Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Mogelijk onveilige levensmiddelen moeten bedrijven altijd binnen 4 uur melden bij de NVWA. Er spelen veel vragen hierover bij voedingsbedrijven. Tijdens een breakoutsessie op het Food Safety Event op 19 november zullen Yvonne Huigen, Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA) en Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten een aantal stellingen en dilemma’s bespreken waarbij de deelnemers het gesprek kunnen aangaan. Vanuit deze verschillende standpunten kunnen de meningen worden toegelicht en met elkaar besproken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Voedingsmiddelenbedrijven hebben een brede verantwoordelijkheid als het aankomt op de voedselveiligheid. Dit gaat namelijk verder dan de eigen productie, maar strekt ook tot in de keten. De NVWA benadrukt altijd dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle spelers in de keten die een eigen rol spelen bij inkoop en verwerking van grondstoffen tot productie en tot en met consumptie door de consument. Samenwerking tussen overheid en bedrijven is belangrijk om de markt te vrijwaren van mogelijk onveilige levensmiddelen, zo is de stelling.

Veel vragen

De meldplicht roept veel vragen op in de industrie. Want als er een gezamenlijk belang van voedselveiligheid in de keten, waar ligt dan de verantwoordelijkheid? En wanneer moet je nu precies melden? Wanneer is een product precies onveilig. En wat is dan het verschil tussen schadelijk en ongeschikt? Wat betekent 'in de handel brengen' nou precies? Dit zijn enkele van de vragen waar in de sessie op het Food Safety Event op wordt ingegaan.

Sprekers
Yvonne Huigen - Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA)
Marijn van Tuijl - Advocaat bij Ploum advocaten
Willem Paul de Mooij - Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?
  2. Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in
  3. Eierschalen in diervoeder oorzaak Salmonella-uitbraak met ruim 160 zieken
  4. Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher
  5. NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest
  6. R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze ingaan'
  7. Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade
  8. Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade
  9. Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever van de nieuwe generatie' worden
  10. Voor abonneesZo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een goede basis'
  1. Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen
  2. GesponsordZo ontwerp je een goede e-learning
  3. Voor abonneesWebinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert en foodbedrijven geven tips
  4. Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls
  5. Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen
  6. NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed
  7. Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'
  8. Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'
  9. GesponsordWebinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'
  10. 30/01/2025 | Private Label Packaging Conference