Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Vormt de perslucht in de productie-omgeving een risico of is er weinig kans op contaminatie van je product? Perslucht is vaak een ondergeschoven kindje: de producent is zelf verantwoordelijk voor de inschatting van het risico. Toch kan de perslucht wel degelijk allerlei contaminatie veroorzaken. Door het maken van een vingerafdruk van de perslucht kom je te weten hoe groot dit risico op contaminatie is.

Geen persluchtstroom is hetzelfde. Zelfs twee identieke installaties kunnen verschillende waarden aangeven als je de hoeveelheid stof, vocht en olie gaat meten. Deze contaminatie is namelijk afhankelijk van de buitenlucht die aangezogen wordt en die kan aan de andere kant van het gebouw compleet anders zijn.

Denk aan de locatie van een industrieterrein: wordt de lucht vlak bij de weg aangezogen of die van een weiland? Door het uitvoeren van een digitale inline meting kunnen de waardes van stof, vocht en olie nauwkeurig aangegeven worden. Als een vingerafdruk die als het ware de persluchtkwaliteit identificeert.

Vertaalslag van de normen

Waar de kwaliteitsnormen als BRC of IFS slechts zeggen dat perslucht geen contaminatie mag veroorzaken, laat een vingerafdruk concreet in cijfers zien hoe groot het risico op contaminatie is. De digitale meting conform ISO 8573.1-2010 geeft cijfers die gerelateerd kunnen worden aan de ISO-tabel. In deze ISO-tabel kan afgelezen worden in welke klasse de perslucht valt. Uiteraard maakt het verschil of de perslucht direct in contact komt met het product of indirect. Ook hier zijn door de VDMA definities voor opgesteld. In de ISO-tabel wordt met de klasse-indeling dan ook rekening gehouden met direct of indirect contact van de perslucht.

Bewustwording

Het is goed om te beseffen dat zich in perslucht allerlei contaminanten als stof, vocht en olie kunnen bevinden. Daarnaast kan de warme omgeving van de compressorruimte in combinatie met vocht een ideale broedplaats zijn voor micro-organismen. Alle reden om de perslucht niet alleen jaarlijks door de leverancier te laten controleren, maar ook zelf te (laten) meten.

Auditors van verschillende certificerende instellingen worden ook steeds vaker opgeleid om te kunnen inschatten wat de risico’s van perslucht zijn en om testresultaten te kunnen interpreteren. Ook bij perslucht is transparantie en traceerbaarheid van belang.

Auditors van certificerende instellingen worden steeds vaker opgeleid om te kunnen inschatten wat de risico's van perslucht zijn”

Corrigerende maatregelen

Met de vingerafdruk van de perslucht in de hand kunnen eventuele maatregelen worden getroffen. Gebruikers kunnen andere en betere filters toepassen of kunnen een betere droger aan de compressor koppelen. Op deze manier wordt de persluchtkwaliteit sterk verbeterd.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat een eenmalige meting, ook al is hij digitaal, geen garanties biedt voor de tijd erna. Uiteraard kunnen de metingen met regelmaat herhaald worden, maar ook is het mogelijk om zelf de inline meetapparatuur aan te schaffen om verzekerd te zijn van een constante persluchtkwaliteit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BEKO TECHNOLOGIES B.V.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

'We hebben de ambitie om internationale netwerken in de voedings- en de gezondheidssector te ontwikkelen', zei Jean de Bethune van de West-Vlaamse ontwikkelingsmaatschappij bij de opening van het Food Innovation Park in Roeselare. 'Voeding moet zorgen dat mensen gezond blijven.'

De teams in de grootste chocoladefabriek ter wereld hebben de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om van de fabriek een ‘smart factory’ te maken.

'Factory of the Future' Barry Callebaut duikt diep in data-analyse

'De operators krijgen tijdens het productieproces in realtime zicht op de data van de machines waarmee ze werken', vertelt digital innovation manager Bram Van Genabet van Barry Callebaut in een interview met VMT. 'Dit zorgt voor zo efficiënt mogelijke processen. Vandaag collecteren we de meeste data van onze machines. Zeven jaar geleden werd er heel weinig data gecapteerd.'

Nadia Lapage van FEVIA: “Het is geen toeval dat voedingsbedrijven jaar na jaar goed scoren op de Factory of the Future awards”

Factory of the Future: automatische fabriek en virtuele collega's...

Pomuni Frozen en Barry Callebaut kregen onlangs de Factory of the Future 2023 award. Eerstgenoemde producent van aardappelproducten automatiseerde de productie volledig. De medewerkers die overbleven, storten zich vooral op controle. De chocoladefabriek van Barry Callebaut is een 'smart factory'. Operators hebben real time inzicht in het proces en worden begeleid door een virtuele assistent.

Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteitVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Voedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit

Voedselfraude is het tegenovergestelde van voedselauthenticiteit. Maar het is een lastige opgave om volledige transparantie in de keten te borgen als frauduleuze praktijken worden verdoezeld. Dit artikel belicht praktische inzichten voor het borgen van authenticiteit binnen de voedselketen op Europees niveau.

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

EU bant bisfenol A (BPA) uit voedselcontactmaterialen in 2026

De Europese Commissie staat vanaf halverwege 2026 geen gebruik van bisfenol A (BPA) in voedselcontactmaterialen meer toe. De stof wordt nog altijd op verschillende manieren gebruikt in de voedselindustrie, zoals in blikjes en plastic.

foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen? De regels hierover zijn niet altijd duidelijk: welke richtlijnen en verordeningen gelden er? Dit artikel geeft een overzicht van wetgeving bij risicobeoordelingen voor het borgen van contaminanten in levensmiddelen.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht. Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de samenstelling van de lucht en zorgen voor meer verontreiniging.

Om de voedselveiligheid van de visserij te verbeteren is in mei 2023 de Hygiënecode voor de visdetailhandel ingevoerd. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Visfederatie: 'Wij focussen op een goed functionerende NVWA'

De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid in de sector eens goed op een rij te zetten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.