Energiemanagement in de voedingsmiddelensector: dit kun je doen om de energiekosten in de hand te houden

Energiemanagement in de voedingsmiddelensector: dit kun je doen om de energiekosten in de hand te houden

KENNISPARTNER - Energie is duurder geworden. De torenhoge energieprijzen kosten het bedrijfsleven 22 miljard euro. Voor ieder Nederlands bedrijf is dit de nieuwe realiteit. In sommige gevallen stijgen de energiekosten in 2022 met wel 50%. Wat kan de voedingsindustrie doen om de energiekosten in de hand te houden?

Voedingsmiddelenbedrijven kunnen veel dingen doen om de energiekosten in te beperken. Zoals zuiniger omspringen met grondstoffen en energie. Ook normen en processen doorvoeren die de efficiëntie bevorderen is een manier om te besparen. De kaders die normen voor energie-en milieumanagement bieden schelen in de portemonnee en ze dragen bij aan de verduurzaming van het bedrijf. Welke standaardisering is er in energie-en milieumanagement? In dit artikel worden een aantal tips gegeven zodat organisaties vandaag al kunnen starten met het verduurzamen van de organisatie en weer worden tegen de energie-uitdagingen van vandaag én morgen.

Energiemanagement vóór standaardisering

Een certificering op gebied van energiemanagement is een goede stap. Een norm geeft procesmatig handen en voeten aan de duurzaamheidsstrategie van een organisatie maar het traject hiervoor is minstens zo belangrijk. Waarom kiest een organisatie voor een verduurzaming? In deze huidige periode is de organisatie er financieel bij gebaat om zo min mogelijk geld uit te geven aan grondstoffen en energie. Maar duurzame grondstoffen (in breedste zin) kunnen ook bijdragen aan eerlijkere en schonere wereld. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn een verzameling van doelstellingen of thema’s die organisaties kunnen meenemen in hun strategische bepalingen. Door vanuit een heldere ‘Waarom’ te redeneren zijn de ‘Hoe’ en de ‘Wat’ gemakkelijker uit te voeren.

Goed, er is een duidelijk strategisch kader en de organisatie heeft twee á drie SDGs geselecteerd die het beste bij passen. Is het dan nu tijd voor certificering? Bijna.

Optimalisaties grondstoffen en verspilling

De volgende stap is het onderzoeken van optimalisaties op gebied van grondstoffen en verspilling. Vanuit productie oogpunt kan een bedrijf de materialen en ingrediënten die worden ingekocht heroverwegen. Kan hier een efficiëntieslag in worden gemaakt? Hoe zit dat het machines en personeel, is het mogelijk om slimmer te werken? Al met al, interessante vragen die, wanneer correct beantwoord,  geld gaan opleveren.

Voedselverspilling

Dan is er nog het aandachtspunt met betrekking tot voedselverspilling. Er gaat veel voedsel verloren aan verspilling, niet alleen bij de producent of supermarkten maar ook door de consument wordt er veel weggegooid. Ook hier kan de foodsector in meedenken. Hoe voorkomen we dat de consument zoveel weggooit?

Kortom, energiemanagement begint bij de strategie en is door te voeren in de hele keten. Van boardroom tot consument. Neem de hele keten onder de loep en voer veranderingen door. Om dit in goede banen te leiden en te onderhouden is certificering een goed hulpmiddel. Maar welk certificaat past bij welke situatie? 

Energiemanagement versus milieumanagement

Voordat je gaat investeren, kijk wat je kunt reduceren of optimaliseren.

De norm voor Energiemanagement, ISO 50001, helpt organisaties met de lange termijn visie op energie. Belangrijk en actueel hierin is de keuring op energieleveranciers. Hierin spelen niet alleen prijs en kwaliteit een belangrijke rol, ook de ethische overwegingen. Dit is één van de voornaamste voordelen van ISO 50001, namelijk het identificeren en managen van risico’s als het gaat om het toekomstige energieaanbod. In dit schema staat de reductie van energieverbruik in uw organisatie centraal. Door scherp naar energieverbruik te kijken en het verbruik zo veel mogelijk reduceert, werkt uw organisatie toe naar de reductiedoelstellingen van de overheid.

Milieumanagement, ISO 14001, draagt bij aan het duurzaamheidsbeleid en energiebesparing van een bedrijf. In dit schema staan richtlijnen voor het beheersen van milieurisico’s. Dankzij de certificering voor milieumanagement heeft de organisatie een duidelijk beeld van de hoeveelheid afval, energie en andere kosten. Niet geheel onbelangrijk, dankzij een gecertificeerd milieumanagementsysteem voldoet een bedrijf ook aan de wet-en regelgeving als het gaat om milieu.

Totaaloverzicht uitstoot

Maar, hoe verschillen de twee normen voor energiemanagement en milieumanagement van elkaar? Dat heeft alles te maken de scope van het schema. Waar milieumanagement diverse onderwerpen omtrent milieu onder de loep neemt ligt bij energiemanagement de nadruk op energieverbruik. Dus, milieumanagement geeft een totaaloverzicht van de uitstoot van de organisatie en met energiemanagement reduceert de organisatie, waar mogelijk, het energieverbruik. Desalniettemin dragen beide normen bij aan een duurzame en zuinigere organisatie.

