Allergenen op het etiket? Dit zijn de etiketteringsvoorschriften voor verschillende levensmiddelen

Allergenen op het etiket? Dit zijn de etiketteringsvoorschriften voor verschillende levensmiddelen
Er zijn meerdere voorschriften voor het gebruik van allergenen in levensmiddelen

Veel ondernemers in de horeca blijken niet te voldoen aan de gestelde eisen voor het vermelden van allergenen. Het verstrekken van informatie over allergenen is onderdeel van de wettelijke etiketteringsvoorschriften. De vereisten voor het verstrekken van wettelijke productinformatie, hangen af van het type verpakking en de bestemming van het levensmiddel.

In Verordening (EU) nr. 1169/2011 wordt onderscheid gemaakt tussen voorverpakte levensmiddelen, niet-voorverpakte levensmiddelen en bulkverpakkingen. Op voorverpakte levensmiddelen dient alle verplichte informatie vermeld te worden, zoals beschreven in artikel 9 van Verordening (EU) nr. 1169/2011. Wanneer het product niet-voorverpakt wordt verkocht, is het niet verplicht om alle wettelijke items op het etiket te zetten. Voor bulkverpakkingen, die business-to-business verkocht worden, gelden ook weer andere voorschriften.

Voorverpakte levensmiddelen

Een voorverpakt product is bestemd voor de eindverbruiker. Het levensmiddel zit bij inkoop in de verpakking waarmee het wordt verkocht aan de consument. Voorverpakte producten worden veelal verkocht in de supermarkt of via een webshop. Bij deze producten dienen de volgende wettelijke verplichte items vermeld te worden:

  • een wettelijke benaming;
  • de lijst van ingrediënten, inclusief percentages van ingrediënten die opvallen in woord of beeld;
  • de aanwezige allergenen;
  • een netto-hoeveelheid;
  • de datum van minimale houdbaarheid of uiterste consumptiedatum;
  • een gebruiks-/bewaaradvies;
  • de naam of handelsnaam en adres van de fabrikant, verpakker, importeur of verkoper;
  • het land van oorsprong of de plaats van herkomst, indien de consument anders kan worden misleid;
  • een gebruiksaanwijzing, als het product moeilijk te gebruiken is zonder gebruiksaanwijzing;
  • het alcoholvolumegehalte, indien dit hoger is dan 1,2%;
  • een voedingswaardevermelding;
  • de lotcode, waarmee het levensmiddel geïdentificeerd en getraceerd kan worden.

Deze informatie moet vermeld worden op het etiket of een label dat aan de verpakking vast zit. Alle wettelijk verplichte informatie moet vermeld worden in de taal van het land waar het wordt verkocht.

Niet-voorverpakte levensmiddelen

Niet-voorverpakte levensmiddelen zijn producten die zonder verpakking worden aangeboden aan de eindverbruiker of grote cateraars. Hieronder vallen ook levensmiddelen die zijn verpakt met het oog op de onmiddellijke verkoop (binnen 24 uur) óf die op verzoek van de consument worden verpakt op de plaats van verkoop. Voorbeelden van niet-voorverpakte levensmiddelen zijn:

  • onverpakt brood, vlees of groente
  • vleeswaren die in de supermarkt worden gewogen en verpakt
  • noten die bij een marktkraam worden verpakt

Bij niet-voorverpakte producten hoeft enkel het volgende vermeld te worden:

  • de wettelijke benaming
  • de aanwezige allergenen

Deze informatie mag schriftelijk of elektronisch aanwezig zijn. Je kunt hierbij denken aan het gebruik van schapkaartjes, informatieborden of allergenensymbolen.

De informatie mag ook mondeling verstrekt worden, bijvoorbeeld door bij de klant aan te geven dat het personeel op de hoogte is. Het is hierbij van belang dat de klant weet dat de informatie beschikbaar is en op welke wijze. 

