FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Wetgeving & Toezicht.
De Nutri-Score is nu ruim één jaar officieel ingevoerd in Nederland. Sommige producenten zetten het logo op meerdere producten, anderen juist bewust niet. Hoe gaat het nu met het voedselkeuzelogo? Wordt het een logo van de retailers of gaan A-merken nog volgen? En gaat het logo wel het gewenste effect hebben? VMT vroeg het aan vijf experts en vertegenwoordigers van verschillende branches. "Er is nu sprake van cherrypicking."
De wetgeving rondom duale kwaliteit (dual quality) beschermt consumenten binnen de Europese Unie tegen kwaliteitsverschillen in identiek vermarkte producten. Het voorkomt dat multinationals producten met afwijkende samenstelling onder dezelfde marketing in verschillende landen verkopen. Hoe zit de wetgeving in elkaar en hoe breng je deze in de praktijk? In dit artikel een checklist voor deze wetgeving.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.
Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.
RIVM adviseert consumenten geen particuliere eieren te eten vanwege het PFAS-gehalte. Dat geldt voor eieren van hobbykippen uit heel Nederland. Eieren uit de supermarkt of markt mogen consumenten wel eten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt deelnemers voor een proeftuin om de uitvoering van het voorgestelde proces voor een notificatieplicht voor laboratoria levensmiddelen te testen.
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor april. Dit zijn de laatste wapenfeiten: verkeerde etikettering grillworst in bladerdeeg van Vomar, verkeerde etikettering rozijnenbollen van Jumbo en onvermeld allergeen hazelnoot in chocolade eitjes.
Eerlijke etiketten, logo's en claims die niet misleiden. Dat is het doel van de geldende wetgeving op dit vlak. Maar is de huidige wetgeving voldoende? Wat kan er beter in de wetgeving voor etikettering, logo's en claims? En wat zijn tips voor voedselproducenten op dit gebied? VMT sprak hierover met Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. "Volledig digitale etiketten zijn geen goed idee."
Het uitpluizen van regeltjes door een regulatory affairs specialist vraagt om specifieke eigenschappen. Het maken van zorgvuldige risico inschattingen over de juiste interpretatie van de regels vraagt vervolgens andere kwaliteiten. In bedrijven wordt regulatory affairs (RA) wel eens gezien als de 'wetgevingspolitie', en toch halen RA'ers elke dag opnieuw energie uit hun vak. In dit artikel 4 belangrijke eigenschappen voor RA'ers.
Nutri-Score wint terrein in Nederland, maar binnen de Europese Unie blijft het een onderwerp van discussie. Terwijl sommige landen het logo omarmen, verbieden anderen het juist. Dit gebrek aan een uniforme standaard zorgt voor uitdagingen, vooral voor transporterende bedrijven. Wat betekent deze verdeeldheid voor de voedingsindustrie en de consument?
Wat is de huidige stand van zaken rondom voedselcontactmaterialen? Wat betekent nieuwe wet- en regelgeving, zoals de PPWR? Hoe vind je de juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid in een veranderend wettelijk landschap? En wat doe je als je wel BPA of MOAH in je materiaal vindt? Tijdens het Food Law Event op 10 juni vertellen Lieke Prinsen (Rassers Advocaten) en Elly Spies-Faber (FrieslandCampina) meer over dit actuele onderwerp.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.