Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

De Codex Alimentarius staat centraal tijdens het Food Safety Event op 19 november. Deze internationale set richtlijnen speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd. Maar wat heeft de Nederlandse voedselindustrie eraan?

In een levendige Q&A-sessie zal Dr. Marie-Ange Delen, coördinator van de Codex Alimentarius bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), een uitgebreide toelichting geven op de achtergrond van de Codex en hoe verenigingen en bedrijven (beperkte) invloed kunnen uitoefenen op het besluitvormingsproces. Vervolgens wordt de relevantie van de Codex specifiek voor Nederlandse voedselfabrieken besproken. Delen zal een aantal concrete voorbeelden meenemen naar het Food Safety Event. Ze gaat hierover op het podium in gesprek met dagvoorzitter Willem Paul de Mooij.

Praktisch

Verder zal Dr. Delen ingaan op de praktische toepassing van de Codex-richtlijnen in Nederland en Vlaanderen, waarbij aandacht wordt besteed aan de interactie met Europese wetgeving en de uitdagingen voor de voedselveiligheidssector. Het gebruik van Codex-richtlijnen voor risicobeheer komt ook aan bod, waarbij risk assessment, risk management en risk communication kort worden belicht.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food...

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten...

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kipVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepenVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Foto: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehaktVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.