Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in voedingsmiddelen. Een hoofdpijndossier voor de voedingsindustrie, vertellen experts aan VMT. De besmettingsbron is moeilijk te achterhalen en de analyse-uitslagen lijken discutabel. Gloort er hoop aan de horizon?

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

VMT 5 (2024): Contaminanten en labanalyse

De strijd tegen contaminanten woedt op meerdere fronten. In dit themanummer over contaminanten en labanalyse vertellen onderzoekers en andere belanghebbenden over hun successen en frustraties op dit gebied.

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de maximale residulimieten (MRLs) overschrijdt, is gedaald van 2% in 2019 naar 1,6% in 2022. De daling is zichtbaar bij producten zoals appels, perziken, aardbeien, wijn, varkensvet, spinazie en melk. Een toename wordt gezien in kool, tomaten, sla, gerst en haver.

Stappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie

Stappenplan: Zo neem je analysemonsters in je productie

Bij het meten van aanwezigheid van pathogenen in de productieomgeving, schort het dikwijls aan de kwaliteit van omgevingsmonsterafnames. Hierbij een stappenplan voor hoe het wel moet.

VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria monocytogenes-stammen uit

VMT Summerclass QA 6: Zo roei je persisterende Listeria...

Omgevingsmonitoring van voedselpathogenen in de voedingsindustrie kan beter. De frequentie van bemonstering ligt vaak veel te laag en is onvoldoende risico-gebaseerd. Ook schort het aan de uitvoering van omgevingsmonsterafnames en de grondigheid van reinigen en ontsmetten. Hoe dan wel leer je in deze VMT Summerclass QA.

Het thema van de Food Safety Update 31 maart a.s. is Testen op pathogenen in de praktijk

Food Safety Update: Testen op pathogenen in de praktijk

Om met een omgevings- en pathogenen monitoringsprogramma toegevoegde waarde te kunnen bieden is het van belang dit met de juiste kwaliteit te implementeren. Alle ins- en outs hierover hoor je tijdens VMT's Food Safety Update op 31 maart.

Voor rijst werd origine en variëtiet onderzocht. Met een database van echte rijstmonsters en statistische modellen is het mogelijk om rijstmonsters uit verschillende landen te onderscheiden uit Thailand, Vietnam, Spanje, Italië en Pakistan.

Onderzoek: fraude met oregano en rijst snel detecteren met...

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Een onderzoeksproject van Ciboris naar voedselfraude in oregano en rijst, leverden snelle en goedkope analysemethoden op om de oorsprong, variëteit, constante productkwaliteit en eventuele vervalsing te bepalen.

Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Voedingsmiddelenproducenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en aanpassen van onder andere gezondere producten. Een trend die al even gaande is. Jeroen van Soest: "Binnen die gezondheidstrend zien wij wel dat de focus aan het verschuiven is. Het belang van steeds specifiekere analyses voor macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten wordt groter. Niet alleen om claims te kunnen onderbouwen, maar zeker ook om de productkwaliteit te kunnen garanderen."

Uitgroei van Listeria monocytogenes in labsetting. (Foto: Shutterstock)

NEN-norm in de maak voor challenge testen voor micro-organismen

Nederland is nauw betrokken bij het opstellen van een internationale normenreeks over 'challenge testen'. Het gaat dan over micro-organismen in de voedselketen, zoals Listeria. De publieke commentaarperiode voor het tweede deel van de normenreeks is recent van start gegaan.