Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld
Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

QA-professionals, kwaliteitsmanagers en experts op het gebied van voedselveiligheid kwamen naar het VMT Food Safety Event in Amersfoort; een dag waarbij professionals kennis en expertise delen. Na binnenkomst in de Rijtuigenloods trapte hoofdredacteur Willem Paul de Mooij samen met Didi de Koning de dag af. De eerste spreker was Dr. Marie-Ange Delen van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), die een lezing gaf over de Codex Alimentarius. Vervolgens sprak Bas van der Velden van Wageningen Food Safety Research (WFSR) over de toekomst van AI in de voedselketen. Hij ging in op het versnellen van microscopisch onderzoek en het analyseren van complexe microbiologische gegevens. Na de eerste plenaire sessies, was het tijd voor een kopje koffie.

Breakout ronde 1

Na de koffie volgde de eerste breakout ronde met meerdere diepgaande sessie. Aldin Hilbrands (FSSC) en Marjon Sluis (Refresco) deelde inzichten over duurzaamheid in de productieketen. In de tweede parallelsessie vertelde Masja Nierop Groot (Wageningen Food & Biobased Research) en Derk van Manen (Duynie Group) over de potentie van digitale tools voor voedingsproducenten en hoe deze kunnen helpen bij het borgen van de voedselveiligheid. Bert Urlings (Vion Food Group), Francis Driessen (Koninklijke Verkade) en Ilse Roosenbrand (CBL) bespraken strategieën om effectief door crisissituaties te navigeren. Als laatste onderdeel van de eerste breakout ronde was een rondetafelsessie met Normec Foodcare, waarbij Laura Kraijenoord (Normec Foodcare) en Henk van der Laan (Normec Kalsbeek) kennis deelde over voedselveilig watergebruik in de voedselindustrie.

Breakout ronde 2

Na de koffie volgde twee lezingen en een interactieve sessie met de NVWA. Liesbeth Oosterom (FNLI) en Marco Balhuizen (Nysingh) stortte zich in de rol van pseudowetgeving in de levensmiddelensector. Welke interpretatieverschillen en belangen leven bij bedrijven en toezichthouders? De tweede parallelsessie belichte de CO2-equivalent en footprint berekeningen, die werd gegeven door Charlotte Westbroek (Mérieux NutriSciences | Blonk) en Kelly Kohlen (Mérieux NutriSciences | ktba). Vervolgens was er ruimte om vragen te stellen aan de NVWA, waarbij op interactieve wijze antwoord werd gegeven op verschillende stellingen over de vernieuwde meldwijzer. Gabriel Mainer (NVWA), Yvonne Huigen (NVWA) en Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) lichtten de aanpassingen in de meldwijzer toe aan de hand van stellingen met betrekking tot de levensmiddelenindustrie. Hierna was de lunch aangebroken waarbij iedereen kon ontladen tijdens een netwerkmoment.

De laaste breakout ronde van de dag ging voornamelijk in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, certificering en voedselfraude. Bruno de Meulenaer (Ghent University) en Bram Miserez (Ciboris) bespraken de risico's van voedselverontreiniging door fraude. Aan de hand van praktijkvoorbeelden is toegelicht hóe bedrijven hierop kunnen inspelen. Sait Goren (Gorka Halal Bakery Products) en Miran Ismael (European Certification center for Halal) deelden inzichten in de praktische implementatie van Halal-certificering en de toenemende waarde ervan voor bedrijven. Tot slot spraken Ine van der Fels-Klerx (WFSR) en Cheng Liu (WFSR) over de ontwikkelingen op het gebied van AI. Verschillende tools zijn toegelicht die voedingsmiddelenbedrijven kunnen inzetten voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren.

Het laatste inhoudelijke onderdeel was een interactieve paneldiscussie over certificering en standaarden in de voedingsindustrie. Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & IJsbrand Velzeboer (Scienta Nova) bespreken het spanningsveld tussen regelgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Na het toetje van de dag was de borrel aangebroken.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Beeld: Shutterstock

10 antwoorden op prangende QA- en R&D-vragen: zo ga je voorbereid aan...

Jonge kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars beginnen vaak na hun studie direct met hun eerste baan. Hoe goed de opleiding studenten ook voorbereid, in de praktijk lopen zij vaak toch nog tegen vraagstukken aan. Want wat is de invloed van AI op R&D? En welke soft en hard skills heb je nodig voor QA? In dit artikel 10 vraagstukken die jonge QA'ers en R&D'ers kunnen helpen om zich onmisbaar te maken.

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

WUR-onderzoeker Jacco van Haveren ziet dat er ondanks het mogelijke verbod op PFAS nauwelijks nog alternatieven zijn. Hij pleit voor een grootschalig onderzoek waarbij vooral de toepassing leidend moet zijn.

Al ruim 200 kinderen met loodvergiftiging in VS: 'Mogelijk opzet in het spel'Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Al ruim 200 kinderen met loodvergiftiging in VS: 'Mogelijk opzet in...

De Amerikaanse voedselautoriteit FDA houdt het niet voor onmogelijk dat er met opzet is geknoeid met de appelmoes uit Equador waarin een veel te hoog loodgehalte werd gevonden. Er zijn inmiddels bij dik 200 jonge kinderen uit de VS te hoge loodgehalten gemeten.

Beheersing van grondstofgevaren: op het Food Safety Event hoor je de do's en don'ts 

Beheersing van grondstofgevaren: op het Food Safety Event hoor je de...

De vernieuwing van infoblad 64 vraagt aandacht voor het waarborgen van voedselveiligheid bij de inkoop van grondstoffen op Europees en mondiaal niveau. Toezichthouder NVWA verwacht dat bedrijven de voedselveiligheidsgevaren kennen en beheersen voor de hele keten van inkoop. Tijdens het Food Safety Event belicht Marcel den Hertog alle do's en don'ts voor het opvolgen van het nieuwe infoblad.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Salmonella-uitbraak door komkommers: meer dan 100 mensen ziek

Een uitbraak van Salmonella enterica Typhimurium die te herleiden is tot komkommers, is beëindigd met 113 zieken. Veel Amerikaanse bedrijven hebben hele verse komkommers teruggeroepen. Daarnaast hebben bedrijven in Noord-Amerika gesneden komkommers of voedingsmiddelen die met komkommers zijn gemaakt, zoals wraps en salades, teruggeroepen.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees E. coli-uitbraak in romaine sla maakt 88 mensen ziek, leverancier...

De Food and Drug Administration (FDA) heeft in de Verenigde Staten een E. coli O157:H7-uitbraak die gelinkt werd aan romaine sla officieel beëindigd. Tijdens de uitbraak, die minstens 88 mensen ziek maakte, bleef de identiteit van de slaleverancier onbekend. Dit gebrek aan transparantie roept vragen op over voedselveiligheid en het informeren van consumenten.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.