Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld
Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

QA-professionals, kwaliteitsmanagers en experts op het gebied van voedselveiligheid kwamen naar het VMT Food Safety Event in Amersfoort; een dag waarbij professionals kennis en expertise delen. Na binnenkomst in de Rijtuigenloods trapte hoofdredacteur Willem Paul de Mooij samen met Didi de Koning de dag af. De eerste spreker was Dr. Marie-Ange Delen van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), die een lezing gaf over de Codex Alimentarius. Vervolgens sprak Bas van der Velden van Wageningen Food Safety Research (WFSR) over de toekomst van AI in de voedselketen. Hij ging in op het versnellen van microscopisch onderzoek en het analyseren van complexe microbiologische gegevens. Na de eerste plenaire sessies, was het tijd voor een kopje koffie.

Breakout ronde 1

Na de koffie volgde de eerste breakout ronde met meerdere diepgaande sessie. Aldin Hilbrands (FSSC) en Marjon Sluis (Refresco) deelde inzichten over duurzaamheid in de productieketen. In de tweede parallelsessie vertelde Masja Nierop Groot (Wageningen Food & Biobased Research) en Derk van Manen (Duynie Group) over de potentie van digitale tools voor voedingsproducenten en hoe deze kunnen helpen bij het borgen van de voedselveiligheid. Bert Urlings (Vion Food Group), Francis Driessen (Koninklijke Verkade) en Ilse Roosenbrand (CBL) bespraken strategieën om effectief door crisissituaties te navigeren. Als laatste onderdeel van de eerste breakout ronde was een rondetafelsessie met Normec Foodcare, waarbij Laura Kraijenoord (Normec Foodcare) en Henk van der Laan (Normec Kalsbeek) kennis deelde over voedselveilig watergebruik in de voedselindustrie.

Breakout ronde 2

Na de koffie volgde twee lezingen en een interactieve sessie met de NVWA. Liesbeth Oosterom (FNLI) en Marco Balhuizen (Nysingh) stortte zich in de rol van pseudowetgeving in de levensmiddelensector. Welke interpretatieverschillen en belangen leven bij bedrijven en toezichthouders? De tweede parallelsessie belichte de CO2-equivalent en footprint berekeningen, die werd gegeven door Charlotte Westbroek (Mérieux NutriSciences | Blonk) en Kelly Kohlen (Mérieux NutriSciences | ktba). Vervolgens was er ruimte om vragen te stellen aan de NVWA, waarbij op interactieve wijze antwoord werd gegeven op verschillende stellingen over de vernieuwde meldwijzer. Gabriel Mainer (NVWA), Yvonne Huigen (NVWA) en Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) lichtten de aanpassingen in de meldwijzer toe aan de hand van stellingen met betrekking tot de levensmiddelenindustrie. Hierna was de lunch aangebroken waarbij iedereen kon ontladen tijdens een netwerkmoment.

De laaste breakout ronde van de dag ging voornamelijk in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, certificering en voedselfraude. Bruno de Meulenaer (Ghent University) en Bram Miserez (Ciboris) bespraken de risico's van voedselverontreiniging door fraude. Aan de hand van praktijkvoorbeelden is toegelicht hóe bedrijven hierop kunnen inspelen. Sait Goren (Gorka Halal Bakery Products) en Miran Ismael (European Certification center for Halal) deelden inzichten in de praktische implementatie van Halal-certificering en de toenemende waarde ervan voor bedrijven. Tot slot spraken Ine van der Fels-Klerx (WFSR) en Cheng Liu (WFSR) over de ontwikkelingen op het gebied van AI. Verschillende tools zijn toegelicht die voedingsmiddelenbedrijven kunnen inzetten voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren.

Het laatste inhoudelijke onderdeel was een interactieve paneldiscussie over certificering en standaarden in de voedingsindustrie. Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & IJsbrand Velzeboer (Scienta Nova) bespreken het spanningsveld tussen regelgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Na het toetje van de dag was de borrel aangebroken.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesFoodwatch over kwik in tonijn: 'Dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar'
  2. Voor abonneesZweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak
  3. Visie van Geert Houben op allergenen: 'Op etiketten kan nu een waarschuwing staan die niet nodig is'
  4. Voor abonneesNieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste wijzigingen
  5. Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij FrieslandCampina Maasdam
  6. Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd
  7. Voor abonneesListeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen gevaarlijker dan gedacht
  8. GesponsordBetrouwbare detectie met DNA-gebaseerde Salmonella typering
  9. FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren
  10. Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele ingrediënten
  1. Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen: 'Producent moet voldoen aan EU wetgeving'
  2. Voor abonneesEerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd
  3. NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend
  4. Column: Voedingsproducent heeft beperkt zicht op duurzaamheidsrisico's op eigen onderneming
  5. NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven
  6. PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'
  7. Voor abonneesKwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt
  8. Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet
  9. Unilever schrapt fors minder banen dan gepland, hoofdkantoor komt in Amsterdam
  10. GesponsordDe rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter