Onderzoekers Przemyslaw Strachowski en Mehdi Abdollahi van Chalmers University of Technology werken met proefmonsters in het lab.(foto: Hanna Magnusson)
Zware metalen

'Kwikgehalte ingeblikte tonijn kan omlaag door verpakkingsinnovatie'

Het kwikgehalte van ingeblikte tonijn kan met 25 tot 35% omlaag worden gebracht door er een waterige oplossing aan toe te voegen met cysteïne (E920). Dit aminozuur bindt sterk aan kwik, ontdekten onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Minerale oliën

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

BPA

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Contaminanten

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Voedselveiligheid

Voor abonnees Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

PFAS

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Voedselveiligheid

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Om de voedselveiligheid van de visserij te verbeteren is in mei 2023 de Hygiënecode voor de visdetailhandel ingevoerd. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees
Visserij

Voor abonnees Visfederatie: 'Wij focussen op een goed functionerende NVWA'

De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid in de sector eens goed op een rij te zetten.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Acrylamide

Voor abonnees Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van ingrediëntkeuze en bereidingswijze op de acrylamidegehaltes per productgroep inzichtelijk.

  1. Voor abonneesDNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht
  2. Voor abonneesKwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe contaminanten liggen op de loer
  3. Voor abonneesGraatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren met hyperspectral imaging
  4. Voor abonneesZorg om lood in verschillende voedselproducten
  5. Voor abonneesColumn: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie
  6. Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in producten?
  7. Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode
  8. Chinees voedselschandaal: chemisch verontreinigde tankwagens vervoerden bakolie
  9. Voor abonneesVMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse
  10. Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?
  11. Voor abonneesIndustrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat doe je eraan?
  12. Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen mens wordt blootgesteld'
  13. Voor abonneesGaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend
  14. Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS
  15. Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa
  1. 'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'
  2. Meer vis uit Westerschelde bevat PFAS
  3. Statiegeld op melkflessen heeft geen impact op voedselveiligheid
  4. Voor abonneesNederland vindt als grootste Europese importeur het vaakst mycotoxine in noten en pinda's
  5. Voor abonneesDit gebeurde er in wetgeving in 2023 en komt eraan in 2024
  6. Voor abonneesDe hete aardappel PFAS: hoe krijgen we er grip op en hoe beoordelen we de risico's? (video)
  7. Wat te doen bij kernramp? QA leunt vooral op overheid bij nucleair scenario
  8. Oprukkende milieucontaminanten: 'Taak voedselindustrie is niet beperken aan achterkant, maar voorkomen aan voorkant'
  9. Appelmoes met lood maakt minimaal 52 jonge kinderen ziek in de VS
  10. Voor abonneesStappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als productieketen is verstoord
  11. Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot duurzaamheidsclaims en allergenen
  12. Voor abonneesNieuwe wetgeving voor maximumgehalten aan verontreiniging in levensmiddelen: dit zijn de belangrijkste punten
  13. Laatste stand van zaken in wetgeving: insights van de NVWA, Picnic, Europese Commissie, Jumbo en Verstegen
  14. Voor abonneesStappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten
  15. Stoeien met contaminanten als MOAH? Zo ziet het NVWA contaminantenbeleid eruit