Verduurzaming van de productie door een slimmer CIP-proces

Verduurzaming van de productie door een slimmer CIP-proces

KENNISPARTNER - Consumenten vragen steeds vaker om duurzame producten. Ook de overheid heeft duurzaamheidseisen gesteld voor 2030. Redenen genoeg voor producenten om hun productie en daarmee hun producten te willen verduurzamen. Dat valt in de praktijk nog niet altijd mee. Laaghangend fruit plukken lukt nog wel. Maar daarna kunnen ze vaak nog wel advies gebruiken. Lees hier wat de mogelijkheden zijn voor een duurzamere productie.

Zeker op het gebied van procesautomatisering is nog veel winst te behalen wat duurzaamheid betreft. Zo kan alleen al de analyse van bestaande data waardevolle inzichten opleveren. Maar ook kan met intelligente software een grote stap gezet worden naar bijvoorbeeld CO2-reductie.

CIP-proces kan geoptimaliseerd worden

De veelvoorkomende CIP-installatie is op veel productielocaties een onzuinige verslinder. Water, chemicaliën en energie; in het kader van voedselveiligheid zien we toch vaak dat er ruimschoots gereinigd en gedesinfecteerd wordt, om risico’s te vermijden. Studies tonen aan dat maar liefst 80% van de CIP’s in productie-omgevingen niet efficiënt omgaan met water, chemicaliën en energie. Daarom is bij het CIP-proces vaak echt nog winst te behalen op het gebied van duurzaamheid én tijd.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om aan het geprogrammeerde proces extra software toe te voegen. Deze software geeft advies hoe de instellingen van het reinigings- en desinfectieproces geoptimaliseerd kunnen worden. Wanneer de instellingen inderdaad aangepast worden kijkt de software verder, hoe ook deze instellingen weer geoptimaliseerd kunnen worden. Zo kom je in relatief korte tijd tot een reductie van water, schoonmaakmiddelen en energie.

Instellingen aanpassen blijft mensenwerk

Het is niet zo dat de software de programmering overneemt. De operator zal altijd de adviezen voor de betere instelling moeten accepteren en uitvoeren.

In eerste instantie wordt de data van zo’n vijftig tot honderd reinigingsrondes geanalyseerd. Het betreft bestaande data, zoals flowmetingen, conductiviteitsmetingen, temperatuur etc. Aan de hand van deze dataset worden algoritmes ontwikkeld, specifiek voor de betreffende CIP-installatie. Deze algoritmes worden vervolgens geïnstalleerd en ingeregeld. Samen met de operators wordt gekeken naar de zogenaamde golden CIP, de ronde die als optimaal beschouwd wordt en die als standaard voor het toekomstige proces dient. Deze golden CIP kan eenvoudig gevonden worden, omdat de software duidelijke schema’s en grafieken weergeeft van de eerdere batches. Ook de verbetervoorstellen zijn inzichtelijk gemaakt op een dashboard.

Wanneer de verbetervoorstellen door de operator doorgevoerd worden, ontstaan CIP-runs die steeds beter worden. Na verloop van tijd kan er een nieuwe standaard golden CIP aangewezen worden. Zo ontstaat een steeds optimaler CIP-proces.

Ook wanneer afwijkingen van het proces optreden wat betreft water- of chemicaliënverbruik kan de applicatie dit aangeven. Er kan snel ingegrepen worden, zodat de ongewenste situatie niet blijft voortduren.  Ook dit levert weer een duurzaamheidsstap op.

Processen inzichtelijk maken en koppelen

De CIP-reiniging is een voorbeeld van een procesonderdeel, waarbij in de meeste gevallen veel te bereiken valt in het kader van besparingen. Maar zo zijn er nog veel meer procesonderdelen in een productie-omgeving die de moeite van het bekijken waard zijn. Juist ook het koppelen en afstemmen op elkaar van de verschillende onderdelen – die vaak van verschillende leveranciers zijn – kan waardevol zijn.

Soms wordt gedacht dat het inschakelen van adviseurs niet direct iets oplevert. De kosten van adviseurs zijn immers direct aantoonbaar, en de opbrengsten niet. Toch kan het zoals in bovengenoemde gevallen waardevol zijn om externen een scan uit te laten voeren van de verschillende procesonderdelen. In de meeste gevallen levert dit een scala aan besparingen op en kunnen er grote stappen gezet worden op weg naar verduurzaming van het productieproces. Daarmee kunnen vervolgens gegarandeerd duurzamere producten op de markt gezet worden.

Auteur: Bert Smid, Client Manager bij Actemium, kennispartner van VMT

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Illustratie: Larissa Sas

Tip van jouw advocaat: Influencermarketing, hoe zit het precies?

KENNISPARTNER - COLUMN - Zet je als adverteerder wel eens influencers in voor je marketing? Dit is een effectieve manier om bepaalde doelgroepen te bereiken. Maar er gelden ook regels. Jouw advocaat bespreekt de belangrijkste aandachtspunten en geeft tips.

Beeld: Shutterstock

'Boeren houden van koeien': imagocampagne voor jonge boeren of...

In een recente beslissing legt het College van Beroep (CvB) van de Stichting Reclame Code uit waarom transparantie rondom sponsoring van een ideële campagne door een commerciële organisatie noodzakelijk is. Ook verduidelijkt zij wanneer een partij wordt beschouwd als mede-adverteerder, die de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie (RCC) of het CvB ter harte mag nemen. In dit artikel wordt deze recente uitspraak verder toegelicht.

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde procesonderdelen

FrieslandCampina breidt weiproductie uit en vervangt verouderde...

FrieslandCampina start met uitbreidingen op zijn productielocaties in Gerkesklooster en Workum. Beide projecten moeten de verwerking van wei naar een hoger niveau tillen en het productieproces duurzamer maken.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Beeld: Shutterstock

Misleidende reclame op voeding voorkomen? 8 opvallende uitspraken van...

Hoe ver mag je gaan met het aanprijzen van voedingsmiddelen? In 2024 boog de Reclame Code Commissie (RCC) zich opnieuw over reclames en voedselclaims die consumenten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Van fastfood tot snoep, van eieren tot bier. Dit artikel geeft een beknopt overzicht van de meest opvallende kwesties in 2024.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

tegengaan milieuschade

Europees Hof over EU-biologo op producten uit derde landen:...

De Europese Unie beschouwt de Amerikaanse biologische wetgeving als gelijkwaardig aan de Europese. Op sommige punten wijkt deze Amerikaanse bio-wetgeving echter iets af van Europese. Mag in dat geval het EU-biologo op het Amerikaanse product worden gebruikt? In dit artikel meer over de uitspraak van de Europese rechter.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.