Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld
Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

QA-professionals, kwaliteitsmanagers en experts op het gebied van voedselveiligheid kwamen naar het VMT Food Safety Event in Amersfoort; een dag waarbij professionals kennis en expertise delen. Na binnenkomst in de Rijtuigenloods trapte hoofdredacteur Willem Paul de Mooij samen met Didi de Koning de dag af. De eerste spreker was Dr. Marie-Ange Delen van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), die een lezing gaf over de Codex Alimentarius. Vervolgens sprak Bas van der Velden van Wageningen Food Safety Research (WFSR) over de toekomst van AI in de voedselketen. Hij ging in op het versnellen van microscopisch onderzoek en het analyseren van complexe microbiologische gegevens. Na de eerste plenaire sessies, was het tijd voor een kopje koffie.

Breakout ronde 1

Na de koffie volgde de eerste breakout ronde met meerdere diepgaande sessie. Aldin Hilbrands (FSSC) en Marjon Sluis (Refresco) deelde inzichten over duurzaamheid in de productieketen. In de tweede parallelsessie vertelde Masja Nierop Groot (Wageningen Food & Biobased Research) en Derk van Manen (Duynie Group) over de potentie van digitale tools voor voedingsproducenten en hoe deze kunnen helpen bij het borgen van de voedselveiligheid. Bert Urlings (Vion Food Group), Francis Driessen (Koninklijke Verkade) en Ilse Roosenbrand (CBL) bespraken strategieën om effectief door crisissituaties te navigeren. Als laatste onderdeel van de eerste breakout ronde was een rondetafelsessie met Normec Foodcare, waarbij Laura Kraijenoord (Normec Foodcare) en Henk van der Laan (Normec Kalsbeek) kennis deelde over voedselveilig watergebruik in de voedselindustrie.

Breakout ronde 2

Na de koffie volgde twee lezingen en een interactieve sessie met de NVWA. Liesbeth Oosterom (FNLI) en Marco Balhuizen (Nysingh) stortte zich in de rol van pseudowetgeving in de levensmiddelensector. Welke interpretatieverschillen en belangen leven bij bedrijven en toezichthouders? De tweede parallelsessie belichte de CO2-equivalent en footprint berekeningen, die werd gegeven door Charlotte Westbroek (Mérieux NutriSciences | Blonk) en Kelly Kohlen (Mérieux NutriSciences | ktba). Vervolgens was er ruimte om vragen te stellen aan de NVWA, waarbij op interactieve wijze antwoord werd gegeven op verschillende stellingen over de vernieuwde meldwijzer. Gabriel Mainer (NVWA), Yvonne Huigen (NVWA) en Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) lichtten de aanpassingen in de meldwijzer toe aan de hand van stellingen met betrekking tot de levensmiddelenindustrie. Hierna was de lunch aangebroken waarbij iedereen kon ontladen tijdens een netwerkmoment.

De laaste breakout ronde van de dag ging voornamelijk in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, certificering en voedselfraude. Bruno de Meulenaer (Ghent University) en Bram Miserez (Ciboris) bespraken de risico's van voedselverontreiniging door fraude. Aan de hand van praktijkvoorbeelden is toegelicht hóe bedrijven hierop kunnen inspelen. Sait Goren (Gorka Halal Bakery Products) en Miran Ismael (European Certification center for Halal) deelden inzichten in de praktische implementatie van Halal-certificering en de toenemende waarde ervan voor bedrijven. Tot slot spraken Ine van der Fels-Klerx (WFSR) en Cheng Liu (WFSR) over de ontwikkelingen op het gebied van AI. Verschillende tools zijn toegelicht die voedingsmiddelenbedrijven kunnen inzetten voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren.

Het laatste inhoudelijke onderdeel was een interactieve paneldiscussie over certificering en standaarden in de voedingsindustrie. Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & IJsbrand Velzeboer (Scienta Nova) bespreken het spanningsveld tussen regelgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Na het toetje van de dag was de borrel aangebroken.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook voorbereid, in de praktijk lopen zij vaak toch nog tegen vraagstukken aan. Want wat is de invloed van AI op R&D? En welke soft en hard skills heb je nodig voor QA? In dit artikel 10 vraagstukken die jonge QA'ers en R&D'ers kunnen helpen om zich onmisbaar te maken.

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

WUR-onderzoeker Jacco van Haveren ziet dat er ondanks het mogelijke verbod op PFAS nauwelijks nog alternatieven zijn. Hij pleit voor een grootschalig onderzoek waarbij vooral de toepassing leidend moet zijn.

Al ruim 200 kinderen met loodvergiftiging in VS: 'Mogelijk opzet in het spel'

Al ruim 200 kinderen met loodvergiftiging in VS: 'Mogelijk opzet in...

De Amerikaanse voedselautoriteit FDA houdt het niet voor onmogelijk dat er met opzet is geknoeid met de appelmoes uit Equador waarin een veel te hoog loodgehalte werd gevonden. Er zijn inmiddels bij dik 200 jonge kinderen uit de VS te hoge loodgehalten gemeten.

Beheersing van grondstofgevaren: op het Food Safety Event hoor je de do's en don'ts 

Beheersing van grondstofgevaren: op het Food Safety Event hoor je de...

De vernieuwing van infoblad 64 vraagt aandacht voor het waarborgen van voedselveiligheid bij de inkoop van grondstoffen op Europees en mondiaal niveau. Toezichthouder NVWA verwacht dat bedrijven de voedselveiligheidsgevaren kennen en beheersen voor de hele keten van inkoop. Tijdens het Food Safety Event belicht Marcel den Hertog alle do's en don'ts voor het opvolgen van het nieuwe infoblad.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.