8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen

De zomer is een goed moment om je kennis bij te spijkeren. Misleiding bij milieuclaims voorkomen? Een lekkere en duurzame plantaardige kaas maken? Of insecten verwerken in voeding? Leer meer over deze en meer onderwerpen in de VMT Summerclasses R&D. VMT zet een aantal voor R&D'ers relevante video-colleges voor je op een rij.

Dit is nodig om reststromen goed en duurzaam in te zetten

Voedselverspilling tegengaan past bij het duurzaamheidsgevoel van met name jongere generaties. Veel startups richten zich daarom op de ontwikkeling van producten uit reststromen. Met drie van deze bedrijven Krush (granola), Sunt (bananenbrood) en Falafval (falafel) sprak VMT over specifieke obstakels in deze sector. Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Zijn plantaardige kaasalternatieven klimaatpositief en lekker?

Na vleesvervangers zijn plantaardige alternatieven voor kaas bezig met een opmars. In de schappen zijn steeds meer van deze producten te vinden. Maar hoe lastig is het om een plantaardige variant te maken van alle mogelijke kazen? En hoe gezond en duurzaam zijn ze? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Milieuclaim maken? Maak je niet schuldig aan deze 7 zonden van greenwashing

Wat is een milieuclaim precies? Welke milieuclaims mogen op producten vermeld worden? Hoe voorkom je misleiding bij milieuclaims? En wat zijn de 7 zonden van greenwashing? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Het tijdperk van ‘nudging’: hoe staat het met de Nutri-Score en Eco-Score?

Wat is de stand van zaken op gebied van de Nutri-Score en de Eco-Score? Hoe gaan producenten en retailers om met implementatie van de voedselkeuzelogo's? En welke Europese wetgeving komt eraan op gebied van Front-of-Pack labels op levensmiddelen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

De invloed van crises op het huidige voedselsysteem

Bestaat goedkoop eten eigenlijk wel? Waarom verspillen we in het Westen meer dan in andere delen van de wereld? Hoe zouden voedselproducenten anders met voedsel kunnen omgaan? Wat voor langdurige effecten heeft de coronapandemie op de voedselproductie en -consumptie? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie?

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlanders is bereid om voedingsmiddelen te eten op basis van insecteneiwitten. 80% van de Nederlanders vindt dat voedingsproducenten meer insecten in hun producten moeten verwerken. Wat betekent dit voor producenten van insectenproducten? Durven consumenten insecten vaker op het menu te plaatsen? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Hoe ga je om met de spanningsvelden rondom THT en TGT?

Wat zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT? Hoe weet je als voedingsproducent of je THT of TGT moet gebruiken? En hoe ziet het nieuwe label eruit om verspilling tegen te gaan? Leer meer over dit onderwerp in deze VMT Summerclass R&D.

Wat zijn de bottlenecks bij de ontwikkeling van vleesvervangers?

Vleesvervangers zijn de afgelopen paar jaar flink in populariteit gestegen. Daarmee is ook de kwaliteit en variatie toegenomen. Tegelijkertijd stellen consument en retailer hogere eisen aan deze producten. Wat is het belangrijkste bij de ontwikkeling van vleesvervangers? Duurzaamheid of smaak? Leer meer in deze VMT Summerclass R&D.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Nieuwe versie Handboek Etikettering: dit zijn de 4 grootste...

De NVWA publiceerde recent versie 9 van het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. In deze nieuwe versie voerde de NVWA enkele wijzigingen door. Onder andere op gebied van kruisbesmetting, uiterste consumptiedatum en etikettering van chocolade. In dit artikel de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Beeld: Shutterstock

4 trends voor 2025: fundamenteel voedzaam, rebels tegen regels,...

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Koffie met functionele eigenschappen van het Nederlandse Two Align

Zo spelen 10 drankenproducenten in op trends: focus op functionele...

Op de SIAL in Parijs stonden veel drankenproducenten. Hier presenteerden zij nieuwe of verbeterde producten. Producenten spelen vooral in op gezondere dranken met functionele eigenschappen. In dit artikel 10 innovaties van producenten op een rij.

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

Productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november: plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

NVWA: Meer dan helft claims manukahoning misleidend

Meer dan de helft van de 38 onderzochte websites die manukahoning aanbieden, gebruikt misleidende medische claims.

Beeld: Shutterstock

NVWA wijzigt Infoblad 85: nu ter consultatie bij bedrijfsleven

De NVWA voert bepaalde wijzigingen ter actualisatie door in Infoblad 85. Het informatieblad gaat vanaf nu door onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In het handboek staan toelichtingen op teksten uit Verordening Nr. 2073/2005. Het handboek ligt nu ter consultatie bij het bedrijfsleven, die tot en met 31 december dit jaar kunnen reageren.

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft inzicht in wat goed gaat en wat niet

Meer plantaardig en minder dierlijk in de supermarkt? Benchmark geeft...

Supermarkten hebben stevige doelen geformuleerd voor de transitie naar meer plantaardig: 60/40 plantaardig/dierlijk in 2030. Met hun beleid en in hun assortimenten, aanbiedingen en winkelinrichting kunnen supermarkten de consumptie van minder dierlijk en meer plantaardig bevorderen. Hoe vordert het? Supermarkten lijken flink te experimenteren, maar er is meer nodig.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.