Gesponsord

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een kritische consumentenmarkt

Certificering als sleutel tot vertrouwen: voedselveiligheid in een kritische consumentenmarkt
Certima voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Met de toenemende bewustwording van consumenten over voedsel gerelateerde ziekten krijgt veiligheid een steeds hogere prioriteit binnen de voedselindustrie. Een effectieve manier om deze veiligheid te waarborgen én groei te stimuleren onder toenemende marktdruk, is door certificeringsnormen te verkrijgen en te behouden binnen alle voedselbeheersystemen.

Besmet voedsel kan leiden tot ernstige ziekten die hevige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. In juridische en financiële termen ligt de verantwoordelijkheid bij het bedrijf, wat een enorme impact kan hebben op de reputatie, om nog maar te zwijgen van de (verloren) winstmarges bij een terugroepactie.

Met certificering en regelmatig onderhoud van audits kunnen organisaties risico's voorkomen en veiligheid verzekeren, zodat de productintegriteit van het bedrijf behouden blijft. Certima, met meer dan 18 jaar ervaring, is een wereldwijd erkende certificeringsinstantie die audits en certificeringen levert op gebied van voedselveiligheid en kwaliteitsnormen. Zowel gevestigd in Arnhem, Nederland, en geaccrediteerd door de Nederlandse Raad voor Accreditatie, leveren zij certificeringen van topkwaliteit, waaronder IFS Food, IFS Logistics, IFS Broker, IFS Wholesale/Cash & Carry en BRCGS Food. Het bedrijf voert jaarlijks meer dan 500 certificerings- en second-party audits uit in heel Europa.

Vladislava Zaprynova: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen."
Vladislava Zaprynova: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen."

Vladislava Zaprynova, Managing Director van Certima, legt uit: "Leiderschap is cruciaal voor het waarborgen van dagelijkse naleving van voedselveiligheidsnormen. De visie, beslissingen en onophoudelijke focus van leiders zijn wat hun teams in staat stelt om best practices toe te passen, geavanceerde technologieën te implementeren en te zorgen voor voortdurende, langdurige naleving."

De uitdagingen die men tegenkomt

Om te voldoen aan de normen van het Global Food Safety Initiative (GFSI) en deze te behouden, moeten bedrijven kiezen uit verschillende certificeringsschema's, elk met hun eigen voortdurend veranderende vereisten. Ze moeten daarnaast voldoen aan lokale en internationale regelgeving. Zodra certificering is verleend, is het behouden van die normen de volgende uitdaging.

Het integreren van voedselveiligheidsmanagementsystemen (FSMS) in bestaande bedrijfsprocessen kan soms op interne weerstand stuiten, maar het is belangrijk om door te zetten. Vooral omdat onaangekondigde audits op elk moment kunnen plaatsvinden, zoals ook het EU Rapid Alert-systeem dat vereist dat strenge voedselpraktijken continu worden gehandhaafd. Bovendien, omdat consumenten meer transparantie verwachten, stellen retailers en andere afnemersbedrijven GFSI-certificering vaak als voorwaarde om zaken met hen te doen.

Een ander aspect dat het nog complexer maakt, is het waarborgen van traceerbaarheid in wereldwijde toeleveringsketens”

Beperkingen in middelen en technologie kunnen ook aanzienlijke uitdagingen vormen, omdat het behouden van certificering vaak investeringen vereist in infrastructuur en technologie, evenals in werving en training. Een ander aspect dat het nog complexer maakt, is het waarborgen van traceerbaarheid in wereldwijde toeleveringsketens, vooral voor bedrijven die afhankelijk zijn van leveranciers uit regio's met andere normen. Om deze reden wordt het implementeren van geavanceerde digitale systemen voor het beheer van voedselveiligheid van groot belang.

In lijn met haar beleid van transparantie, stelt Certima regelmatig de voedingsbedrijven op de hoogte over de nieuwe en bijgewerkte vereisten en de interpretatie daarvan. Ze bieden lokale en internationale webinars en trainingen aan, inclusief een auditorkwalificatieprogramma, en zorgen ervoor dat ze de beschikbare auditors voor hun klanten vinden, ondanks het beperkte aanbod door de gestage groei in bedrijfscertificering.

De rol van leiderschap

Als het gaat om de stabiliteit en groei van een bedrijf, speelt leiderschap een cruciale rol. Het vermogen om GFSI-certificering te behalen en te behouden ligt bij hen aan de top, omdat hun strategische keuzes bepalen hoe de normen behouden blijven zodra deze zijn verleend. Hoewel leiders altijd onder druk staan, zullen de huidige trends op het gebied van voedselveiligheid en kwaliteit blijven bestaan, en dus is het belangrijk dat zij de toon vroeg in hun organisatie zetten. Met voldoende vooruitziendheid kunnen leiders hun audits van tevoren plannen, vooral als ze door lokale auditors willen geaudit worden.

