Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Mogelijk onveilige levensmiddelen moeten bedrijven altijd binnen 4 uur melden bij de NVWA. Er spelen veel vragen hierover bij voedingsbedrijven. Tijdens een breakoutsessie op het Food Safety Event op 19 november zullen Yvonne Huigen, Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA) en Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten een aantal stellingen en dilemma’s bespreken waarbij de deelnemers het gesprek kunnen aangaan. Vanuit deze verschillende standpunten kunnen de meningen worden toegelicht en met elkaar besproken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Voedingsmiddelenbedrijven hebben een brede verantwoordelijkheid als het aankomt op de voedselveiligheid. Dit gaat namelijk verder dan de eigen productie, maar strekt ook tot in de keten. De NVWA benadrukt altijd dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle spelers in de keten die een eigen rol spelen bij inkoop en verwerking van grondstoffen tot productie en tot en met consumptie door de consument. Samenwerking tussen overheid en bedrijven is belangrijk om de markt te vrijwaren van mogelijk onveilige levensmiddelen, zo is de stelling.

Veel vragen

De meldplicht roept veel vragen op in de industrie. Want als er een gezamenlijk belang van voedselveiligheid in de keten, waar ligt dan de verantwoordelijkheid? En wanneer moet je nu precies melden? Wanneer is een product precies onveilig. En wat is dan het verschil tussen schadelijk en ongeschikt? Wat betekent 'in de handel brengen' nou precies? Dit zijn enkele van de vragen waar in de sessie op het Food Safety Event op wordt ingegaan.

Sprekers
Yvonne Huigen - Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA)
Marijn van Tuijl - Advocaat bij Ploum advocaten
Willem Paul de Mooij - Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.
Food Safety Event

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Food Safety Event

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

De Codex Alimentarius staat centraal tijdens het Food Safety Event op 19 november. Deze internationale set richtlijnen speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd. Maar wat heeft de Nederlandse voedselindustrie eraan?

Food Safety Event

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten...

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Aroma

Voor abonnees NVWA Handboek Aroma's: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek aroma's in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom aroma's. Welke aroma's zijn toegestaan? Welke informatie over aroma's moet er op een etiket? En welke additieven mogen niet in aroma's aanwezig zijn? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

AH vermeldt land van herkomst op kilozak blauwe bessen uit diepvries. Foto: Distrifood
Hepatitis A

Albert Heijn brengt blauwe bessen terug: nieuw land van herkomst

Albert Heijn verkoopt weer kilozakken blauwe bessen uit de diepvries. De marktleider heeft na de terugroepactie van vorige maand, vanwege hepatitis A, enkele wijzigingen doorgevoerd.

Gesponsord
Gesponsord
Listeria

Gesponsord Zekerheid in voedselveiligheid: Challengetesten voor Listeria...

Voedselveiligheid is cruciaal, en de risico's rond Listeria monocytogenes vragen om een gerichte aanpak. Steeds strengere controles door autoriteiten benadrukken het belang van goede challengetesten. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze testen correct worden uitgevoerd?

Gevaren en risico's

EFSA nam proceswater onder de loep en komt met tool voor beheersing...

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) onderzocht de microbiologische risico's van proceswater bij de verwerking van groente, (bevroren) fruit en kruiden. Op basis van deze gegevens heeft de EFSA een online tool ontwikkeld die het kiemgetallen van pathogenen in proceswater voorspelt.

Voedselveiligheid

Webinar Food Safety by Design: hoe borg je de voedselveiligheid bij...

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Een VMT-webinar op 12 maart om 10:00u geeft inzicht in de Food Safety by Design-benadering bij het gebruik van zijstromen.

Fraude

Ruim 120 doden in Turkije door methanol in alcohol

Minstens 124 mensen zijn de afgelopen zes weken in de Turkije overleden na het drinken van illegale alcohol met methanol. Tientallen anderen liggen op de intensive care en bevinden zich in kritieke toestand, aldus het staatspersbureau Anadolu.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Salmonella

Voor abonnees Grootste salmonella-uitbraak in decennia met 230 zieken door...

Noorwegen spreekt van de grootste door voedsel overgedragen uitbraak in bijna 50 jaar met 230 gemelde zieken door Salmonella.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Uitbraak

Voor abonnees 5 mensen aangeklaagd na dodelijke uitbraak van bongkrekzuur

In maart 2024 leidde een uitbraak door het zeldzame toxine bongkrekzuur tot 33 ziektegevallen en zes doden. Vijf mensen zijn aangeklaagd in verband met deze dodelijke uitbraak in Taiwan.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?
  2. Jumbo introduceert Jumbo's: een foodmerk tussen A-merk en huismerk in
  3. Eierschalen in diervoeder oorzaak Salmonella-uitbraak met ruim 160 zieken
  4. Productinnovaties oktober: biologische ontbijtgranolamix en bioscooppakket bier, popcorn en voucher
  5. NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest
  6. R&D'er over wetgeving: 'Sommige wetten zijn al achterhaald voordat ze ingaan'
  7. Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade
  8. Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: onvermeld allergeen hazelnoot in bio chocolade
  9. Van supermarktkeuken naar gaarkeuken: zo wil deze startup 'Unilever van de nieuwe generatie' worden
  10. Voor abonneesZo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een goede basis'
  1. Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet verminderen
  2. GesponsordZo ontwerp je een goede e-learning
  3. Voor abonneesWebinar terugkijken: Hoe zie je de bomen door het 'CSRD-bos'? Expert en foodbedrijven geven tips
  4. Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls
  5. Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen
  6. NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed
  7. Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten pijnlijke keuzes maken'
  8. Foodtrends 2025 met fooddesigner Marielle Bordewijk: 'Zoek de grotere trends achter de kortstondige hypes, die zijn er zeker'
  9. GesponsordWebinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'
  10. 30/01/2025 | Private Label Packaging Conference