Appelverwerker bouwt na brand nieuwe energiezuinige fabriek met optische sorteerder als paradepaardje

Appelverwerker bouwt na brand nieuwe energiezuinige fabriek met optische sorteerder als paradepaardje
Het water waar de appels in worden gewassen, is gekoeld door energie van zonnepanelen.

Na een felle brand die de hele fabriek van VS Apple Industries in de as legde, krabbelde de appelverwerker weer op. De fabriek en de productielijnen zijn volledig opnieuw opgebouwd. Waterkoeling door zonne-energie, elektrische procestanks en een hoger niveau van digitalisering zorgen voor meer transparantie en een voedselveiliger appelproduct. Een inkijkje in de nieuwe productie van het familiebedrijf uit Marknesse.

Sinds 1990 produceert familiebedrijf VS Apple Industries vanuit een productielocatie in Marknesse fruitproducten. Van gesneden stukjes appel tot fruitpuree's en fruitvullingen. De producten worden afgezet in de ambachtelijke bakkerij, de industriële bakkerij en de zuivelindustrie om te verwerken in bijvoorbeeld appelflappen, appeltaarten en toetjes.

De nieuwe productieruimte voor de verwerking van verse appels
De nieuwe productieruimte voor de verwerking van verse appels

Verse appelproductie en processing

Het bedrijf bestaat uit twee productiegedeeltes. De versproductie waar vers gesneden en geschilde appels worden verwerkt die binnen 24 uur bij de klant zijn en 5 tot 7 dagen houdbaar zijn. Het tweede gedeelte van de productie is het processing-deel. Hier worden de langer houdbare producten gemaakt. Door een verhittingstap zijn de producten langer houdbaar. Denk aan fruitpuree's in aseptische zakken.

Fruitpuree in aseptische zakken
Fruitpuree in aseptische zakken

Herbouw fabriek na brand

Het bedrijf draaide goed totdat de familie De Vente werd opgeschrikt door een brand in de zomer van 2019. De oorzaak van de brand is nooit precies duidelijk geworden, wel is helder dat de brand het volledige bedrijf in de as legde. Het bedrijfspand en de productielijnen moesten helemaal van nul af aan worden opgebouwd.

Op dinsdag was de brand, op vrijdag draaiden we vanuit Polen.”

Herbouw fabriek

"Op dinsdag was de brand, op vrijdag draaiden we vanuit Polen. We hebben tijdelijk vanuit een productielocatie daar gewerkt om toch nog een aantal vaste klanten te kunnen voorzien van producten. Al vrij snel werd duidelijk dat het opnieuw opbouwen van de locatie in Marknesse alle aandacht moest krijgen omdat langere tijd vanuit het buitenland werken geen langdurige optie was", aldus Hugo de Vente. Na de start van de herbouw rolden in maart 2021 weer de eerste appels over de band. En vandaag de dag draait VS Apple Industries weer productievolumes als nooit tevoren.

Wat eerder nog veel met de hand gebeurde, is nu gedigitaliseerd.
Wat eerder nog veel met de hand gebeurde, is nu gedigitaliseerd.

Meer digitalisering en traceability

De Vente neemt VMT mee naar de nieuwe productieruimtes. De opbouw van de productie en de routing is hetzelfde gebleven als voor de brand. Wat wel anders is, is het doorvoeren van een stukje digitalisering en traceability. Daar waar eerder nog veel met de hand gebeurde, is dat nu gedigitaliseerd. "We gebruiken geen bestaand ERP, alhoewel we wel met ERP-leveranciers hebben gepraat hoor. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om ons eigen systeem te ontwikkelen", vervolgt De Vente.

Arjan (links) en Hugo de Vente runnen samen de productie van VS Apple Industries
Arjan (links) en Hugo de Vente runnen samen de productie van VS Apple Industries

Voedselveilig en energiezuinig

Het pand is natuurlijk spiksplinternieuw. Dat betekent nieuwe gladde vloeren en geen hoekjes en gaatjes. Bij de opbouw van de fabriek is goed gekeken naar het hygiënisch ontwerp, zoals gladde lasnaden in de machines voor makkelijker reinigen. Om zowel de kwaliteit, versheid als voedselveiligheid te waarborgen, beschikt het bedrijf over het FSSC22000-certificaat en een SKAL-certificaat. Daarnaast controleert en toetst VS Apple Industries zijn producten doorlopend. De appelverwerker beschikt over een eigen laboratorium, waar ook de productontwikkeling plaatsvindt. Om de kwaliteit van de fruitbereidingen te waarborgen, verwacht VS Apple Industries van zijn leveranciers dat zij Global G.A.P.-gecertificeerd zijn en dat zij kunnen aantonen dat ze residu-analyses doen.