Vladislava Zaprynova: "Wij bevorderen transparantie, samenwerking en vertrouwen in de voedselleveringsketen door middel van onafhankelijke, onpartijdige en objectieve audits die voortdurende verbetering van de processen en systemen van onze klanten stimuleren."
Vladislava Zaprynova: "Wij bevorderen transparantie, samenwerking en vertrouwen in de voedselleveringsketen door middel van onafhankelijke, onpartijdige en objectieve audits die voortdurende verbetering van de processen en systemen van onze klanten stimuleren."

Certima richt zich op het ondersteunen van bedrijven die het belang van internationale normen erkennen en begrijpen hoe naleving daarvan een sleutelrol speelt in de groei van hun bedrijf. "Onze aanpak is altijd geweest om het goede voorbeeld te geven. We brengen duidelijkheid en transparantie met een hoog niveau van deskundigheid en naleving, en streven ernaar te begrijpen hoe onze klanten opereren en welke processen zij hebben geïmplementeerd", vertelt Zapryanova.

"Daarom willen we ook dat onze klanten transparant, groeigericht en bewust toegewijd zijn aan wie ze zijn. Dit vereist vaak duidelijke communicatie en helderheid van onze kant. Maar het houdt ook in dat we onszelf verantwoordelijk houden en onze eigen prestaties als auditors beoordelen. Onze stakeholders geven ons regelmatig feedback, waarvan ik geloof dat het ons helpt om naar perfectie te streven. Er is altijd ruimte voor verbetering."

Gecertificeerd worden helpt organisaties om hun processen te stroomlijnen, verspilling te verminderen en het risico op fouten te minimaliseren door gestandaardiseerde processen in te voeren. Dit verhoogt ook de productiviteit en verlaagt de kosten die gepaard gaan met terugroepacties, juridische procedures en reputatieschade.

Dit artikel is gesponsord door Certima.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gesponsord
Gesponsord
Audit

Gesponsord Voedselveiligheidsaudits zijn een blijvertje: hoe haal je er meer...

Voedselveiligheidsaudits spelen een essentiële rol bij het controleren van de naleving van veiligheidsnormen en het behouden van het vertrouwen van de consument. Hoewel audits vaak worden gezien als een noodzaak om aan de wettelijke vereisten te voldoen, ligt hun echte waarde in wat bedrijven met de bevindingen doen nadat de audit is voltooid.

Dual Benelux biedt verzekeringsoplossingen om de financiële verliezen van bedrijven in diverse sectoren, waaronder productterugroepingen, te dekken.Gesponsord
Gesponsord
Terugroepacties

Gesponsord Het perfecte recept voor risicobeperking in een complexe...

Wereldwijde voedseltoeleveringsketens zitten vol verborgen kwetsbaarheden. Eén besmettingsincident of een verplichte terugroepactie kan al genoeg zijn om de bedrijfsvoering te verstoren en de reputatie te schaden waar bedrijven zo hard aan werken. En hoewel preventieve maatregelen zoals industriestandaarden en regelmatige audits kunnen helpen, gaat het toch nog vaak mis.

Voor abonnees
Voor abonnees
Halal

Voor abonnees Het oeroude worstenbroodje, maar dan Halal gecertificeerd

Halal is aan een stevige opmars bezig. Steeds meer retailers en producenten duiken in dit lucratieve gat in de markt. Daarmee gaat ook Halal-certificering een grotere rol spelen. Kadir Ahmed van Kadir's en Miran Ismael van het European Certification Centre for Halal praten ons bij over wat er allemaal bij komt kijken.

Gesponsord
Gesponsord
Voedselveiligheid & Kwaliteit

Gesponsord Snel, betrouwbaar en effectief: microbiële controle met MALDI-TOF MS

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Beemster kaas van CONO Kaasmakers.Gesponsord
Gesponsord
Kaas

Gesponsord Duurzame kaasproductie als onderdeel van een klimaatneutrale kaasketen

In de zuivelsector streeft CONO Kaasmakers, een kleine coöperatie van melkveehouders uit de regio Noord-Holland, naar een goede harmonie tussen koeien, boeren en kaasmakers. Deze samenwerking is niet alleen een kernwaarde, het is ook de sleutel tot het bereiken van meer dan wat individuele partijen afzonderlijk kunnen bewerkstelligen. Door de coöperatie, die als sinds 1901 bestaat, wordt niet alleen geïnvesteerd in het maken van de lekkerste kaas en een sterk merk, maar ook in een positieve toekomst voor komende generaties in de zuivelbranche.

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.