Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Trending in 2022: Vraag naar specifiekere analyses wordt groter

Voedingsmiddelenproducenten zijn volop bezig met het ontwikkelen en aanpassen van onder andere gezondere producten. Een trend die al even gaande is. Jeroen van Soest: "Binnen die gezondheidstrend zien wij wel dat de focus aan het verschuiven is. Het belang van steeds specifiekere analyses voor macronutriënten als koolhydraten, eiwitten en vetten wordt groter. Niet alleen om claims te kunnen onderbouwen, maar zeker ook om de productkwaliteit te kunnen garanderen."

Jeroen van Soest, Eurofins: “Gevalideerde analyses noodzakelijk voor claims””

Jeroen van Soest is Business Innovation Manager bij het Eurofins Expertise Centre voor Complex Carbohydrates and Chemistry (CCC) en houdt zich bezig met het continu ontwikkelen van officiële testen en standaarden voor bijvoorbeeld NEN, AOAC en ISO, of testen voor klanten. Van Soest: “Validatie of toetsing van analyseresultaten is steeds noodzakelijker voor gezondheidsclaims.”

Nauwkeurige waardes voor de voedingswaardetabel

Er zijn bijvoorbeeld steeds vaker testen nodig ten behoeve van de voedingswaardetabel op productlabels. Van Soest vertelt: “Een consument die op het etiket leest hoeveel suikers in een product zitten, gaat ervan uit dat deze waardes gemeten zijn en kloppen. Nu weten we dat de bepaling van het gehalte koolhydraten vaak berust op de 100-methode, waarbij eiwitten, vet, as en vocht gemeten worden en de rest als koolhydraat betiteld wordt. Elke fluctuatie in die metingen of berekeningen is van grote invloed op het berekende koolhydraatgehalte. Vanuit de wetgeving wordt een foutenmarge van 20 procent toegestaan. We zien nu dat retailers en producenten steeds vaker vragen om het product te vergelijken met het etiket. Met deze toetsing kun je vaststellen of de samenstelling van het product overeenkomt met de waardes op het etiket.”

Grondstoffenanalyses nemen toe

Van Soest stelt dat ook door de toenemende vraag naar vleesvervangers vaker nauwkeurige en specifieke analyses nodig zijn: “Deze zijn ten behoeve van de grondstoffenanalyse. Neem als voorbeeld sojabonen. Die kunnen per seizoen, per partij, aanzienlijk wisselen van eiwitsamenstelling. Bij het productieproces van vleesvervangers is de eiwit-, vezel- en vetsamenstelling cruciaal om een goede en constante kwaliteit van het eindproduct te garanderen. Ook het mondgevoel kan veranderen bij een andere samenstelling. Daarom worden nauwkeurige grondstofanalyses uitgevoerd om het proces optimaal te kunnen sturen. Een marge van 20 procent in de samenstelling is onwerkbaar bij dit type grondstoffen. Daarnaast worden ook de eindproducten steeds vaker onderworpen aan analyses om te controleren of deze geen verandering van samenstelling heeft ondergaan gedurende het productieproces, of het binnen de specificaties valt.”

Meer kans op fraude

Met de huidige trend waarbij de vraag naar duurzaam, plantbased en gezond toeneemt, neemt ook het risico op fraude toe. Van Soest verduidelijkt: “Ook vanwege fraude-opsporing voeren we veel specifieke analyses uit. Dit speelt bijvoorbeeld een rol bij honing, die verdund wordt met goedkope sucrose, maar ook bij een claim als ‘vezelrijk’ moet een leverancier of producent kunnen aantonen dat er voldoende voedingsvezel inzit, of weinig suikers bij low sugar. En wat te denken van de vegan producten? Het is essentieel dat er analyses zijn die kunnen aantonen of er daadwerkelijk geen dierlijke eiwitten of vetten in het product zitten. Daarnaast hebben we een voedselfraudeconsultant die over deze vraagstukken kan meedenken.”

