Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een fotoreportage vastgelegd.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

QA-professionals, kwaliteitsmanagers en experts op het gebied van voedselveiligheid kwamen naar het VMT Food Safety Event in Amersfoort; een dag waarbij professionals kennis en expertise delen. Na binnenkomst in de Rijtuigenloods trapte hoofdredacteur Willem Paul de Mooij samen met Didi de Koning de dag af. De eerste spreker was Dr. Marie-Ange Delen van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), die een lezing gaf over de Codex Alimentarius. Vervolgens sprak Bas van der Velden van Wageningen Food Safety Research (WFSR) over de toekomst van AI in de voedselketen. Hij ging in op het versnellen van microscopisch onderzoek en het analyseren van complexe microbiologische gegevens. Na de eerste plenaire sessies, was het tijd voor een kopje koffie.

Breakout ronde 1

Na de koffie volgde de eerste breakout ronde met meerdere diepgaande sessie. Aldin Hilbrands (FSSC) en Marjon Sluis (Refresco) deelde inzichten over duurzaamheid in de productieketen. In de tweede parallelsessie vertelde Masja Nierop Groot (Wageningen Food & Biobased Research) en Derk van Manen (Duynie Group) over de potentie van digitale tools voor voedingsproducenten en hoe deze kunnen helpen bij het borgen van de voedselveiligheid. Bert Urlings (Vion Food Group), Francis Driessen (Koninklijke Verkade) en Ilse Roosenbrand (CBL) bespraken strategieën om effectief door crisissituaties te navigeren. Als laatste onderdeel van de eerste breakout ronde was een rondetafelsessie met Normec Foodcare, waarbij Laura Kraijenoord (Normec Foodcare) en Henk van der Laan (Normec Kalsbeek) kennis deelde over voedselveilig watergebruik in de voedselindustrie.

Breakout ronde 2

Na de koffie volgde twee lezingen en een interactieve sessie met de NVWA. Liesbeth Oosterom (FNLI) en Marco Balhuizen (Nysingh) stortte zich in de rol van pseudowetgeving in de levensmiddelensector. Welke interpretatieverschillen en belangen leven bij bedrijven en toezichthouders? De tweede parallelsessie belichte de CO2-equivalent en footprint berekeningen, die werd gegeven door Charlotte Westbroek (Mérieux NutriSciences | Blonk) en Kelly Kohlen (Mérieux NutriSciences | ktba). Vervolgens was er ruimte om vragen te stellen aan de NVWA, waarbij op interactieve wijze antwoord werd gegeven op verschillende stellingen over de vernieuwde meldwijzer. Gabriel Mainer (NVWA), Yvonne Huigen (NVWA) en Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) lichtten de aanpassingen in de meldwijzer toe aan de hand van stellingen met betrekking tot de levensmiddelenindustrie. Hierna was de lunch aangebroken waarbij iedereen kon ontladen tijdens een netwerkmoment.

De laaste breakout ronde van de dag ging voornamelijk in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, certificering en voedselfraude. Bruno de Meulenaer (Ghent University) en Bram Miserez (Ciboris) bespraken de risico's van voedselverontreiniging door fraude. Aan de hand van praktijkvoorbeelden is toegelicht hóe bedrijven hierop kunnen inspelen. Sait Goren (Gorka Halal Bakery Products) en Miran Ismael (European Certification center for Halal) deelden inzichten in de praktische implementatie van Halal-certificering en de toenemende waarde ervan voor bedrijven. Tot slot spraken Ine van der Fels-Klerx (WFSR) en Cheng Liu (WFSR) over de ontwikkelingen op het gebied van AI. Verschillende tools zijn toegelicht die voedingsmiddelenbedrijven kunnen inzetten voor het voorspellen van mycotoxines en andere voedselveiligheidsgevaren.

Het laatste inhoudelijke onderdeel was een interactieve paneldiscussie over certificering en standaarden in de voedingsindustrie. Aldin Hilbrands (FSSC), Miran Ismael (European Cerification Center for Halal), Roos de Roo (RedCow Food Consultancy), Ard van der Woude (Précon) & IJsbrand Velzeboer (Scienta Nova) bespreken het spanningsveld tussen regelgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Na het toetje van de dag was de borrel aangebroken.

Lees meer over

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Beeld: NVWA

NVWA wil striktere hygiëne tegen vogelgriep en varkenspest

Vervoerders van onder meer pluimvee, eieren en varkens moeten "dringend" hun hygiënemaatregelen aanscherpen om verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Daartoe roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de sector op. Die noemt het strikt opvolgen van een stappenplan voor de reiniging van onder meer vervoermiddelen "essentieel om verdere verspreiding van vogelgriep en varkenspest via diertransport te kunnen beperken".

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de vangst, is bizar"

Foodwatch over kwik in tonijn: "dat drempelwaarde is aangepast op de...

Foodwatch Frankrijk en onderzoeksbureau Bloom analyseerden de kwikgehaltes van tonijn uit blik. De metaalgehaltes in vis zijn verontrustend, vinden de organisaties. Maar ook levensmiddelenchemicus Bruno de Meulenaer geeft na een vraag van VMT aan zich zorgen te maken hierover.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk koperdeeltjes in farmer salade Lidl, mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo en koperen deeltjes in farmersalade Johma.

Foto: Pixabay

Zweden heropent onderzoek naar grote salmonella-uitbraak

De Zweedse autoriteiten hebben het onderzoek naar een salmonella-uitbraak heropend nadat in korte tijd meer mensen ziek zijn geworden. Het gaat om 81 gevallen van Salmonella Typhimurium, verspreid over 18 regio's, waarbij een gemeenschappelijke voedselbron wordt vermoed.

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.