Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

KENNISPARTNER - In 2011 werden meer dan 3.000 mensen ziek na het eten van kiemgroenten die waren besmet met de EHEC-bacterie O104-H4. Ook recenter zijn er recalls geweest voor onder meer softijs, biefstuk, bloemkool en carpaccio. Hoe kan je besmetting voorkomen?

E.coli komt van nature voor bij mensen en warmbloedige dieren. Er zijn veel verschillende soorten E.coli-bacteriën. Van ieder type bacterie is er bovendien de O- en H-serotypering. Het meest beruchte soort E.coli-bacteriën is STEC, dat de toxische stof shigatoxine produceert. De enterohemorragische E.coli (EHEC) – een specifieke soort binnen de STEC-familie – is een van de meest ziekmakende soorten. Met name O0157:H7 en O104:H4 kunnen ernstige ziekte veroorzaken.

Risicoproducten en besmetting

Als het gaat om E.coli zijn er verschillende risicoproducten:

  • Water, zoals oppervlakte- en proceswater.
  • Rauw of niet gaar rundvlees, zoals gehakt, half-doorbakken hamburgers, lamspiezen of filet américain.
  • Rauwe groente, zoals sla, kiemgroente of bloemkool, dat in contact is geweest met besmette mest.
  • Rauwe melk, ongepasteuriseerde melk of rauwmelkse kaas.
  • Onverhitte verse vruchtensappen
  • Zacht fruit zoals frambozen, bramen en blauwe bessen.

Daarnaast kunnen mensen E.coli oplopen bij onzorgvuldige hygiëne of als zij in contact komen met dieren.

Schadelijk?

Vaak is besmetting met een E.coli-bacterie ongevaarlijk. Voor mensen met een lage weerstand kan de bacterie juist wel gevaar opleveren, bijvoorbeeld bij kleine kinderen, senioren, mensen met een zwakke gezondheid of zwangere vrouwen. Eerder zijn er ware uitbraken gezien na besmetting met voedsel of oppervlaktewater.

Wet- en regelgeving

Om mensen met een zwakkere gezondheid te beschermen, is er wet- en regelgeving om E.coli-bacteriën uit water en voeding te weren. De regelgeving is opgenomen in:

  • Verordening (EU) 2073/2005, met de microbiologische criteria voor levensmiddelen.
  • Verordening 209/2013 als aanvulling van 2073/2005: Microbiologische criteria voor kiemgroenten.
  • Verordening (EU) 178/2002, met de algemene beginselen en voorschriften van levensmiddelen-wetgeving.
  • NVWA Interventie aanwezigheid STEC in levensmiddelen.

E.coli-besmetting voorkomen

Eurofins Quality consultant Marius Hagen heeft veel ervaring in het segment vlees(producten). Hij vertelt: ‘De bacterie gaat dood bij verhitting of ontsmetting. Besmetting kan bovendien voorkomen worden met goede hygiëne. Er zijn geen maatregelen die de aanwezigheid van E.coli, STEC of EHEC in het eindproduct 100% kunnen voorkomen, als het gaat om producten die geen verhitting ondergaan of producten zonder toevoegingen die de groei van micro-organismen tegengaan. Immers is het niet de bedoeling om gekookte carpaccio of gekookte kiemgroente aan te bieden.’

De crux ligt daarom volgens Hagen in hygiënisch werken. ‘Omdat er in hoog tempo steeds meer wordt geproduceerd in hoge volumes, liggen risico’s op de loer. Vooral bij inzet van onvoldoende getraind personeel. Het effect van zo’n ‘foutje’ kan wel erg grote gevolgen hebben. Een recall brengt hoge kosten met zich mee en kan negatieve gevolgen hebben voor het consumentenvertrouwen in het algemeen voor een bepaald product en voor het bedrijf.’

Slachterijen

Specifiek voor slachterijen, gelden aanvullende maatregelen. Hagen: "Het gaat dan om (rund)vleesproducten die voor consumptie geen volledige verhitting ondergaan, zoals hamburgers, rookvlees en rosbief. Om te voorkomen dat er E.coli-bacteriën in vlees terecht komen, is het van belang alleen schone dieren te slachten."

"Professionele slachters hanteren daarom een juiste werkwijze bij de slachthandelingen, met mes-wisselingen en desinfectie bij het doorsnijden van de huid en het verwijderen van het maag-darmpakket. De karkassen kunnen zij direct na het slachtproces besproeien met melkzuur, om de biologische druk met 1 à 2 log te reduceren. Uiteraard blijft hygiënisch slachten van schone koeien het belangrijkst. Zorgvuldigheid is key. Daarop is de kans groter als de baansnelheid van de slachtlijn niet te hoog is afgesteld én bij voldoende getraind personeel."