Een spiksplinternieuw pand betekent nieuwe gladde vloeren en geen hoekjes en gaatjes.
Een spiksplinternieuw pand betekent nieuwe gladde vloeren en geen hoekjes en gaatjes.

Patuline

De belangrijkste beheersmaatregel als het gaat om de mycotoxine patuline, is de ingangscontrole. Als daar schimmel en/of rot in appels wordt gedetecteerd, gaat de partij retour. Eventuele toch nog rotte appels worden er aan het begin van het proces tussenuit gezeefd. Het risico op de vorming van patuline is daarom volgens De Vente minimaal. “De schilmachines kunnen geen rotte appel oppakken. En dan hebben we nog de optische sorteerder. Dat is onze nieuwste machine met vier camera’s. Deze machines haalt ook de beschadigde appels eruit.” De Vente controleert twee keer per jaar in de versproductie op patuline en drie keer per jaar bij de processing.

Reiniging en listeria voorkomen

Ter verificatie van de schoonmaak worden er maandelijks omgevingsonderzoeken gedaan met listeriasponzen en agarplaatjes. Er wordt veel water gebruikt tijdens het proces. De verseproductenruimte is een natte omgeving waar de putjes goed worden gecontroleerd. Aan het eind van iedere productiedag vindt er een reiniging plaats die vier uur duurt. Eerst een reinigingsstap met water, gevolgd door een reinigingsstap met schuim voor desinfectie.

Alle appelproducten worden op order geproduceerd
Alle appelproducten worden op order geproduceerd

Eigen waterzuivering

Het pand is voorzien van een geavanceerde luchtbehandelingsinstallatie, een koelingsinstallatie en het dak ligt vol met zonnepanelen. Ook vindt er warmteterugwinning plaats. Daarmee wordt er gekoeld en het kantoor verwarmd. Het bedrijf in Marknesse heeft buiten een eigen waterzuivering. Daar vindt een aerobe waterzuivering plaats waardoor het restwater op het oppervlaktewater kan worden geloosd. "Het lagedrukwater dat we gebruiken om appels te wassen, wordt gekoeld door energie die is opgewekt door zonnepanelen. Helaas brengen wij nog niet het effluent terug in onze fabriek. Dat is nog toekomstmuziek."

Investering in procestanks op stroom

De machines en productielijnen zijn met de bouw van de nieuwe fabriek  veranderd. Er is geïnvesteerd in indampingscapaciteit. Er zijn ten opzichte van de oude situatie nu drie procestanks bij gekomen. Er zijn twee tanks met een grote indampcapaciteit en twee tanks voor de fruitvullingen. Alle procestanks worden door middel van stoom, dat door de stoomketel wordt geproduceerd, verhit. "Er is steeds meer vraag naar geen-suikertoevoeging. Een appel bestaat uit vocht en suiker. We kunnen nu met twee procestanks onder vacuüm koken en met twee ervan kunnen we producten indampen en daarmee een relatief consistent product leveren. Het gaat dan om producten als appelmoes en fruitvulling. In principe wordt er niets aan de producten toegevoegd, maar desgewenst kan er ascorbinezuur of citroenzuur worden toegevoegd. De pasteurisatietemperatuur verschilt per product. Onder de 80 graden Celsius voegen we eventueel ascorbinezuur toe."

In de herbouwde fabriek zijn er energiezuinige procestanks bij gekomen
In de herbouwde fabriek zijn er energiezuinige procestanks bij gekomen

Productie

Er worden klasse 2-appels gebruikt. Het zijn vooral appels van het ras Elstar en Jonagold. Deze appelrassen zijn jaarrond verkrijgbaar en hebben de beste bakeigenschappen. Aan het begin van het seizoen is het vochtgehalte in de appels nog wat hoger. Naarmate het seizoen vordert drogen de appels meer in. "We verwerken ongeveer 10 miljoen kilogram appels per jaar, zo’n 5000 kilogram per uur. De vershandel is topsport. Alles wordt op order geproduceerd", zo vervolgt De Vente, die samen met zijn broer Arjan de productie aanstuurt. Arjan is verantwoordelijk voor de versproductie, Hugo voor het kwaliteitsmanagement en de processing-kant van de fabriek. Samen met vader Jan-Wijbrand is Arjan eigenaar van VS Apple Industries.