Zijn de duurzaamheidsinitiatieven iets van de laatste paar jaar? Of is dit al langer aan de gang? Peter van der Broek, auditor bij BSI, licht dat toe. ‘In de dertig jaar dat ik in de foodsector met duurzaamheid werk is er een boel veranderd. Het is veel meer een onderdeel geworden van een bedrijfspurpose. Dat draagt wel bij aan het creëren van draagvlak binnen de organisatie en de geloofwaardigheid richting de consument.’

Als het gaat om certificering benadrukt Peter dat het gaat om een holistische benadering: ‘Verduurzaming en energie-efficiënt werken gebeurt in de gehele keten. Elke besparing hierin verdient zichzelf terug, in geld of in een vermindering van emissies.’

Vervolgstappen

Dit artikel ging in op de stappen vóór certificering die kunnen helpen bij een verduurzaming en efficiëntieslag in organisaties. Organisaties kunnen in dit voortraject al drie dingen doen:

  1. Reduceren – bespaar op ingrediënten en materialen
  2. Optimaliseren – heroverweeg processen door de gehele keten
  3. Bewustwording – motiveer consumenten om producten te gebruiken

Door na te denken over dergelijke veranderingen kan de financiële druk door het energietekort toch wat worden verlicht.  Het is één van de grotere uitdagingen in de sector en daarom een onderwerp waar we continu over na moeten denken.

Auteur: Gwen van Wel, Regional Food Sector Manager bij BSI

Gwen van Wel

Gwen van Wel

Business Development Executive Food & Retail Supply Chain Benelux & Scandinavia bij BSI

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan 

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan

Vanaf vandaag staat er een 'kijk-, ruik- en proeflogo' op de verpakkingen van Albert Heijn eigenmerk magere- en volle yoghurt en karnemelk. Het logo moet bewustwording creëren bij de consument. De supermarktketen zet zich in op verschillende manieren om voedselverspilling te verminderen.

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Ingrediënten uit reststromen: wat kan de productontwikkelaar ermee?

Geupcyclede ingrediënten gebruiken als productontwikkelaar. Duurzaam zijn ze zeker. Maar voor succesvolle productontwikkeling vragen foodbedrijven om een constante kwaliteit en een groot volume. Is dat altijd haalbaar? Wat is nodig in de hele keten om deze ingrediënten zo goed mogelijk te gebruiken?

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen onderdeel van duurzaamheidsanalyses. TNO ontwikkelde een methode om deze omissie aan te pakken.

Hybride gehaktmix van Lidl een blijvertje? Experts vinden het spannend

Hybride gehaktmix van Lidl een blijvertje? Experts vinden het spannend

Lidl introduceerde onlangs een hybride gehaktmix met erwteneiwit. Hybride vleesproducten lijken lastig te vermarkten want hoe communiceer je het naar de consument? Rob Morren van ABN Amro, Hans Dagevos van de WUR en Jeroen Willemsen van FoodValley NL denken dat de tijd nu wel rijp is voor zo'n product, hoewel het spannend blijft.

Beeld: Shutterstock

Geneesmiddel of voedingssupplement? Rechtbank Gelderland doet...

Geneesmiddelen en voedingssupplementen zien er vaak hetzelfde uit. Beide producten zijn in voorgedoseerde vorm op de markt en zijn beschikbaar als...

Foto: FSSC 22000

FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning

Foundation FSSC meldt dat de nieuwste versie van hun schema, FSSC 22000 versie 6, op 23 augustus 2024 de Global Food Safety Initiative (GFSI)...

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De...

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op als het gaat om duurzaamheid en gezondheid

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op...

Hoe beïnvloeden duurzaamheid en gezondheid het aankoopgedrag van de consument? CPS GfK | YouGov onderzocht de belangrijkste winkelstrategieën van...

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

De verpakkingssector ondergaat ingrijpende veranderingen door ontwikkelingen in de economie, technologie, milieu- en regelgeving. Tijdens de...

Hybride gehakt met erwteneiwit van Lidl in schap: 'Zelfde smaak, maar lagere prijs en milieu-impact'

Hybride gehakt met erwteneiwit van Lidl in schap: 'Zelfde smaak, maar...

Lidl meldt een hybride gehaktmix met 60% rundvlees en 40% erwteneiwit te hebben ontwikkeld. Volgens de supermarktketen smaakt de hybride gehaktmix...

Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA

Eerste kweekvleesdossier ingediend bij de EFSA

Bedrijven die gecultiveerde producten maken zoals kweekvlees starten vaak in Singapore of de Verenigde Staten omdat het goedkeuringsproces daar...

Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in Hamburg

Plantaardige wolkenkrabber van GoodMills Innovation opgestart in...

GoodMills Innovation heeft een nieuwe productietoren in Hamburg in gebruik genomen. Met een miljoeneninvestering in de zogeheten 'Tower III' wil het...