Nieuwe vezels worden ontwikkeld

Van Soest ziet dat veel bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe vezels als ingrediënt voor gezondere producten. “Daarbinnen zien we ook een immuniteitstrend, al of niet ingegeven door de coronapandemie. Voedingsvezels die de immuniteit verhogen staan in ieder geval volop in de belangstelling als toepassing in de levensmiddelenindustrie. Deze prebiotica die de maag- en darmflora positief beïnvloeden, zijn vaak kleine oligosachariden die lastig zijn om vast te stellen en te kwantificeren in complexe voedingsmiddelen. Daartoe worden nu allemaal nieuwe methodes ontwikkeld.”

“Maar ook in de kindermelkindustrie is men bezig nieuwe vezels te ontwikkelen op basis van natuurlijke grondstoffen. Bijvoorbeeld de op peptiden gebaseerde oligosachariden. In kindermelk zijn nu de menseigen oligosachariden die nagemaakt kunnen worden van moedermelk met behulp van fermentatieve processen. Daarmee kan nu de samenstelling van kindermelk zelf geformuleerd worden. Voor gebieden waar ze problemen hebben met de lactose van koemelk is dat een uitkomst.”

Toenemende belangstelling voor typen eiwitten

Naast vezels wordt in het kader van allergieën ook steeds vaker naar eiwitten gekeken. Denk aan gluten- of koemelkeiwitallergie. Van Soest legt uit: “Nu wordt het eiwitgehalte voor op het etiket op basis van stikstof gemeten, maar de verschillende typen eiwitten worden ook steeds belangrijker. Dit zie je bijvoorbeeld bij A2-melk. Het gezondheidseffect is nog niet 100 procent bewezen, maar de trend komt wel overwaaien vanuit bijvoorbeeld Azië. Om het te onderscheiden van A1-melk hebben wij ook een analyse ontwikkeld.”

Stijgende trend novel foods

Veel bedrijven zitten in het traject van de novel foods. Van Soest: “Als die nieuwe producten op de markt gebracht worden, moeten EFSA-onderzoeken gedaan worden, waarbij wij onze klanten helpen. Voor een nieuw product is geen test. Om de claim te kunnen waarmaken, moet je dat wel met een officiële test kunnen aantonen. Die test moet gevalideerd zijn en op een traceerbare manier gedocumenteerd worden, bij een gecertificeerd laboratorium.”

Vernieuwde suikeranalyse is norm geworden

Naast het ondersteunen van hun klanten is het Eurofins Expertise Centre CCC betrokken bij het ontwikkelen van officiële standaarden en het standaardiseren van analyses. Zo is de Eurofins-koolhydraatanalyse in 2020 erkenden goedgekeurd door ISO, CEN en IDF als officiële analysemethode voor zuivel en zuivelproducten, inclusief zuigelingenvoeding, en voldoet de analyse aan AOAC 2018.001. De methode meet de suikers: glucose, fructose, galactose, lactose, sucrose en maltose. Bovendien toont deze het totaalgehalte van de suikers die in een monster aanwezig zijn.

Van Soest besluit: “Door actief betrokken te blijven bij de markt en door het ontwikkelen van nieuwe standaarden en analyses, volgen wij de trends op de voet.”

Jeroen van Soest, Business Innovation Manager bij Eurofins: “Onderscheid in type eiwit wordt steeds belangrijker”

Dit artikel maakt onderdeel uit van Trending in 2022 van VMT. Trending in 2022 bevat een serie gesponsorde interviews.

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Beeld: Suckers

Startup bouwt fabriek voor suikervrije, plasticvrije lolly: 'We...

STARTUP BELICHT - Waarom moeten lolly's op festivals zo vervuilend zijn? Dat vroeg Laura Melenhorst, oprichter van Suckers, zich af. De startup werkt momenteel hard aan het opzetten en inrichten van een eigen fabriek in Nieuwegein. Daar gaat de startup suikervrije lolly's met een eetbaar stokje maken, verpakt in een 100% plasticvrije verpakking. VMT sprak met Melenhorst: "We willen een revolutie starten naar meer plezier op een duurzame manier."

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.