PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Ongeveer honderd PFAS maakte al onderdeel uit van de 'zeer zorgwekkende' categorie, maar in totaal zijn er duizenden van deze chemische stoffen. De hele categorie PFAS staat op een lijst van OSPAR, een verdrag ter bescherming van de Noord-Oost Atlantische Oceaan, waar ook Nederland bij aangesloten is. Alles op die lijst komt nu ook op de Nederlandse lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' te staan. "Dat alle PFAS nu ZZS zijn, gaat enorm helpen", zegt Jansen in een verklaring.

We weten allemaal dat PFAS een stof is die je liever kwijt dan rijk bent. Daarom werken we samen met gemeenten en provincies aan het verminderen van PFAS in het leefmilieu.”
— Chris Jansen, Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu

PFAS in bedrijfsleven

Er wordt al lang gevraagd door gemeenten en provincies, en ook door de Tweede Kamer, om meer PFAS op de ZZS-lijst te zetten. Dat geeft meer instrumenten om de uitstoot van PFAS tegen te gaan door middel van vergunningverlening, handhaving en toezicht.

Bedrijven die PFAS gebruiken, moeten elke vijf jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen om het gebruik van de stoffen tegen te gaan. Als het niet lukt om het gebruik van PFAS te voorkomen, moeten ze proberen te voorkomen dat de stoffen in de lucht of het water komen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weet niet om hoeveel bedrijven het gaat.

Mogelijk risico voor mens of milieu

Over sommige PFAS is veel bekend, maar over andere veel minder, schrijft het RIVM. "We weten op dit moment niet of deze andere PFAS mogelijk risico's geven voor mens of milieu of dat er risico's ontstaan doordat mens of milieu aan meerdere PFAS tegelijk worden blootgesteld. Ook al zijn de risico's per stof uit de groep PFAS verschillend, ze zijn allemaal heel persistent en dragen uiteindelijk allemaal bij aan de overschrijding van veilig geachte grenswaarden."

Europees verbod PFAS

Nederland werkt momenteel in Europa aan een zo breed mogelijk verbod op PFAS. Nederland heeft samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland een voorstel voor een Europees verbod voor PFAS ingediend. Het Europese verbod moet gaan gelden voor de productie, gebruik, verkoop en import van PFAS die in de vele duizenden producten zitten die we elke dag gebruiken.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde wijzigingen afgekeurd

Invoering ontbossingswetgeving definitief uitgesteld: voorgestelde...

De invoering van de ontbossingswetgeving (EUDR) is definitief uitgesteld tot december 2025. Het Europees Parlement ging akkoord met de voorgestelde uitstel van de wet. De EU-landen stemmen in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet, maar niet met de versoepelingen die het Europees Parlement wil.

Foto: Pixabay

Eerste geval van vogelgriep bij mens is bevestigd

In Canada is voor het eerst een vermoedelijk geval van H5N1 vogelgriep bij een mens vastgesteld. Het betreft een tiener uit British Columbia die vermoedelijk is blootgesteld aan een besmet dier. Volgens de autoriteiten is het risico voor de bevolking laag, maar het incident benadrukt het belang van waakzaamheid en onderzoek naar de overdracht van deze gevaarlijke ziekte.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk metaaldeeltjes in salades Jumbo, koperen deeltjes in farmersalade Johma en mogelijk salmonella in salade Jumbo (update 20/11).

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Kwetsbaren lopen hoger risico op ziekte door salmonella in gehakt

Onderzoekers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben cruciale verbanden ontdekt tussen sociaaleconomische factoren - zoals inkomen, opleidingsniveau en armoede - en een verhoogd risico op salmonella-infecties die verband houden met de consumptie van rundergehakt.

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in Nederland 

Salmonella in Italiaanse tomaten maakt 250 mensen ziek, ook in...

Een uitbraak met Salmonella in tomaten maakte meer dan 250 Europeanen ziek.

Beeld: Shutterstock

Recall analyse: Vleeswaren vaakst teruggehaald, gevolgd door...

ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 7 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 7 jaar in kaart.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.