Groenteverwerkers

Ook voor groenteverwerkers zijn extra maatregelen nodig. "Groente kan op of in de aarde in contact komen onbehandelde organische mest. Daarom reinigen en desinfecteren professionele groenteverwerkers hun producten volgens een protocol en grondig vóór verwerking. Door gericht onderzoek te doen naar kritische stappen en punten in het proces, wordt duidelijk waar de meeste aandacht naar moet uitgaan tijdens de schoonmaak en hoe er het beste schoongemaakt kan worden. Een consultant kan daarbij adviseren", vertelt Hagen.

Hygiënemaatregelen voor medewerkers

Het nemen van preventiemaatregelen is mensenwerk. Hagen: "Voldoende opgeleid personeel met kennis is essentieel voor hygiënisch werken, om besmetting met E.coli en andere pathogene bacteriën te vermijden. Zo moeten productiemiddelen altijd op een goede manier gereinigd en gedesinfecteerd worden. Als werkgever kan je daaraan bijdragen door te zorgen voor de juiste instructies en middelen om medewerkers daarin te ondersteunen."

Procesmonitoring

"Meten is weten", vertelt Hagen. "Grondstoffen, halffabricaten of eindproducten met regelmaat microbiologisch monitoren op de aanwezigheid van E.coli/STEC is aan te bevelen en in bepaalde mate verplicht voor een positieve release naar de volgende schakel in de voedselketen. Als inkoper geeft zo’n positieve release van een halffabricaat een indicatie dat er geen E.coli is gemeten, maar geen garantie."

Zijn advies: "Breng de kritische handelingen in het proces in kaart om ze weg te nemen of beheersbaar te maken én zorg voor een monitoringsplan op maat – eventueel samen met een consultant of adviseur. Zij kunnen je ook van advies voorzien om het risico van E.coli in je product zo laag mogelijk te houden en te voldoen aan de richtlijnen van de NVWA. Zo minimaliseren we het risico op E.coli, STEC en EHEC in je product en voorkomen we een recal."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.

Onderdeel van de collectie

E.coli (STEC/ EHEC)

Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de E. coli-bacterie? Hoe vaak en waar komt E. coli voor in de voedingsmiddelenindustrie? Waar moet je als bedrijf op letten? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Webapp voert DNA-sequencing uit en detecteert besmettingsbron

Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA daarvan en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp, waarmee bedrijven de bron van de besmetting kunnen detecteren.

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van onvoldoende verhitte kip

Kosten van campylobacteriose door de onbewuste consumptie van...

Onderzoekers hebben de kosten van campylobacter-infecties in Australië door besmette kip berekend. Wetenschappers kwantificeerden de kosten van ziektes die toe te schrijven zijn aan specifieke binnenlandse risicofactoren voor Campylobacter jejuni en Campylobacter coli.

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken 

Nieuw platform moet revolutie in bestrijden voedselfraude veroorzaken

Vanaf 1 januari 2025 kunnen voedingsprofessionals gebruik maken van het nieuwe fraudeplatform European Food Fraud Community of Practice (EFF-CoP). Het platform moet onderzoek stimuleren en een gemeenschap vormen voor professionals om voedselfraude tegen te gaan.

Beeld: Shutterstock

Foodwatch: veel verboden bestrijdingsmiddelen belanden via omweg tóch...

Foodwatch stelt dat Europese bedrijven 48 soorten verboden pesticiden exporteren naar landen buiten de EU, waar de pesticiden wél toegestaan zijn. Via een omweg belanden veel verboden pesticiden in Nederlands voedsel. Die conclusie trekt Foodwatch uit cijfers van residumetingen van de NVWA.

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Escherichia albertii-uitbraak gelinkt aan vermoedelijk besmet voedsel

Een zeldzame bacteriële infectie veroorzaakte in 2023 een uitbraak van gastro-enteritis bij scholieren in China. De vermoedelijke oorzaak is besmet voedsel. Daarmee is dit de eerste melding van een E. albertii-uitbraak buiten Japan.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Ook bijna 50 zieken in Noorwegen na consumptie van kiemgroenten

Het aantal zieken door een salmonella-uitbraak in Noorwegen is opgelopen tot bijna 50. De bron van de uitbraak lijkt te liggen bij biologische luzernekiemen en lijkt verband te houden met de Zweedse uitbraak waar VMT eerder over berichtte.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

NVWA publiceert 2 nieuwe handboeken en aangepast handboek additieven

De NVWA publiceert twee nieuwe handboeken: het handboek aroma's en het handboek enzymen. Daarnaast publiceert de NVWA ook een aangepaste versie van het handboek additieven.

Foto: Shutterstock

Recente risicobeoordeling: dreiging vossenlintworm via...

Een recente risicobeoordeling van het Noorse Wetenschappelijk Comité voor Voedsel en Milieu (VKM) bevestigt dat de kans klein is dat de gevaarlijke parasiet Echinococcus multilocularis Noorwegen bereikt via besmette landbouwproducten. Deze conclusie is gebaseerd op grondige analyse van besmettingsroutes, monitoring van dierenpopulaties en eerder onderzoek.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.