Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder afval'

Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder afval'
De fabriek van Ebro Foods Netherlands in Wormer.

Stijgende energieprijzen en aangescherpte wet- en regelgeving dwingen de industrie tot optimalisatie en verduurzaming van haar processen. Slimme technologie helpt hierbij. In samenwerking met een system integrator uit Veghel kon Ebro Ingredients Netherlands B.V. met behulp van kleursortering en hersortering de hoeveelheid 'afvalrijst' halveren: winst voor de portemonnee en het milieu.

Ebro Ingredients Netherlands in Wormerveer verwerkt ruwe rijst tot rijst voor de retail-sector en rijstbloem voor de B2B-markt. De fabriek draait op volle capaciteit om klanten te voorzien van rijst- en andere producten zoals maïsparels. Vooral rijst wordt in de voedingsmiddelenindustrie breed ingezet en zit in legio onverwachtse producten.

Fastfood-ketens strooien het over de patat heen om het vetgehalte in de frietjes te verlagen en ze krokant te maken. Alleen al voor deze laatste toepassing leveren wij zo’n 200 ton rijstbloem per week”

“Iedereen denkt bij rijstbloem aan strooisel voor bakkers, maar het zit ook in koekjes, chips, pizza’s en babyvoeding”, zegt Robbert Kop, production en process controller bij Ebro Ingredients Netherlands. “Fastfood-ketens strooien het over de patat heen om het vetgehalte in de frietjes te verlagen en ze krokant te maken. Alleen al voor deze laatste toepassing leveren wij zo’n 200 ton rijstbloem per week.”

Reinigingsproces

Bij Ebro Ingredients wordt jaarlijks ca. 50.000 ton ruwe rijst aangeleverd. Vervolgens haalt een sorteermachine de onzuiverheden eruit. Denk hierbij aan zwarte, ongepelde of slechts gedeeltelijk gepelde korrels. Deze ‘afvalrijst’ wordt met vrachtwagens naar België gebracht voor de verkoop aan de pet food industrie. Hij wordt dus verwerkt in dierenvoeding.

Robbert Kop zag kansen om het percentage afvalrijst te reduceren. “Ik had uitgerekend dat wij op jaarbasis zo’n 1.200 ton ruwe rijst konden besparen door ons reinigingsproces te optimaliseren. Dit levert naast een financieel voordeel ook meer duurzaamheid op. Voor het reinigen van 1.200 ton ruwe rijst hebben wij een volle week nodig. De sorteermachine staat dan zeven dagen op volle energie te knallen.”

Hersorteren

De oplossing lag in de aanschaf van een nieuwe sorteermachine die met behulp van kleurencamera’s onzuiverheden uit de ruwe rijst haalt. Ze sorteert nauwkeuriger dan de oude machine met zwart-witcamera’s. Ze heeft zes sorteergoten, waarvan Ebro er vier gebruikt voor de eerste sortering. Met de twee andere goten worden onzuiverheden die eruit zijn gehaald nogmaals gesorteerd.

“De machine behandelt zo’n 6000 kilo ruwe rijst per uur”, licht Robbert Kop toe. “De korrels liggen dicht tegen elkaar. Op het moment dat er een zwarte korrel wordt uitgevist ontstaat een kleine luchtverplaatsing waardoor je automatisch ook 2 tot 3 goede korrels meeneemt. Door hersortering kunnen we nog veel goede rijstkorrels uit de afvalrijst halen.”

Inbedrijfstelling

De machine is geautomatiseerd door een system integrator uit Veghel. De inbedrijfstelling stond onder hoge tijdsdruk; Ebro Ingredients had een week de tijd om hem ‘up and running’ te krijgen. “Om onze productiecontinuïteit te borgen, moesten wij in die week 1.000 ton geschoonde rijst ergens anders vandaan halen. Ons zusterbedrijf in België heeft voor ons ruwe rijst geschoond, maar dat gaf ook daar de nodige druk. Wij hadden de inbedrijfstelling weken van tevoren voorbereid om alles vlot te laten verlopen.”

Wij hebben de helft minder afvalrijst en kunnen hierdoor met 1.200 ton minder ruwe rijst dezelfde hoeveelheid rijstbloem en rijst voor de retail produceren”

Inmiddels is de sorteermachine alweer enkele weken in bedrijf. Robbert Kop heeft een nacalculatie gedaan en ziet zijn prognose bevestigd: “Wij hebben de helft minder afvalrijst en kunnen hierdoor met 1.200 ton minder ruwe rijst dezelfde hoeveelheid rijstbloem en rijst voor de retail produceren. Ik zie zelfs kansen om door een paar mechanische verbeteringen het afvalpercentage nog verder te verlagen en dus nog efficiënter te gaan werken.”

