Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Om de voedselveiligheid van de visserij te verbeteren is in mei 2023 de Hygiënecode voor de visdetailhandel ingevoerd. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Visfederatie: 'Wij focussen op een goed functionerende NVWA'

De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid in de sector eens goed op een rij te zetten.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van ingrediëntkeuze en bereidingswijze op de acrylamidegehaltes per productgroep inzichtelijk.

Foto: IlvoVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle zuivelproducten zijn gemaakt. Kwaliteitsborgingssystemen garanderen voedselveilige rauwe melk. Maar door de aanscherping van regelgeving en de komst van 'nieuwe' contaminanten blijft bijsturing nodig.