'We verwerken ongeveer 10 miljoen kilogram appels per jaar, zo'n 5000 kilogram per uur. De vershandel is topsport. Alles wordt op order geproduceerd'”

Optische sorteerder telt schilletjes en stoot klokhuizen uit

De nieuwe optische sorteerder selecteert op kleurverschillen door middel van camera’s. De blokjes met schil, klokhuis of een steeltje worden uitgeschoten. "Zo kunnen we klantspecifiek appelstukjes sorteren. De machine kan zelf tellen en telt de schilletjes die nog maximaal op de appelstukjes mogen zitten. Bij de verwerking wordt bijna alles van het fruit gebruikt. In het geval van de appel worden de schillen en klokhuizen verzameld in een schillentank die door een stroopfabrikant worden verwerkt tot appelstroop."

De nieuwe optische sorteerder selecteert op kleurverschillen door middel van camera’s.
De nieuwe optische sorteerder selecteert op kleurverschillen door middel van camera’s.
Een korte leadtime, binnen 24 uur van order tot productie tot levering, zorgt voor constante versheid en kwaliteit.”

Proces verder optimaliseren in fabriek

VS Apple Industries heeft ervoor gekozen om het transport in eigen beheer te houden. "Je bent dan veel flexibeler en bovendien is de chauffeur ons visitekaartje", aldus De Vente. Het productie- en transportproces van het bedrijf is volledig transparant en eenvoudig door de klant te volgen. Een korte leadtime, binnen 24 uur van order tot productie en levering, zorgt voor constante versheid en kwaliteit.

Hugo de Vente

Maar De Vente is nog niet klaar met het optimaliseren van het proces in de fabriek. “Natuurlijk zijn we er trots op dat we heel snel weer op het oude niveau van voor de brand zijn gekomen. Een deel van het personeel is gelukkig behouden gebleven en heeft er weer echt zin in. Maar ook wij hebben helaas te maken met personeelstekort. Dat is voor ons een reden om bijvoorbeeld bij het inpakproces te kijken naar robotisering. Ook bij de aan- en afvoer onderzoeken we de mogelijkheden om verder te automatiseren”, besluit De Vente.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te lijf met machine learning en AI'

Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

Foto: Pixabay

Listeriose is voor zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen...

Het risicio van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap en de gevolgen daarvan blijken groter dan gedacht te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt dat Listeria monocytogenes, een bacterie die listeriose veroorzaakt, gevaarlijker is voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind dan aanvankelijk aangenomen werd.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter 

De rol van vochtbeheersing bij bestrijding Listeria en Campylobacter

In de voedingsmiddelenindustrie wordt veel aandacht besteed aan reiniging en desinfectie. Hierbij wordt water gebruikt, wat helaas een broedplaats vormt voor veel schimmels, virussen en bacteriën. Wanneer oppervlakken na het reinigen niet goed worden gedroogd, is het schoonmaakwerk zo goed als voor niets geweest. Vochtbeheersing is dus van cruciaal belang. Ontvochtigingssystemen kunnen de overlevingskansen van ziekteverwekkers zoals Listeria en Campylobacter minimaliseren.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de foodindustrie als isolaat of meel'

Gele erwt telen in Vlaanderen? 'We zien potentie voor de...

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee landbouwers en verschillende verwerkers, waaronder La vie est Belle, bogen zich over dit onderwerp. Na de resultaten kreeg het project een vervolg in PeaPact 2 dat momenteel loopt. VMT vroeg projectleider Evelien Van Bavegem van de Hogeschool Gent naar het potentieel van de gele peulvrucht. 'Wij zien meer mogelijkheden voor gele erwt voor de verwerkende industrie, als isolaat of als meel.'

Beeld: Shutterstock

Additieven weglaten uit de lijst van ingrediënten? In deze gevallen...

ANALYSE - De ingrediëntenlijst op een etiket geeft gedetailleerd inzicht in de samenstelling van het product. Regelgeving geeft duidelijke instructies over deze lijst. Maar vaak is er discussie of een additief weggelaten mag worden, want een E-nummer minder in de lijst is vaak een grote wens. Dit artikel haalt de kennis op over deze regels en legt uit hoe je deze correct toepast.

Foto: Pixabay

Uitbraak invasieve listeria met sequentietype 7

Sinds juli 2024 heeft het Statens Serum Institut in Denemarken zeven gevallen geregistreerd van dezelfde soort Listeria monocytogenes.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.