8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

De zomer is een goed moment om je kennis bij te spijkeren. Misleiding bij milieuclaims voorkomen? Een lekkere en duurzame plantaardige kaas maken? Of insecten verwerken in voeding? Leer meer over deze en meer onderwerpen in de VMT Summerclasses R&D. VMT zet een aantal voor R&D'ers relevante video-colleges voor je op een rij.

Dit is nodig om reststromen goed en duurzaam in te zetten

Voedselverspilling tegengaan past bij het duurzaamheidsgevoel van met name jongere generaties. Veel startups richten zich daarom op de ontwikkeling van producten uit reststromen. Met drie van deze bedrijven Krush (granola), Sunt (bananenbrood) en Falafval (falafel) sprak VMT over specifieke obstakels in deze sector. Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Zijn plantaardige kaasalternatieven klimaatpositief en lekker?

Na vleesvervangers zijn plantaardige alternatieven voor kaas bezig met een opmars. In de schappen zijn steeds meer van deze producten te vinden. Maar hoe lastig is het om een plantaardige variant te maken van alle mogelijke kazen? En hoe gezond en duurzaam zijn ze? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Milieuclaim maken? Maak je niet schuldig aan deze 7 zonden van greenwashing

Wat is een milieuclaim precies? Welke milieuclaims mogen op producten vermeld worden? Hoe voorkom je misleiding bij milieuclaims? En wat zijn de 7 zonden van greenwashing? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Het tijdperk van ‘nudging’: hoe staat het met de Nutri-Score en Eco-Score?

Wat is de stand van zaken op gebied van de Nutri-Score en de Eco-Score? Hoe gaan producenten en retailers om met implementatie van de voedselkeuzelogo's? En welke Europese wetgeving komt eraan op gebied van Front-of-Pack labels op levensmiddelen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

De invloed van crises op het huidige voedselsysteem

Bestaat goedkoop eten eigenlijk wel? Waarom verspillen we in het Westen meer dan in andere delen van de wereld? Hoe zouden voedselproducenten anders met voedsel kunnen omgaan? Wat voor langdurige effecten heeft de coronapandemie op de voedselproductie en -consumptie? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie?

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders is bereid om voedingsmiddelen te eten op basis van insecteneiwitten. 80% van de Nederlanders vindt dat voedingsproducenten meer insecten in hun producten moeten verwerken. Wat betekent dit voor producenten van insectenproducten? Durven consumenten insecten vaker op het menu te plaatsen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Hoe ga je om met de spanningsvelden rondom THT en TGT?

Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Hoe weet je als voedingsproducent of je THT of TGT moet gebruiken? En hoe ziet het nieuwe label eruit om verspilling tegen te gaan? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn de afgelopen paar jaar flink in populariteit gestegen. Daarmee is ook de kwaliteit en variatie toegenomen. Tegelijkertijd stellen consument en retailer hogere eisen aan deze producten. Wat is het belangrijkste bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak? Leer meer in deze VMT Summerclass R&D.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Loopt de consument eindelijk warm voor insecten? 'Jongeren die aan duurzaamheid doen houden van onze producten'
  2. Eten vleeswaren verhoogt kans op darmkanker: welke alternatieven voor nitriet zijn er?
  3. Barry Callebaut hervat productie; te laat voor planning chocoladeletters
  4. Verse biologische aardbeien veroorzaken een hepatitis A-uitbraak
  5. 'Bij een groot deel van onze smaaktesten gaat het om veggie en vegan producten'
  6. Dit jaar geen chocoladeletters van Tony's chocolonely door salmonellabesmetting bij Barry Callebaut
  7. Dure vleesvervanger Beyond Meat heeft last van inflatie
  8. Levensgevaarlijke harddrug in Moët & Chandon Imperial Ice champagne duikt opnieuw op (update)
  9. Duurzaamheidsmonitor brengt inspanningen rundveebedrijven in kaart
  10. Blockchain maakt CO2-footprint varkensvlees duidelijk op verpakking
  1. KIDV komt met een Recyclecheck voor metalen verpakkingen
  2. Vandemoortele steekt €25 miljoen in nieuwe fabriek voor viennoiserie
  3. Allergenen op het etiket? Dit zijn de etiketteringsvoorschriften voor verschillende levensmiddelen
  4. Oekraïense overheid waarschuwt en vraagt om 3 acties
  5. Webwinkels stapelen korting en overtreden daarmee de Alcoholwet
  6. Kan de supermarkt de verkoop van vleesvervangers stimuleren?
  7. Honderden zieken door grote Salmonella-uitbraak. Vooral kinderen getroffen (update)
  8. Een verstoorde keten, waar moeten voedselproducenten rekening mee houden?
  9. Geen waterschaarste voor Grolsch dankzij geheime waterbronnen en hergebruik afvalwater
  10. Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergenen in AH empanadas en AH wrap