Voor abonnees Eieren veroorzaken botulisme-uitbraak in China
Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.
Vijf mensen in de Chinese provincie Shandong werden in juli 2024 ziek na het eten van ingelegde eieren besmet met Clostridium botulinum.
COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.
Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?
De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.
Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de maximale residulimieten (MRLs) overschrijdt, is gedaald van 2% in 2019 naar 1,6% in 2022. De daling is zichtbaar bij producten zoals appels, perziken, aardbeien, wijn, varkensvet, spinazie en melk. Een toename wordt gezien in kool, tomaten, sla, gerst en haver.
Bij het meten van aanwezigheid van pathogenen in de productieomgeving, schort het dikwijls aan de kwaliteit van omgevingsmonsterafnames. Hierbij een stappenplan voor hoe het wel moet.
Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA.
Om met een omgevings- en pathogenen monitoringsprogramma toegevoegde waarde te kunnen bieden is het van belang dit met de juiste kwaliteit te implementeren. Alle ins- en outs hierover hoor je tijdens VMT's Food Safety Update op 31 maart.
Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Een onderzoeksproject van Ciboris naar voedselfraude in oregano en rijst, leverden snelle en goedkope analysemethoden op om de oorsprong, variëteit, constante productkwaliteit en eventuele vervalsing te bepalen.
Voedingsmiddelenproducenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en aanpassen van onder andere gezondere producten. Een trend die al even gaande is. Jeroen van Soest: "Binnen die gezondheidstrend zien wij wel dat de focus aan het verschuiven is. Het belang van steeds specifiekere analyses voor macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten wordt groter. Niet alleen om claims te kunnen onderbouwen, maar zeker ook om de productkwaliteit te kunnen garanderen."