Ongeveer honderd PFAS maakte al onderdeel uit van de 'zeer zorgwekkende' categorie, maar in totaal zijn er duizenden van deze chemische stoffen. De hele categorie PFAS staat op een lijst van OSPAR, een verdrag ter bescherming van de Noord-Oost Atlantische Oceaan, waar ook Nederland bij aangesloten is. Alles op die lijst komt nu ook op de Nederlandse lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' te staan. "Dat alle PFAS nu ZZS zijn, gaat enorm helpen", zegt Jansen in een verklaring.
PFAS in bedrijfsleven
Er wordt al lang gevraagd door gemeenten en provincies, en ook door de Tweede Kamer, om meer PFAS op de ZZS-lijst te zetten. Dat geeft meer instrumenten om de uitstoot van PFAS tegen te gaan door middel van vergunningverlening, handhaving en toezicht.
Bedrijven die PFAS gebruiken, moeten elke vijf jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen om het gebruik van de stoffen tegen te gaan. Als het niet lukt om het gebruik van PFAS te voorkomen, moeten ze proberen te voorkomen dat de stoffen in de lucht of het water komen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weet niet om hoeveel bedrijven het gaat.
Mogelijk risico voor mens of milieu
Over sommige PFAS is veel bekend, maar over andere veel minder, schrijft het RIVM. "We weten op dit moment niet of deze andere PFAS mogelijk risico's geven voor mens of milieu of dat er risico's ontstaan doordat mens of milieu aan meerdere PFAS tegelijk worden blootgesteld. Ook al zijn de risico's per stof uit de groep PFAS verschillend, ze zijn allemaal heel persistent en dragen uiteindelijk allemaal bij aan de overschrijding van veilig geachte grenswaarden."
Europees verbod PFAS
Nederland werkt momenteel in Europa aan een zo breed mogelijk verbod op PFAS. Nederland heeft samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland een voorstel voor een Europees verbod voor PFAS ingediend. Het Europese verbod moet gaan gelden voor de productie, gebruik, verkoop en import van PFAS die in de vele duizenden producten zitten die we elke dag gebruiken.