Mogelijk onveilige levensmiddelen moeten bedrijven altijd binnen 4 uur melden bij de NVWA. Er spelen veel vragen hierover bij voedingsbedrijven. Tijdens een breakoutsessie op het Food Safety Event op 19 november zullen Yvonne Huigen, Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA) en Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten een aantal stellingen en dilemma’s bespreken waarbij de deelnemers het gesprek kunnen aangaan. Vanuit deze verschillende standpunten kunnen de meningen worden toegelicht en met elkaar besproken.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Voedingsmiddelenbedrijven hebben een brede verantwoordelijkheid als het aankomt op de voedselveiligheid. Dit gaat namelijk verder dan de eigen productie, maar strekt ook tot in de keten. De NVWA benadrukt altijd dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle spelers in de keten die een eigen rol spelen bij inkoop en verwerking van grondstoffen tot productie en tot en met consumptie door de consument. Samenwerking tussen overheid en bedrijven is belangrijk om de markt te vrijwaren van mogelijk onveilige levensmiddelen, zo is de stelling.
Veel vragen
De meldplicht roept veel vragen op in de industrie. Want als er een gezamenlijk belang van voedselveiligheid in de keten, waar ligt dan de verantwoordelijkheid? En wanneer moet je nu precies melden? Wanneer is een product precies onveilig. En wat is dan het verschil tussen schadelijk en ongeschikt? Wat betekent 'in de handel brengen' nou precies? Dit zijn enkele van de vragen waar in de sessie op het Food Safety Event op wordt ingegaan.
Sprekers
Yvonne Huigen - Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA)
Marijn van Tuijl - Advocaat bij Ploum advocaten
Willem Paul de Mooij - Hoofdredacteur VMT