Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Beeld: Shutterstock

Opfrissing wetgeving etikettering van levensmiddelen: hoe zit het ook...

Etikettering vormt een belangrijk onderdeel voor het op de markt brengen van levensmiddelen. Er gelden verschillende wetten en regels voor etikettering van levensmiddelen. Ook aanvullende voorschriften zijn hierbij belangrijk. Waar moet je als producent precies op letten? In dit artikel een aantal aandachtspunten op een rij ter opfrissing.

Beeld: Shutterstock

Voeding voor medisch gebruik: dit zijn de aandachtspunten voor...

Voeding voor medisch gebruik is onderworpen aan diverse wettelijke, en doorgaans strenge, wet- en regelgeving op het gebied van onder meer de samenstelling en de etikettering. In dit artikel enkele aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven bij de productie en het in de handel brengen van voeding voor medisch gebruik.

Nieuwe NVWA Meldwijzer: hoe staat deze in verhouding tot geldende wetgeving?

Nieuwe NVWA Meldwijzer: hoe staat deze in verhouding tot geldende...

ANALYSE - Levensmiddelenbedrijven zijn verplicht om in bepaalde gevallen melding te doen bij de Nederlandse toezichthouder (NVWA). Dit wordt de meldplicht genoemd. Recent publiceerde de NVWA een nieuwe versie van de Meldwijzer Onveilige levensmiddelen. Hoe verhoudt deze meldwijzer zich tot de wetgeving? En waarom lijkt de nieuwe meldwijzer verder te gaan dan de geldende wetgeving?

Beeld: Shutterstock

Verbod op medische claims levensmiddelen: aandachtspunten voor...

'Bestrijd griep met onze sappen' of 'onze sappen beschermen tegen verkoudheid of griep', dergelijke medische claims voor levensmiddelen zijn niet toegestaan. Toch blijkt uit een recent onderzoek van de NVWA dat maar liefst 17 van de 29 onderzochte websites medische claims vermeldden over hun sapkuren. De bedrijven achter de websites zouden vervolgens door de NVWA zijn beboet. In dit artikel enkele aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven bij het maken van claims.

Betalingstermijn mogelijk van 60 naar 30 dagen: aandachtspunten voor voedselproducenten

Betalingstermijn mogelijk van 60 naar 30 dagen: aandachtspunten voor...

De Europese Commissie heeft in september een nieuw voorstel voor een verordening betreffende betalingsachterstand bij handelstransacties gepresenteerd. Met dit voorstel wil de Europese Commissie tegemoet komen aan de positie van Europese kleine en middelgrote ondernemingen. In dit artikel een overzicht van de mogelijke veranderingen voor levensmiddelenbedrijven wanneer de nieuwe verordening wordt aangenomen.

Dit zijn de belangrijkste verplichtingen in de CSDD voor voedselproducenten

Dit zijn de belangrijkste verplichtingen in de CSDD voor...

Het Europees Parlement ging op 1 juni 2023 akkoord met de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDD). Dit voorstel voor een richtlijn geldt hoofdzakelijk op gebied van de duurzaamheid zorgvuldigheidsverplichtingen (oftewel 'due diligence') van ondernemingen in Europa. In dit artikel de belangrijkste verplichtingen voor levensmiddelenbedrijven op grond van de opkomende CSDD.

In dit artikel de wetgeving voor voedingssupplementen op een rij

Voedingssupplement op de markt brengen? Dit zijn de belangrijkste...

We geven per jaar maar liefst 1,1 miljard euro uit aan voedingssupplementen. Door deze enorme vraag neemt ook het aanbod toe. Producenten en importeurs van voedingssupplementen moeten veilige producten op de markt brengen. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste wettelijke voorschriften.

Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen buiten de EU

Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen...

Een bedrijf dat levensmiddelen wilt exporteren naar landen buiten de Europese Unie (EU), moet tal van zaken op orde hebben. Hierbij valt te denken aan exportdocumenten, de eisen die buitenlandse autoriteiten aan de invoer van de goederen stellen evenals de procedurevoorschriften voor export. Maar er zijn ook voedselveiligheidsvoorschriften die gelden bij export buiten de EU. In dit artikel de aandachtspunten op een rij.