Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

KENNISPARTNER - In de komende jaren wordt de regelgeving rond plastic verpakkingen verder aangescherpt. Zo moeten PET-flessen vanaf 2025 minimaal bestaan uit 25% gerecycled plastic. Hoe kan je anticiperen op deze regelgeving?

Op 3 juli 2021 ging de nieuwe EU-richtlijn 2019/904 in voor single use plastic verpakkingen. Bepaalde plastic wegwerpverpakkingen zoals roerstaafjes, bekertjes en bordjes zijn nu niet meer toegestaan. Ook plastic on-the-go verpakkingen moeten minder plastic bevatten en daarmee zijn we er nog niet.

De regelgeving rond plastic verpakkingen van voeding en dranken wordt in de komende jaren verder aangescherpt, bijvoorbeeld van plastic flessen en drankverpakkingen. Accountmanager Katrien van Doldersum en Quality consultant en verpakkingsexpert Ilona de Kok van Eurofins nemen je mee in de toekomstige regelgeving en leggen uit hoe je daarop kunt anticiperen.

De regelgeving rond plastic verpakkingen wordt in de komende jaren verder aangescherpt”

Inhoud eruit, label en dop eraf

Van Doldersum sprak met een retailer die wilde starten met het analyseren van gebruikte materialen van plastic verpakkingen. "Hun missie? Verpakkingen verduurzamen. Ook willen ze recycling en hergebruik stimuleren en minder plastic gebruiken. 'Kunnen jullie naast de inhoud, ook de verpakking analyseren?', was de vraag."

"Als we van hen een pot pindakaas binnenkrijgen is het nu: inhoud eruit, label en dop van de verpakking halen en daar gaan we vervolgens mee aan de slag – in plaats van met de pindakaas zelf. Mooi om te zien wat één telefoontje teweeg kan brengen." Deze retailer is niet de enige die zich bezighoudt met duurzamere verpakkingen en dat heeft een reden.

Hoe gaan we dat controleren?

Vanaf 2025 moeten frisdrank- en waterflessen bestaan uit 25% gerecycled PET, in 2030 gaat het om 30% én doppen moeten vastzitten aan de fles. Alle andere verpakkingen moeten in 2030 recyclebaar zijn. Bovendien moet het label straks informatie bevatten over de plastics in de verpakking. Maar hoe kunnen we checken of de verpakkingen straks ook daadwerkelijk voldoen aan de eisen?

De Kok: "Dat kan complex worden. Ik denk dat een infraroodscanner geen onderscheid maakt tussen recyclebaar, gerecycled en ander plastic. Toch willen we in de foodsector weten of onze leveranciers verpakkingsmaterialen leveren die aan de wetgeving voldoen, zodat onze verpakte producten compliant zijn. Lab-analyses van verpakkingen op type materiaal van elk verpakkingscomponent, kan dan uitkomst bieden."

Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen”

Ze vervolgt: "Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen: van monolayer tot multilayer plastic en plastic met een metalen seal. Aan de hand van de resultaten kunnen retailers de door hun leveranciers aangeleverde verpakkingsgegevens in hun interne systemen controleren."

Hoe gaan de verpakkingen eruitzien?

Hoe kunnen producenten en retailers dan straks de verpakking recyclebaar maken of laten bestaan uit gedeeltelijk gerecycled PET? "Er zijn heel veel opties", aldus De Kok. "Waarschijnlijk bestaan verpakkingen in de toekomst niet meer uit zo veel kleuren en 25 soorten PP en HDPE in één verpakkingslaag."

Monolayer plastic is makkelijker te recyclen. Of we gaan naar een verpakking die bestaat uit meerdere lagen van één soort materiaal en in één kleur, verwacht De Kok. "Ik adviseer ook om te onderzoeken of overstappen op ander materiaal mogelijk is. Met een barrièrelaag aan de binnenzijde, zijn er voor de buitenzijde allerlei alternatieve opties voor plastic. Eigenlijk werkt dat hetzelfde zoals de metalen laag aan de binnenzijde van een chipszak."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een hersluitbaar blikje

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot een...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens naar minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, waren een aantal innovaties te zien.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Brandbrief voor PFAS-verbod 2026: 'Dit is de laatste noodkreet'

Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie  

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie

Frietproducent Lamb Weston verpakt haar aardappelproducten voortaan in een alternatieve verpakking gemaakt van gebruikte frituurolie. De verpakking is bedoeld voor de Europese retail en zorgt volgens de producent voor 30% minder CO2-uitstoot dan de oude verpakking.  

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

Supermarkten willen uitstel Europese anti-ontbossingswet

De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.

Beeld: Shutterstock

Farm to Fork-strategie teleurstelling voor duurzame etikettering? Dit...

2024 markeert het einde van de programmaperiode van de Farm to Fork (F2F)-strategie. Dit gaat gepaard met een gevoel van teleurstelling. Een van de belangrijkste doelstellingen van de strategie was het integreren van duurzaamheid in de huidige en toekomstige regelgeving voor voedseletikettering. Hierbij waren er hoge verwachtingen. Tot nu toe zijn deze verwachtingen niet waargemaakt. In dit artikel de meest recente ontwikkelingen op een rij.

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier moet je als levensmiddelenbedrijf op letten

Aanscherping handelsnormen groenten en fruit per 1 januari 2025: hier...

De Europese Commissie stelde op 17 augustus 2023 twee verordeningen vast met betrekking tot de handelsnormen en handelsnormcontroles voor de sector groenten en fruit. Het gaat om de Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. Deze verordeningen treden per 1 januari 2025 in werking. In dit artikel een kort overzicht van de daaruit voortvloeiende verplichtingen en aandachtspunten voor levensmiddelenbedrijven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.