Producten uit nieuw gekapt bos na 31-12-2020 mogen niet meer verhandeld worden.

Nieuwe EU-wetgeving verplicht ontbossingsvrije producten

Iedereen kent de noodzaak van behoud van het tropisch regenwoud. De voortdurende illegale boskap moet echt stoppen. Daarom geldt sinds mei '23 nieuwe EU-wetgeving (EUDR). Voor palmolie, soja, koffie, cacao, hout, rubber en rundvlees mag geen bos gekapt zijn na 31-12-2020. "De controle op de herkomst van producten neemt toe. Wij beoordelen of er sprake is van voedselfraude. Via de modernste analyse-technieken stellen we vast of de origine van het product, waar ook ter wereld, daadwerkelijk klopt."

Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt

Claims op verpakkingen - zorg dat je dossier klopt

In de huidige gezondheidsbewuste samenleving zijn consumenten steeds meer geïnteresseerd in de voedingswaarde van het voedsel dat ze eten. Als gevolg hiervan is voedseletikettering een sleutelfactor geworden in de aankoopbeslissingen van veel consumenten. Retailers hebben op deze vraag gereageerd door claims op voedseletiketten te gebruiken die de voedingswaarde van hun producten promoten. Misbruik van deze claims kan echter ernstige gevolgen hebben voor zowel de retailer als de consument.

Voor het drogen van de champost is in Ysselsteyn een bio-energiecentrale gebouwd.

Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële...

Klimaatverandering en productiegedreven landbouw leiden tot een verschraling in de land- en tuinbouwsector. De oplossing kan liggen bij de champignonteelt. Zo worden in Limburg reststromen uit champignonkwekerijen verwerkt tot een organische mestkorrel en bodemverbeteraar, als alternatief voor industrieel mest.

Hoe dam je het risico op pathogenen in diepvriesproducten in?

Hoe dam je het risico op pathogenen in diepvriesproducten in?

Twee Franse kinderen zijn overleden en tientallen mensen werden ernstig ziek na het eten van diepvriespizza's die besmet waren met de E. colibacterie. In Zuid-Zweden werden zeventig mensen ziek en er vielen drie doden door het norovirus op diepvriesframbozen. Pathogenen in diepvriesproducten blijken soms een catastrofaal risico te vormen. Hoe komt dat en wat kunnen producenten doen om de ernstige gevolgen van dit soort besmettingen te voorkomen?

Toekomstbestendige fabriek: zorg voor integrale veiligheidsaanpak

Toekomstbestendige fabriek: zorg voor integrale veiligheidsaanpak

KENNISPARTNER - Veiligheid. Vanuit welk oogpunt bekijk je dat? De QA-manager zal onmiddellijk aan voedselveiligheid en daarmee de veiligheid van consumenten denken, terwijl de onderhoudsmonteur eerder de productie- of procesveiligheid in gedachten heeft. Vraag het aan de personeelsmedewerker, dan zal hij beginnen over slipgevaar of het beschermende hekje tegen valgevaar boven op de tank.

Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat

Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat

Voedselverspilling draagt in hoge mate bij aan de onnodige uitstoot van broeikasgassen. Een belangrijke reden om de houdbaarheid van producten te willen verlengen. Kalsec deed daarom onderzoek naar hoe de versheid, smaak en kleur van onder meer gebakken snacks en crackers langer behouden kan blijven, zodat consumenten deze minder snel weg hoeven te gooien.

Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de foodsector?

Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de...

De laatste tijd krijgt Eurofins steeds vaker aanvragen voor analyses op basis van Whole Genome Sequencing. Deze techniek onderzoekt het DNA van bepaalde pathogenen om ze op stamniveau te kunnen onderscheiden en is uitermate geschikt om de bron van een besmetting op te sporen. Welke kansen biedt deze onderzoekstechniek in de voedingssector?

Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

KENNISPARTNER - De continuïteit van de procesinstallatie en de bedrijfsvoering worden op verschillende wijzen beïnvloed. Welke heb jij in beeld? En belangrijker nog: wat is de impact? Als voorbeeld wijzigingen doorvoeren is van invloed op de werking van de installatie en de continuïteit. Dit kan negatief uitwerken, hoe nauwkeurig je je voorwerk ook doet. Alles staat nauw in verband met elkaar; van de procesinstallatie tot de bedrijfsvoering en het eindproduct.

Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Vormt de perslucht in de productie-omgeving een risico of is er weinig kans op contaminatie van je product? Perslucht is vaak een ondergeschoven kindje: de producent is zelf verantwoordelijk voor de inschatting van het risico. Toch kan de perslucht wel degelijk allerlei contaminatie veroorzaken. Door het maken van een vingerafdruk van de perslucht kom je te weten hoe groot dit risico op contaminatie is.

Goedkeuring voor novel foods vraagt geen maanden, maar jaren

Goedkeuring voor novel foods vraagt geen maanden, maar jaren

Novel foods zijn in opmars. Niet zo vreemd: ze lijken een uitkomst voor producenten die nieuwe manieren zoeken om goedkoper en efficiënter te produceren. En ze zouden bijvoorbeeld een antwoord kunnen zijn op de vraag naar alternatieven voor dierlijke eiwitten. Maar wat zijn novel foods eigenlijk en wat is ervoor nodig om ze veilig op de markt te brengen?