Minder kosten en milieudruk

Minder afvalrijst betekent ook dat er minder vrachtwagenritten nodig zijn om de afvalrijst naar België te brengen. Ebro Ingredients bespaart hierdoor één vrachtwagenrit per week. Dit levert een brandstoffen CO2-besparing op. Een mooie verduurzamingsstap. “De eisen rond duurzaamheid zijn de afgelopen jaren verder aangescherpt”, aldus Robbert Kop. “Wij moeten aan steeds meer regelgeving voldoen. Naast het monitoren en analyseren van ons energieverbruik moeten wij maatregelen nemen om onze energie-efficiëntie te verhogen. Kleursortering en hersortering is hier een voorbeeld van."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met  Actemium, kennispartner van VMT.

Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

Hoe verbeter je de continuïteit van jouw procesinstallatie?

KENNISPARTNER - De continuïteit van de procesinstallatie en de bedrijfsvoering worden op verschillende wijzen beïnvloed. Welke heb jij in beeld? En belangrijker nog: wat is de impact? Als voorbeeld wijzigingen doorvoeren is van invloed op de werking van de installatie en de continuïteit. Dit kan negatief uitwerken, hoe nauwkeurig je je voorwerk ook doet. Alles staat nauw in verband met elkaar; van de procesinstallatie tot de bedrijfsvoering en het eindproduct.

Efficiënter, sneller en met meer overzicht werken? Zo pak je dat aan

Efficiënter, sneller en met meer overzicht werken? Zo pak je dat aan

KENNISPARTNER - Een kreukelige controlelijst, verregende pakbon of een afwijkende meetwaarde waarvan de uitzendkracht niet weet wat hij ermee moet. Ze komen voor in het gemiddelde voedingsmiddelenbedrijf. Vaak leeft bij verschillende lagen in de organisatie de gedachte dat het ook anders kan, efficiënter, sneller en met meer overzicht. En dat is nodig, want je hebt verschillende doelstellingen om te halen. Maar hoe en waar begin je?

Verduurzaming van de productie door een slimmer CIP-proces

Verduurzaming van de productie door een slimmer CIP-proces

KENNISPARTNER - Consumenten vragen steeds vaker om duurzame producten. Ook de overheid heeft duurzaamheidseisen gesteld voor 2030. Redenen genoeg voor producenten om hun productie en daarmee hun producten te willen verduurzamen. Dat valt in de praktijk nog niet altijd mee. Laaghangend fruit plukken lukt nog wel. Maar daarna kunnen ze vaak nog wel advies gebruiken. Lees hier wat de mogelijkheden zijn voor een duurzamere productie.

Analyse van bestaande data biedt waardevolle inzichten en procesvoorspellingen

Analyse van bestaande data biedt waardevolle inzichten en...

KENNISPARTNER - Met verschillende historische data uit een bestaand opslagsysteem zijn vaak goede procesvoorspellingen doen, waardoor op tijd actie ondernomen kan worden. Het gaat bijvoorbeeld om afwijkingen van het proces te signaleren, voordat ze gaan plaatsvinden.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen dat samen doen

Grootschalig bierbostel verwerken? MaGie Creations en Looop willen...

Startup MaGie Creations en reststroomverwaarder Looop slaan de handen ineen om samen de grootschalige verwerking van bierbostel tot ingrediënten voor de voedingsindustrie te realiseren.

Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Zo verspillen supermarkten steeds minder brood

De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je deze claims? Is het daardoor een geneesmiddel geworden? Na jarenlange discussie is er eindelijk uitsluitsel. Is een product zelf duidelijk een levensmiddel? Dan is het levensmiddelenrecht van toepassing, en niet de geneesmiddelenwet.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in de retail breidt zich langzaam uit. Wat over het hoofd wordt gezien, is het deel van de schimmel dat verantwoordelijk is voor hun groei: het mycelium. Dit netwerk van schimmeldraden vormt niet alleen de basis voor de groei van paddenstoelen, maar kan ook een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste massa' bereiken voor bananenbrood

Trend megagezond is over: SUNT wil met andere merknaam 'bewuste...

Bakers & Bananas is het nieuwe merk van het bedrijf. Naast glutenvrij bananenbrood, breiden zij hun arsenaal van bananenproducten uit met een bananenbroodreceptuur voor zoals ze zeggen: de 'bewuste massa'.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.