Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in producten?

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in producten?
In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

“Eerder was ethyleenoxide de grootste zorg rondom voedselveiligheid bij producenten. Nu zijn het MOSH (minerale olie aromatische koolwaterstoffen) en MOAH. Misschien is het volgend jaar wel PFAS", benadrukt Marcel Bruggeman, coo bij QTI Services BV. Het laboratorium QTI is gespecialiseerd in het analyseren van MOSH en MOAH in voedingsmiddelen. Bruggeman ziet dat er steeds nieuwe voedselveiligheidsrisico's zijn die in de spotlights belanden. Deze risico's ontstaan niet zomaar en dat geldt ook voor MOSH en MOAH.  

Euvel van minerale olie 

Minerale oliën kwamen aan het licht nadat Foodwatch in 2015 een rapport publiceerde over minerale oliën in voedingsmiddelen. De organisatie – die zichzelf voedselwaakhond noemt – stuurde destijds 120 producten op naar labs. Uit de analyses bleek dat 52 van de onderzochten levensmiddelen minerale oliën bevatten. Een aantal jaar later startte Foodwatch een campagne waarin het de Europese Commissie vraagt meer onderzoek te doen. De organisatie pleitte voor betere handhaving voor MOSH en MOAH in levensmiddelen. Inmiddels zijn er strenge richtlijnen voor het monitoren en borgen van deze contaminant.  

In het handhavingsbeleid van de NVWA staat dat voedingsmiddelen moeten voldoen aan een aantal actielimieten. De conclusie is dat voedingsmiddelen nauwelijks minerale oliën mogen bevatten (zie hieronder). Een voedselveiligheidsissue dat bij veel producenten op dit moment voor veel kopzorgen zorgt.  

Maximum limieten

Voor babyvoeding geldt dat één kilogram product maximaal één milligram MOAH mag bevatten. De maximum limieten zijn voor iedere productcategorie nihil. Wordt voedingsmiddelenproducenten een haast onmogelijke taak opgelegd? “Weet je wat mij nou verbaast?", roept Bruggeman, die volop meeleeft met voedselveiligheidsexperts bij de foodfabrikanten. “De NVWA kijkt zo streng naar MOSH en MOAH in voeding, maar naar cosmeticaproducten kijken ze er niet om.” Als voorbeeld noemt hij vaseline, die per kilogram product 10.000 milligram MOAH bevat. "Door het gebruik van vaseline krijgen consumenten véél meer MOAH binnen dan je ooit consumeert via voeding. Dát zou wat mij betreft verboden moeten worden. Terwijl de voedingsindustrie ondertussen nauwlettend in de gaten wordt gehouden.” 

Lab van QTI Services. (Foto: Marco de Swart)
Lab van QTI Services. (Foto: Marco de Swart)

De rol van EFSA en NVWA 

De verzadigde koolwaterstoffen van minerale oliën, die in de industrie bekend staan als MOSH, maken géén onderdeel uit van het handhavingsbeleid. Er zijn namelijk geen gezondheidsrisico’s gevonden voor MOSH waardoor er geen limieten zijn opgesteld. Voor MOAH ligt dat anders. Sinds de campagne van Foodwatch uit 2019 is MOAH serieus opgepakt door voedselveiligheidsautoriteiten. “De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in haar meest recente risicobeoordeling geconcludeerd dat sommige MOAH geassocieerd worden met genotoxische en carcinogene effecten. Hierom moeten levensmiddelenbedrijven contaminatie van MOAH in hun producten zoveel mogelijk voorkomen”, deelt de NVWA met VMT.

Meten moeilijk 

Het meten van MOSH en MOAH in zeer lage concentraties is echter zeer uitdagend, klagen voedingsmiddelenbedrijven. Bruggeman legt uit: “Dat komt door de complexiteit van de methoden.” De NVWA handhaaft MOAH alleen volgens ISO 20122 – een methode die sinds 2024 van kracht is. De methode is volgens Bruggeman zo ingewikkeld dat er veel ruimte overblijft voor interpretatie. Met als mogelijk gevolg false positives of false negatives, waarbij voedingsmiddelen onterecht worden afgekeurd of goedgekeurd vanwege de aan- of afwezigheid van MOAH. 

QTI Services. (Foto: Marco de Swart)
QTI Services. (Foto: Marco de Swart)

Onmogelijke opgave 

Ondanks alle richtlijnen, handhavingsdocumenten en bestaande wetgeving voelt het voor veel producenten alsof zij staan voor een onmogelijke taak. “Ik heb één keer een recall meegemaakt voor MOAH in specerijen, dan weet niemand meer wat er moet gebeuren”, vertelt consultant Erik Haan, die werkt als foodsafety-consultant en QA’er voor voedingsmiddelenproducenten. Haan doet al jaren onderzoek naar MOAH in voedingsmiddelen en zodoende weet hij dat het niet altijd meevalt. In sommige gevallen lijkt het onmogelijk om te achterhalen waar en wanneer de contaminatie heeft plaatsgevonden. “We hebben zélfs de verpakkingsmaterialen onderzocht waarmee de specerijen in het land van herkomst verzameld worden voor transport”, vertelt hij gefrustreerd. Hij heeft de bron van contaminatie niet kunnen achterhalen. “Niemand kan je dan meer helpen, de NVWA helpt je ook niet. Het kan gaan om batches die misschien al twee of drie jaar in de handel zitten en dan ineens afgekeurd worden.”

