eiwittransitie

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

De fabriek van Ebro Foods Netherlands in Wormer.
reststromen

Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder...

Stijgende energieprijzen en aangescherpte wet- en regelgeving dwingen de industrie tot optimalisatie en verduurzaming van haar processen. Slimme technologie helpt hierbij. In samenwerking met een system integrator uit Veghel kon Ebro Ingredients Netherlands B.V. met behulp van kleursortering en hersortering de hoeveelheid 'afvalrijst' halveren: winst voor de portemonnee en het milieu.

Biologisch

Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd

ANALYSE - Als het in Nederland gaat over een duurzame voedselketen en duurzame landbouw, dan gaat het in de discussie vaak over 'goed voor de natuur' aan de ene kant en 'goed voor de portemonnee' aan de andere kant. Maar is deze tegenstelling wel zo hard? Met biologisch boeren is het namelijk goed verdienen, maar vereist wel een initieel duwtje in de rug van voedingsindustrie en overheid.

Voor het drogen van de champost is in Ysselsteyn een bio-energiecentrale gebouwd.
Duurzaamheid

Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële...

Klimaatverandering en productiegedreven landbouw leiden tot een verschraling in de land- en tuinbouwsector. De oplossing kan liggen bij de champignonteelt. Zo worden in Limburg reststromen uit champignonkwekerijen verwerkt tot een organische mestkorrel en bodemverbeteraar, als alternatief voor industrieel mest.

Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners
Duurzaamheid

Column: De Verspillingsvrije Week is eindelijk een institutie

KENNISPARTNER - Mede door de jaarlijkse Verspillingsvrije Week staat het thema voedselverspilling bij bedrijven steeds beter op de kaart. Bij de consument valt echter nog veel te halen, schrijft Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners in deze column.

Duurzaamheid & MVO

Energiemanagement in de voedingsmiddelensector: dit kun je doen om de...

KENNISPARTNER - Energie is duurder geworden. De torenhoge energieprijzen kosten het bedrijfsleven 22 miljard euro. Voor ieder Nederlands bedrijf is dit de nieuwe realiteit. In sommige gevallen stijgen de energiekosten in 2022 met wel 50%. Wat kan de voedingsindustrie doen om de energiekosten in de hand te houden?

Duurzaamheid

Blog: dit is mijn indruk van het verpakkingsvrije concept van Albert...

KENNISPARTNER - Begin april kondigde Albert Heijn de lancering van een nieuwe concept aan: AH Verpakkingsvrij. Tessel Kans van Schuttelaar & Partners fietste naar AH XL in Rotterdam om te zien en te ervaren hoe dit werkt.

Vleesvervangers in het schap van de supermarkt. (foto: Hans Prinsen)
Eiwitten

Column Suzanne van der Pijll: 'Eiwittransitie is de default omdraaien'

COLUMN - In de Week zonder Vlees werden we dit jaar opgeroepen om ook geen zuivel te nuttigen. Dat was voor mij aanleiding voor een beroepsmatig rondje door de supermarkt. Ergens wist ik het natuurlijk wel, maar het viel toch op: het enorme aanbod aan vleesvervangers.

De visserij ligt onder een vergrootglas. (Foto: ANP)
Duurzaamheid

Onderzoek: kansen voor een sterk verdienmodel met 'lokale'...

Nederlanders willen wel veel betalen voor geïmporteerde vis, maar de 'eigen' lokaal gevangen vis uit de Noordzee, gaat vooral voor lagere prijzen de grens over. Onderzoekers van Wageningen Economic Research denken dat er veel kansen liggen voor een sterk verdienmodel met lager geprijsde vis uit de Noordzee uit Scheveningen.

Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners
Duurzaamheid

Column: 3 grote trends in voedsel

KENNISPARTNER - Aan het begin van het nieuwe jaar ziet Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners veel berichten langskomen met de verwachtingen voor het komend jaar. "Gezond leven is vaak het speerpunt. Dat is mooi, maar ik wil duurzaamheid niet vergeten. Op dat onderwerp zie ik gelukkig ook drie trends", schrijft ze in deze column.

  1. Duurzaamheid in food: 'pick your battles' en implementeer gedisciplineerd om echt impact te maken
  2. Sustainable Development Goals: zo ga je met duurzaamheid in de foodsector aan de slag
  3. Waterhergebruik is ondanks de uitdagingen in veel gevallen rendabel voor de voedingsmiddelenindustrie
  4. Column: Duurzaam boodschappen doen, hoe kan dat het best?
  5. "Waterverbruik terugdringen? Het moet gewoon!"
  6. Column: Gaat biologisch weer terug in plastic?
  7. Kantelpunt in eiwittransitie komt een stap dichterbij
  8. Bilfinger Tebodin: 'Elektrificatie moet je slim aanpakken'
  9. Voor abonneesTebodin Bilfinger: 'Combineer digitalisering en duurzaamheid'
  10. Duurzame waterbesparing is mogelijk in de voedingsmiddelenindustrie
  11. 'Consument heeft behoefte aan vegetarisch of veganistisch logo'
  12. Breekt de biologische landbouw toch definitief door?
  13. Europese palmolie-industrie pleit voor 100% duurzame en ontbossingsvrije palmolie en regelgeving
  14. Voedsel en voedselpatronen in het post-Corona tijdperk
  15. Consumenten menen dat ons voedsel gezonder en duurzamer is geworden
  1. Opinie: Is palmolievrije margarine duurzaam?
  2. Het SMETA-auditrapport kan worden gedeeld met meerdere afnemers
  3. Is de recyclebare plastic verpakking de nieuwe heilige graal?
  4. Industriële voedselverspilling is vaak onnodig
  5. Voedseltransitie vertaald naar verdienmodellen
  6. Vijf praktijkvoorbeelden van circulariteit in de koffiebranche
  7. Duurzaam energiegebruik niet altijd duur
  8. Debat biobrandstoffen hindert verdere verduurzaming palmolieproductie
  9. 'Kloof industriële veiligheid tussen multinationals en mkb dreigt'
  10. MVO-blog: Geen ontbossing meer bij duurzame palmolieproductie
  11. MVO-blog: Speciale aandacht voor werkomstandigheden
  12. MVO-blog: meepraten over duurzame palmolie tijdens de 16e rondetafel van de RSPO
  13. 'Europese limiet voor 3-MCPD-esters nodig'
  14. Duurzaam produceren? Werk aan de winkel.
  15. 'Huidige negatief beeld palmolie belemmert de overgang naar 100% duurzame palmolie'