Bulkverpakkingen

Tot slot worden bepaalde levensmiddelen verhandeld in een stadium vóór de verkoop aan de eindverbruiker, of zijn deze bestemd voor verdere verwerking door een levensmiddelenbedrijf. Dit zijn bulkverpakkingen. Een bulkverpakking is een doos, krat of plastic omhulsel waarin grote hoeveelheden of meerdere producten worden vervoerd. Bij deze producten dient de volgende informatie vermeld te worden:

  • een wettelijke benaming
  • de datum van minimale houdbaarheid of uiterste consumptiedatum
  • een gebruiks-/bewaaradvies
  • de naam of handelsnaam en adres van de fabrikant, verpakker, importeur of verkoper
  • de lotcode, waarmee het levensmiddel geïdentificeerd en getraceerd kan worden

Deze informatie moet worden aangebracht op het etiket of label van de buitenste verpakking waarin de levensmiddelen in de handel worden gebracht. Daarnaast dient alle overige wettelijk verplichte informatie bij óf voorafgaand aan elke levering beschikbaar te zijn (op papier of digitaal). Ook hier geldt dat alle wettelijk verplichte informatie vermeld moet worden in de taal van het land waar het wordt verkocht.

Allergeneninformatie altijd verplicht

Allergeneninformatie dient dus in alle gevallen verplicht aanwezig te zijn. Deze informatie moet enkel bij voorverpakte levensmiddelen direct op de verpakking staan. Bij alle overige producten dient de exploitant van het levensmiddel er zorg voor te dragen dat de informatie op de juiste wijze beschikbaar wordt gesteld. Het is tevens van belang dat ondernemers en medewerkers in de horeca over voldoende productkennis beschikken, zodat zij de klant goed kunnen informeren. Bovendien zal de allergeneninformatie bij elke receptuurwijziging aangepast moeten worden, zodat deze altijd up-to-date is.

Auteur: Mijke Bokma, namens de Food Law Guide redactie
Précon Consulting Group, ook Kennispartner van VMT.

Onderdeel van de collectie

Allergenen

Het niet of verkeerd vermelden van allergenen vormen al jaren de hoofdoorzaak van recalls en waarschuwingen. Hoe ga je als voedselproducent om met allergenen in de fabriek? Hoe zit het met de schoonmaak? En hoe zit het met de wetgeving? Hoe gaan andere producenten hiermee om? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Een verstoorde keten, waar moeten voedselproducenten rekening mee houden?
  2. Geen waterschaarste voor Grolsch dankzij geheime waterbronnen en hergebruik afvalwater
  3. Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergenen in AH empanadas en AH wrap
  4. Besmet drinkwater zorgt voor uitbraken in China
  5. Suikerreductie in frisdrank: 'Amerikaanse jongeren waarderen ook zure, gefermenteerde smaken'
  6. Belgische recalls en waarschuwingen juli: salmonella in kalkoenfilet en tropaanalkaloïden in tortillachips
  7. Rapport Wetenschappelijk Comité: Update of the Nutri-Score algorithm
  8. WUR en Those Vegan Cowboys werken samen aan caseïneproductie door gisten
  9. Startup maakt stabiele en houdbare cannabis ingrediënten: 'Wij maken wit poeder van bruin plakkerig spul'
  10. Voor abonnees5 tips voor minder verpakkingsmateriaal en een optimale afvalscheiding
  1. Carrefour voor 20ste keer op de Beurs van Libramont
  2. FoodDrinkEurope: 'Gas richting foodindustrie moet niet op rantsoen'
  3. Verschillende crises leiden tot kortlopende contracten tussen supermarkten en producenten
  4. Innovatie, wendbaarheid en ondernemerschap meer dan ooit gevraagd in de landbouw
  5. NEN publiceert internationale norm over Whole Genome Sequencing (WGS)
  6. Voor abonneesOn topic: De potentie van fermentatie, ook voor plantaardige eiwitten
  7. Onverwachte groene meevaller door inflatie: vleesvervangers nu goedkoper dan vlees
  8. Royal Cosun lanceert het Cosun Nutrition Center
  9. Voor abonneesWebinar: Dit zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT
  10. KIDV ontwart wirwar aan verpakkingsrichtlijnen