Moeilijk te onderzoeken

De NVWA verwijst producenten vaak naar de toolbox van FoodDrinkEurope, die is ontwikkeld om contaminatie van minerale oliën in levensmiddelen te voorkomen. Producenten wordt geadviseerd te kijken naar procescontaminanten in de hele keten. Maar soms komt ook daar helemaal niets meer uit, weten voedselveiligheidsexperts. Het onderzoek dat Haan uitvoerde naar aanleiding van de terugroepactie van specerijen, kwam op dood spoor. “Na de recall zijn we teruggegaan naar de basis. We hebben écht alles onderzocht. Waar komen de grondstoffen vandaan? Welke machines worden gebruikt? We hebben gekeken naar alle factoren die besmettingen kunnen veroorzaken. Op iedere batch deden wij analyses, maar we vonden nooit iets”, aldus Haan. 

Vet frustrerend 

“Dergelijke gevallen komen vaker voor en zijn niet alleen een frustratie voor de levensmiddelenindustrie, maar ook voor geaccrediteerde laboratoria”, weet Bruggeman. Dagelijks krijgt hij vragen van levensmiddelenproducenten over de uitslagen van labanalyses. Hoe is het mogelijk dat uitslagen per lab zo verschillend zijn, terwijl de laboratoria geaccrediteerd zijn en dezelfde methoden gebruiken? Bruggeman tovert een chromatogram tevoorschijn – een grafiek waaraan analisten kunnen aflezen of er minerale oliën in een product zitten.

Chromatogram MOAH
Chromatogram MOAH
Chromatogram MOSH
Chromatogram MOSH

Hij wijst naar alle pieken die te zien zijn op de chromatogram. “Je moet je voorstellen dat iedereen dit anders afleest. Het is echt behoorlijk complex. Elk laboratorium interpreteert dat op een andere manier en gebruikt hiervoor andere softwaresystemen. Zelfs iedere analist doet het weer anders. Dus je kunt je voorstellen dat er een gigantische meetonzekerheid is, zeker als je op die heel lage niveaus zit.” Bij het aflezen van een chromatogram is het moeilijk om onderscheid te maken tussen aromatische verbindingen en bijvoorbeeld terpenen die van nature in het product zitten. Deze terpenen zouden geïnterpreteerd kunnen worden als MOAH. Zo kan een product foutief bestempeld worden. Andersom is er ook een risico dat producten een false negative krijgen doordat het zo ontzettend moeilijk is om af te lezen.

Wat is de truc van QTI? 

Het laboratorium QTI is erop gericht om zo snel mogelijk analyses uit te voeren. Daarnaast is het lab gespecialiseerd in het detecteren van MOAH en MOSH. VMT kreeg een rondleiding in het laboratorium waarbij één apparaat eruit springt: Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH.

Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto: Marco de Swart)
Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto: Marco de Swart)

Bruggeman is er trots op dat dit apparaat sinds kort onderdeel is van hun methoden. “Wat is nou de truc?”, gaat hij verder. “Met dit apparaat kunnen wij onze monsters zo voorbewerken dat storende interferenties afgevangen worden. Zo weten wij dat wat wij meten ook daadwerkelijk MOSH of MOAH is.” QTI gebruikt de geaccrediteerde methode ISO 20122:2024, dat is de meest recent gestandaardiseerde methode binnen de voedingsindustrie. “Er is binnen Nederland nog geen ander lab die meet met behulp van deze nieuwste 2 meter PAL-RTC-robotarm”, besluit Bruggeman trots.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Beeld: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Industrie over MOAH: 'Richtlijnen NVWA duidelijk, maar Europese...

De minerale oliën MOAH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Per 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen door meer duidelijkheid te geven. Dit doet zij aan de hand van actielimieten. Maar waar lopen producenten tegenaan op het gebied van MOAH? En wat voor tips hebben zij voor andere producenten? VMT deed een rondvraag.

Aanwezigheid MOAH in voedingsmiddelen aan banden gelegd? Europese Commissie stelt limieten vast

Aanwezigheid MOAH in voedingsmiddelen aan banden gelegd? Europese...

De Europese Commissie stelde recent limieten vast voor de aanwezigheid van de minerale olie MOAH in voedingsmiddelen. De limieten gaan direct in en het is aan de lidstaten om vast te stellen hoe zij hierop gaan handhaven. De Europese Commissie besloot met het vaststellen van de limieten niet te wachten op de publicatie van de EFSA over de veiligheid van MOSH en MOAH.

Chris Bruijnes, directeur Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV)

'Taaie wetgeving voor circulair verpakken brengt de markt wél in...

COLUMN - Onlangs publiceerde het KIDV een tijdlijn over wet- en regelgeving voor verpakkingen. Met als startpunt het jaar 1994, toen de eerste versie van de nog altijd geldende Europese verpakkingsrichtlijn (Richtlijn 94/62/EG) het licht zag.

RIVM richt onderzoek op de inname van MOAH

RIVM richt onderzoek op de inname van MOAH

De levensmiddelenindustrie lag onder vuur toen Foodwatch in november 2015 haar onderzoek naar de aanwezigheid van minerale oliën publiceerde. De suggestie was duidelijk: fabrikanten, groot en klein, brachten onveilige levensmiddelen op de markt. Is nu, drie jaar later, de storm (in het glas water) gaan liggen? Hoogste tijd om het spreekwoordelijke net op te halen. Wat was er aan de hand, waren sommige maatregelen overbodig en hoe nu verder? <i>Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober.</i>

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China

Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of snelle realiteit? (video)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Food Law Event gemist: Kweekvlees en fermentatie, ver van ons bed of...

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? In deze video vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.