EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet doorVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de maximale residulimieten (MRLs) overschrijdt, is gedaald van 2% in 2019 naar 1,6% in 2022. De daling is zichtbaar bij producten zoals appels, perziken, aardbeien, wijn, varkensvet, spinazie en melk. Een toename wordt gezien in kool, tomaten, sla, gerst en haver.

Stappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productieVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Stappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie

Bij het meten van aanwezigheid van pathogenen in de productieomgeving, schort het dikwijls aan de kwaliteit van omgevingsmonsterafnames. Hierbij een stappenplan voor hoe het wel moet.

VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria monocytogenes-stammen uitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria...

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA.

Het thema van de Food Safety Update 31 maart a.s. is Testen op pathogenen in de praktijk

Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk

Om met een omgevings- en pathogenen monitoringsprogramma toegevoegde waarde te kunnen bieden is het van belang dit met de juiste kwaliteit te implementeren. Alle ins- en outs hierover hoor je tijdens VMT's Food Safety Update op 31 maart.

Voor rijst werd origine en variëtiet onderzocht. Met een database van echte rijstmonsters en statistische modellen is het mogelijk om rijstmonsters uit verschillende landen te onderscheiden uit Thailand, Vietnam, Spanje, Italië en Pakistan.

Onderzoek: fraude met oregano en rijst snel detecteren met...

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Een onderzoeksproject van Ciboris naar voedselfraude in oregano en rijst, leverden snelle en goedkope analysemethoden op om de oorsprong, variëteit, constante productkwaliteit en eventuele vervalsing te bepalen.

Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Voedingsmiddelenproducenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en aanpassen van onder andere gezondere producten. Een trend die al even gaande is. Jeroen van Soest: "Binnen die gezondheidstrend zien wij wel dat de focus aan het verschuiven is. Het belang van steeds specifiekere analyses voor macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten wordt groter. Niet alleen om claims te kunnen onderbouwen, maar zeker ook om de productkwaliteit te kunnen garanderen."