Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

KENNISPARTNER - In de komende jaren wordt de regelgeving rond plastic verpakkingen verder aangescherpt. Zo moeten PET-flessen vanaf 2025 minimaal bestaan uit 25% gerecycled plastic. Hoe kan je anticiperen op deze regelgeving?

Op 3 juli 2021 ging de nieuwe EU-richtlijn 2019/904 in voor single use plastic verpakkingen. Bepaalde plastic wegwerpverpakkingen zoals roerstaafjes, bekertjes en bordjes zijn nu niet meer toegestaan. Ook plastic on-the-go verpakkingen moeten minder plastic bevatten en daarmee zijn we er nog niet.

De regelgeving rond plastic verpakkingen van voeding en dranken wordt in de komende jaren verder aangescherpt, bijvoorbeeld van plastic flessen en drankverpakkingen. Accountmanager Katrien van Doldersum en Quality consultant en verpakkingsexpert Ilona de Kok van Eurofins nemen je mee in de toekomstige regelgeving en leggen uit hoe je daarop kunt anticiperen.

De regelgeving rond plastic verpakkingen wordt in de komende jaren verder aangescherpt”

Inhoud eruit, label en dop eraf

Van Doldersum sprak met een retailer die wilde starten met het analyseren van gebruikte materialen van plastic verpakkingen. "Hun missie? Verpakkingen verduurzamen. Ook willen ze recycling en hergebruik stimuleren en minder plastic gebruiken. 'Kunnen jullie naast de inhoud, ook de verpakking analyseren?', was de vraag."

"Als we van hen een pot pindakaas binnenkrijgen is het nu: inhoud eruit, label en dop van de verpakking halen en daar gaan we vervolgens mee aan de slag – in plaats van met de pindakaas zelf. Mooi om te zien wat één telefoontje teweeg kan brengen." Deze retailer is niet de enige die zich bezighoudt met duurzamere verpakkingen en dat heeft een reden.

Hoe gaan we dat controleren?

Vanaf 2025 moeten frisdrank- en waterflessen bestaan uit 25% gerecycled PET, in 2030 gaat het om 30% én doppen moeten vastzitten aan de fles. Alle andere verpakkingen moeten in 2030 recyclebaar zijn. Bovendien moet het label straks informatie bevatten over de plastics in de verpakking. Maar hoe kunnen we checken of de verpakkingen straks ook daadwerkelijk voldoen aan de eisen?

De Kok: "Dat kan complex worden. Ik denk dat een infraroodscanner geen onderscheid maakt tussen recyclebaar, gerecycled en ander plastic. Toch willen we in de foodsector weten of onze leveranciers verpakkingsmaterialen leveren die aan de wetgeving voldoen, zodat onze verpakte producten compliant zijn. Lab-analyses van verpakkingen op type materiaal van elk verpakkingscomponent, kan dan uitkomst bieden."

Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen”

Ze vervolgt: "Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen: van monolayer tot multilayer plastic en plastic met een metalen seal. Aan de hand van de resultaten kunnen retailers de door hun leveranciers aangeleverde verpakkingsgegevens in hun interne systemen controleren."

Hoe gaan de verpakkingen eruitzien?

Hoe kunnen producenten en retailers dan straks de verpakking recyclebaar maken of laten bestaan uit gedeeltelijk gerecycled PET? "Er zijn heel veel opties", aldus De Kok. "Waarschijnlijk bestaan verpakkingen in de toekomst niet meer uit zo veel kleuren en 25 soorten PP en HDPE in één verpakkingslaag."

Monolayer plastic is makkelijker te recyclen. Of we gaan naar een verpakking die bestaat uit meerdere lagen van één soort materiaal en in één kleur, verwacht De Kok. "Ik adviseer ook om te onderzoeken of overstappen op ander materiaal mogelijk is. Met een barrièrelaag aan de binnenzijde, zijn er voor de buitenzijde allerlei alternatieve opties voor plastic. Eigenlijk werkt dat hetzelfde zoals de metalen laag aan de binnenzijde van een chipszak."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op gebied van voeding en voedselveiligheid (video)

Food Law Event gemist: Dit zijn de aandachtspunten van het VWS op...

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)? Wat is de stand van zaken op gebied van onderwerpen als de Nutri-Score, het nieuwe allergenenbeleid, verpakkingsmaterialen en duurzaamheid? Sander Baljé, plaatsvervangend directeur directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), geeft in deze video een update over deze actuele onderwerpen.

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid in voor de industrie (video)

Food Law Event gemist: dit houdt het nieuwe Nederlandse...

Per 1 januari 2024 is er een nieuw Nederlands allergenenbeleid, vastgesteld door het ministerie van VWS. Daarnaast hebben de FNLI, het CBL en de NVWA een richtlijnendocument opgesteld. Wat staat hier precies in? En wat kunnen we verder nog verwachten op gebied van allergenen en kruisbesmetting? In deze lezing vertellen Krista Baar (Normec), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over dit onderwerp.

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

Foto: Shutterstock

Dit is waarom er in januari strengere regels komen voor de verkoop...

De laatste jaren is rauwe melk populair onder consumenten die op zoek zijn naar natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Hoewel de voedselveiligheid van rauwe zuivelproducten in Nederland relatief goed is, blijft de consumptie ervan risicovol. Regels rondom verkoop worden daarom per 1 januari 2025 aangescherpt. Dit artikel zet het op een rij.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Gerard Kramer, specialist agro-food 
bij Nutrilab: 
“Veel allergenen vinden hun oorsprong al op het veld of tijdens het transport.”

Nieuwe allergenenwetgeving dwingt voedingsbedrijven komend jaar tot...

Vanaf 1 januari 2026 treedt de strengere wetgeving in werking die voedingsbedrijven verplicht allergenen nauwkeurig in kaart te brengen en te kwantificeren. Een aanzienlijke verandering, vooral voor kleinere bedrijven, die tot nu toe vaak uit voorzorg 'kan bevatten'-claims hanteerden.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar of juist verbrand. Als retailer wil je een product met de juiste informatie aan de man brengen. Bij Eurofins voeren ze er sinds korte tijd verschillende testen mee uit zodat retailers zeker weten dat hun producten na bereiding smaakvol en veilig zijn.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.