Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een kritische consumentenmarkt

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een kritische consumentenmarkt
Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Besmet voedsel kan leiden tot ernstige ziekten die hevige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In juridische en financiële termen ligt de verantwoordelijkheid bij het bedrijf, wat een enorme impact kan hebben op de reputatie, om nog maar te zwijgen van de (verloren) winstmarges bij een terugroepactie.

Met certificering en regelmatig onderhoud van audits kunnen organisaties risico's voorkomen en veiligheid verzekeren, zodat de productintegriteit van het bedrijf behouden blijft. Certima, met meer dan 18 jaar ervaring, is een wereldwijd erkende certificeringsinstantie die audits en certificeringen levert op gebied van voedselveiligheid en kwaliteitsnormen. Zowel gevestigd in Arnhem, Nederland, en geaccrediteerd door de Nederlandse Raad voor Accreditatie, leveren zij certificeringen van topkwaliteit, waaronder IFS Food, IFS Logistics, IFS Broker, IFS Wholesale/Cash & Carry en BRCGS Food. Het bedrijf voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Vladislava Zaprynova: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen."
Vladislava Zaprynova: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen."

Vladislava Zaprynova, Managing Director van Certima, legt uit: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen. De visie, beslissingen en onophoudelijke focus van leiders zijn wat hun teams in staat stelt om best practices toe te passen, geavanceerde technologieën te implementeren en te zorgen voor voortdurende, langdurige naleving."

De uitdagingen die men tegenkomt

Om te voldoen aan de normen van het Global Food Safety Initiative (GFSI) en deze te behouden, moeten bedrijven kiezen uit verschillende certificeringsschema's, elk met hun eigen voortdurend veranderende vereisten. Ze moeten daarnaast voldoen aan lokale en internationale regelgeving. Zodra certificering is verleend, is het behouden van die normen de volgende uitdaging.

Het integreren van voedselveiligheidsmanagementsystemen (FSMS) in bestaande bedrijfsprocessen kan soms op interne weerstand stuiten, maar het is belangrijk om door te zetten. Vooral omdat onaangekondigde audits op elk moment kunnen plaatsvinden, zoals ook het EU Rapid Alert-systeem dat vereist dat strenge voedselpraktijken continu worden gehandhaafd. Bovendien, omdat consumenten meer transparantie verwachten, stellen retailers en andere afnemersbedrijven GFSI-certificering vaak als voorwaarde om zaken met hen te doen.

Een ander aspect dat het nog complexer maakt, is het waarborgen van traceerbaarheid in wereldwijde toeleveringsketens”

Beperkingen in middelen en technologie kunnen ook aanzienlijke uitdagingen vormen, omdat het behouden van certificering vaak investeringen vereist in infrastructuur en technologie, evenals in werving en training. Een ander aspect dat het nog complexer maakt, is het waarborgen van traceerbaarheid in wereldwijde toeleveringsketens, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van leveranciers uit regio's met andere normen. Om deze reden wordt het implementeren van geavanceerde digitale systemen voor het beheer van voedselveiligheid van groot belang.

In lijn met haar beleid van transparantie, stelt Certima regelmatig de voedingsbedrijven op de hoogte over de nieuwe en bijgewerkte vereisten en de interpretatie daarvan. Ze bieden lokale en internationale webinars en trainingen aan, inclusief een auditorkwalificatieprogramma, en zorgen ervoor dat ze de beschikbare auditors voor hun klanten vinden, ondanks het beperkte aanbod door de gestage groei in bedrijfscertificering.

De rol van leiderschap

Als het gaat om de stabiliteit en groei van een bedrijf, speelt leiderschap een cruciale rol. Het vermogen om GFSI-certificering te behalen en te behouden ligt bij hen aan de top, omdat hun strategische keuzes bepalen hoe de normen behouden blijven zodra deze zijn verleend. Hoewel leiders altijd onder druk staan, zullen de huidige trends op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit blijven bestaan, en dus is het belangrijk dat zij de toon vroeg in hun organisatie zetten. Met voldoende vooruitziendheid kunnen leiders hun audits van tevoren plannen, vooral als ze door lokale auditors willen geaudit worden.

Vladislava Zaprynova: "Wij bevorderen transparantie, samenwerking en vertrouwen in de voedselleveringsketen door middel van onafhankelijke, onpartijdige en objectieve audits die voortdurende verbetering van de processen en systemen van onze klanten stimuleren."
Vladislava Zaprynova: "Wij bevorderen transparantie, samenwerking en vertrouwen in de voedselleveringsketen door middel van onafhankelijke, onpartijdige en objectieve audits die voortdurende verbetering van de processen en systemen van onze klanten stimuleren."

Certima richt zich op het ondersteunen van bedrijven die het belang van internationale normen erkennen en begrijpen hoe naleving daarvan een sleutelrol speelt in de groei van hun bedrijf. "Onze aanpak is altijd geweest om het goede voorbeeld te geven. We brengen duidelijkheid en transparantie met een hoog niveau van deskundigheid en naleving, en streven ernaar te begrijpen hoe onze klanten opereren en welke processen zij hebben geïmplementeerd", vertelt Zapryanova.

"Daarom willen we ook dat onze klanten transparant, groeigericht en bewust toegewijd zijn aan wie ze zijn. Dit vereist vaak duidelijke communicatie en helderheid van onze kant. Maar het houdt ook in dat we onszelf verantwoordelijk houden en onze eigen prestaties als auditors beoordelen. Onze stakeholders geven ons regelmatig feedback, waarvan ik geloof dat het ons helpt om naar perfectie te streven. Er is altijd ruimte voor verbetering."

Gecertificeerd worden helpt organisaties om hun processen te stroomlijnen, verspilling te verminderen en het risico op fouten te minimaliseren door gestandaardiseerde processen in te voeren. Dit verhoogt ook de productiviteit en verlaagt de kosten die gepaard gaan met terugroepacties, juridische procedures en reputatieschade.

Dit artikel is gesponsord door Certima.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de...

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

Zo ontwerp je een goede e-learning

Zo ontwerp je een goede e-learning

Je hebt e-learning in allerlei soorten en maten, van een PowerPoint tot een website met interactieve opdrachten. De kwaliteit van deze vormen verschilt. Bij Précon vinden ze het belangrijk dat je op een leuke manier echt iets leert en onthoudt na het volgen van een e-learning. De volgende voorwaarden zijn volgens het bedrijf daarom belangrijk voor een effectieve e-learning.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een uitstekende vervanger voor keukenzout in huis. Het heeft verschillende positieve eigenschappen die het product geliefd kunnen maken in de voedingsindustrie.

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in toenemende mate de vraag van bedrijven om vaste kernteams van engineers op locatie te plaatsen. Zo'n klein team on site lost verschillende problemen voor klanten op.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.