Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Foto: Shutterstock

Veiliger voedsel dankzij innovatieve detectiechip

Onderzoekers hebben een microchip ontwikkeld die snel en effectief door voedsel overgedragen ziekteverwekkers detecteert. Deze innovatie belooft de voedselveiligheid aanzienlijk te verbeteren en het risico op besmetting te verminderen.

In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)

Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat...

De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er in gefrituurde producten namelijk (potentieel) schadelijke procescontaminanten. En dat is niet alleen acrylamide, zo werd de afgelopen 15 jaar duidelijk. In dit artikel lees je welke contaminanten er zijn en hoe je deze door procesoptimalisaties vermindert.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

“We werken in de origine landen nauw samen met cacaoboeren om de ‘beste’ cacaobonen in te kunnen kopen. Zo zorgen we ervoor dat onze chocolade een geweldige smaak heeft.”

'Kwaliteitspremie en de chocoladebonus zijn tot 5 maanden extra...

Belcolade wil in 2025 koolstofneutraal produceren, maar voor de chocoladefabrikant houdt duurzaamheid meer dan dat in. "We hebben de ambitie om het aantal cacaoboeren in ons Cacao-Trace duurzaamheidsprogramma met 25% per jaar verder te laten groeien tot 25.000 in 2025. Tegelijkertijd behouden we de kwaliteitsnormen van onze cacao", zegt Youri Dumont.

Anuga FoodTec wordt gehouden in de KoelnMesse van 19 tot en met 22 maart.

Anuga FoodTec 2024: 'Een blik op een duurzame toekomst van...

Anuga FoodTec, een internationale vakbeurs voor de voedings- en drankindustrie, zet in 2024 vol in op duurzaamheid. Van 19 tot 22 maart verwelkomt de KoelnMesse een grotere editie dan in 2022 toen corona de beurs nog parten speelde. Op de beurs: verduurzaming van processing, verpakkingen en elektrificatie.

Mettler Toledo introduceert verbeterde datamanagementsoftware voor voedingsindustrie

Mettler Toledo introduceert verbeterde datamanagementsoftware voor...

Mettler Toledo introduceert vernieuwde dataverwerkingssoftware. De nieuwe software update ProdX 2.6 moet het controleren van productieprocessen vergemakkelijken. Het systeem verbetert dataverwerking, kwaliteitscontrole en operationele efficiëntie. Het verzamelt data en vertaalt deze tot rapporten die verbeterpunten in de productieprocessen zichtbaar maken.

Gezondheidsvoordelen lactoferrine behouden?     Koude pasteurisatie met UV-C heeft zo zijn voordelen 

Gezondheidsvoordelen lactoferrine behouden? Koude pasteurisatie met...

Koude pasteurisatie met behulp van ultraviolette stralen leent zich voor behoud van functionele bioactieve componenten. Voorbeelden zijn lactoferrine voor kindervoeding en industriële enzymen voor de productie van voedingsproducten. De techniek, van het Deense machinebedrijf Lyras, heeft nog meer toepassingen bijvoorbeeld in de kaasproductie.

De fabriek van Ebro Foods Netherlands in Wormer.

Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder...

Stijgende energieprijzen en aangescherpte wet- en regelgeving dwingen de industrie tot optimalisatie en verduurzaming van haar processen. Slimme technologie helpt hierbij. In samenwerking met een system integrator uit Veghel kon Ebro Ingredients Netherlands B.V. met behulp van kleursortering en hersortering de hoeveelheid 'afvalrijst' halveren: winst voor de portemonnee en het milieu.

Capaciteitstekort in plantaardig? Dit zijn de opties om op te schalen

Capaciteitstekort in plantaardig? Dit zijn de opties om op te schalen

Zelfs een bescheiden groei in plantaardig, kan voor capaciteitstekorten zorgen, zeggen GFI en Bright Green Partners in een onlangs gepubliceerd rapport. Wat is de beste weg om op te schalen voor bedrijven in de plantaardige sector: comanufacturing, een oude fabriek ombouwen of een geheel nieuwe fabriek bouwen? In dit artikel een aantal voorbeelden: van plantaardige bacon tot plantaardige steak.