieën te implementeren en te zorgen voor voortdurende, langdurige naleving."

De uitdagingen die men tegenkomt

Om te voldoen aan de normen van het Global Food Safety Initiative (GFSI) en deze te behouden, moeten bedrijven kiezen uit verschillende certificeringsschema's, elk met hun eigen voortdurend veranderende vereisten. Ze moeten daarnaast voldoen aan lokale en internationale regelgeving. Zodra certificering is verleend, is het behouden van die normen de volgende uitdaging.

Het integreren van voedselveiligheidsmanagementsystemen (FSMS) in bestaande bedrijfsprocessen kan soms op interne weerstand stuiten, maar het is belangrijk om door te zetten. Vooral omdat onaangekondigde audits op elk moment kunnen plaatsvinden, zoals ook het EU Rapid Alert-systeem dat vereist dat strenge voedselpraktijken continu worden gehandhaafd. Bovendien, omdat consumenten meer transparantie verwachten, stellen retailers en andere afnemersbedrijven GFSI-certificering vaak als voorwaarde om zaken met hen te doen.

Een ander aspect dat het nog complexer maakt, is het waarborgen van traceerbaarheid in wereldwijde toeleveringsketens”

Beperkingen in middelen en technologie kunnen ook aanzienlijke uitdagingen vormen, omdat het behouden van certificering vaak investeringen vereist in infrastructuur en technologie, evenals in werving en training. Een ander aspect dat het nog complexer maakt, is het waarborgen van traceerbaarheid in wereldwijde toeleveringsketens, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van leveranciers uit regio's met andere normen. Om deze reden wordt het implementeren van geavanceerde digitale systemen voor het beheer van voedselveiligheid van groot belang.

In lijn met haar beleid van transparantie, stelt Certima regelmatig de voedingsbedrijven op de hoogte over de nieuwe en bijgewerkte vereisten en de interpretatie daarvan. Ze bieden lokale en internationale webinars en trainingen aan, inclusief een auditorkwalificatieprogramma, en zorgen ervoor dat ze de beschikbare auditors voor hun klanten vinden, ondanks het beperkte aanbod door de gestage groei in bedrijfscertificering.

De rol van leiderschap

Als het gaat om de stabiliteit en groei van een bedrijf, speelt leiderschap een cruciale rol. Het vermogen om GFSI-certificering te behalen en te behouden ligt bij hen aan de top, omdat hun strategische keuzes bepalen hoe de normen behouden blijven zodra deze zijn verleend. Hoewel leiders altijd onder druk staan, zullen de huidige trends op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit blijven bestaan, en dus is het belangrijk dat zij de toon vroeg in hun organisatie zetten. Met voldoende vooruitziendheid kunnen leiders hun audits van tevoren plannen, vooral als ze door lokale auditors willen geaudit worden.

Vladislava Zaprynova: "Wij bevorderen transparantie, samenwerking en vertrouwen in de voedselleveringsketen door middel van onafhankelijke, onpartijdige en objectieve audits die voortdurende verbetering van de processen en systemen van onze klanten stimuleren."
Vladislava Zaprynova: "Wij bevorderen transparantie, samenwerking en vertrouwen in de voedselleveringsketen door middel van onafhankelijke, onpartijdige en objectieve audits die voortdurende verbetering van de processen en systemen van onze klanten stimuleren."

Certima richt zich op het ondersteunen van bedrijven die het belang van internationale normen erkennen en begrijpen hoe naleving daarvan een sleutelrol speelt in de groei van hun bedrijf. "Onze aanpak is altijd geweest om het goede voorbeeld te geven. We brengen duidelijkheid en transparantie met een hoog niveau van deskundigheid en naleving, en streven ernaar te begrijpen hoe onze klanten opereren en welke processen zij hebben geïmplementeerd", vertelt Zapryanova.

"Daarom willen we ook dat onze klanten transparant, groeigericht en bewust toegewijd zijn aan wie ze zijn. Dit vereist vaak duidelijke communicatie en helderheid van onze kant. Maar het houdt ook in dat we onszelf verantwoordelijk houden en onze eigen prestaties als auditors beoordelen. Onze stakeholders geven ons regelmatig feedback, waarvan ik geloof dat het ons helpt om naar perfectie te streven. Er is altijd ruimte voor verbetering."

Gecertificeerd worden helpt organisaties om hun processen te stroomlijnen, verspilling te verminderen en het risico op fouten te minimaliseren door gestandaardiseerde processen in te voeren. Dit verhoogt ook de productiviteit en verlaagt de kosten die gepaard gaan met terugroepacties, juridische procedures en reputatieschade.

Dit artikel is gesponsord door Certima.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.

Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en identificatie

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en...

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.